Промените в учебните програми – случайни или обезличаващи

Едва 3% от читателите на Dnes.bg подкрепят новите програми
Обновена: 3 фев 2016 18:07 | 3 фев 2016 17:52, Красимир Ангелов
49
Промените в учебните програми – случайни или обезличаващи
Снимка: Булфото

Вече втора седмица промените в учебните програми по история и литература остават в центъра на случващото се в страната. Темите робство или съжителство, съдбата на "История славянобългарска" и "Даваш ли, даваш, Балкаджи Йово" предизвикаха истинско недоволство от хиляди българи, които се обявиха срещу готвените промени.

И докато дискусиите вървяха с пълна сила, на премиера Бойко Борисов му писна и реши да вземе главата на просветния министър Тодор Танев.

Решението му пък постави в трудна ситуация Реформаторите, които трябваше да обявят името на новия образователен министър. Е, това решение вече е взето и на Меглена Кунева се пада да продължи реформите в сектора.

В разгара на дискусиите екипът на Dnes.bg реши да попита своите читатели за тяхното мнение какви ги свърши МОН с идеите си за новите програми. Анкетата предизвика сериозен интерес сред нашите читатели, като в нея се включиха над 4 200 души.

Почти ¾ от отговорилите – 73%, са категорични, че скандалните твърдения в новите програми никак не са случайни и целят обезличаването ни като нация. Други 13% пък смятат, че промените са "поредна глупост, целяща да обърква и лъже децата".

Едва 4% от отговорилите смятат, че нищо кой знае какво не се е случило, а недоразуменията в програмите са просто малка некомпетентност на чиновници.

Други 3% пък си признават, че не виждат защо се вдигна толкова шум по казуса, след като в министерството си има експерти и най-нормалното нещо е те да вземат решения по учебните програми.

Едва 3 на сто от анкетираните харесват новите програми, защото според тях те са по-съвременни.

Останалите 4% от хората пък смятат, че няма особено значение какво точно пише в учебниците, защото надали някой ученик ще им обърне особено внимание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК. преди 8 години
КУНЕВА ИСКА ПОГОЛЯМ ПОЛИТИК ДА СТАВА ОТ МОЯТА КАРАВАНА
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Промени, ще откриваме топлата вода, да видим по света, как учат децата в масовите училище и как ги подготвят за живота. Детето ми е на 11 г. в Германия и вече има ден в който, ще ходи на работа, за да види какво се случва на раб. място и как се изкарват парите, може да отиде в работата на някой близък, познат или да избере от списъка на училището, след това ще попълни какво е разбрал и видял. Това е училището, да те подготви за реалността, а не в 1-ви клас в БГ да учат разбор на сонорни съгласни
24
0
 
6
 
! Отговори
деде преди 8 години
Те новите братя и кумирите на америкофилите са били 90%роби бе,нали като тях ще ставате, що ревете. Нали капитализъм искахте, авто-скраб от запад да карате, стоки от развития Китай да си купувате, що ревете? *** втора употреба са ви доставени в огромни количества и редовни високо културни турски сериали гледате, що ревете?
23
0
 
7
 
! Отговори
Бг преди 8 години
Уволнявай, някой е забравил хиляди загинали от ятагана и че ни нямаше на картата 500 години.
22
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Техникумите съществуват и сега, няма промишленост за техните кадри, защото доброволно ликвидирахме цялата икономика. Отделно в образованието навлязоха търговците и превърнаха всичко в сделка. Ако искаш да унищожиш един народ, съсипи образованието му на първо място и той ще остане без бъдеще. Точно това се случва в момента и точно такава е задачата на госпожа "йес". Тя е свикнала да изпълнява мръсни поръчки, а кожата й е като на носорог. Ако трябва, и мюфтия ще стане, и за далай лама ще кандидат
21
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Промените в образователните програми са целенасочени, не тенденциозни. Цели се обезличаване на българската нация, внушения за непълноценност и нищожество, преклонение пред външни авторитети и сили, насаждане на нов, старателно завоалиран робски манталитет на индивид, объркан егоист без семейни и обществени ценности, без ясно разграничаване на добро и зло, безполов консуматор на пласмасови илюзии и измамни блага. Няма човек без род и родина, дърво без корен, народ без минало няма бъдеще.
20
0
 
7
 
! Отговори
ист преди 8 години
Ако не се възстановят специализираните професионални техникуми, образованието ще произвежда безработни,които ще могат да решават кръстословици, но вяма да да готови за живота. Общата култура хляб на дава.
19
1
 
16
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Повечето българи са русофили, това не е случайно и така ще бъде и в бъдеще.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До dpпо умствено изостанало от теб няма
17
14
 
8
 
! Отговори
dp преди 8 години
Руските слуги като им дойде вповече натоварването да съчиняват заглушаващи постовеим проличава какви сенилни - или умствено изостанали по рождение - тикви са, ей го тоя какви ги е наплескал тук, цяла страница за няколко минути ***.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До dpти си клоун-ляв
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До dpИмаш нужда от специализирана помощ
14
11
 
10
 
! Отговори
dp преди 8 години
25 - до 22dp - ако имаше млада женичка с големи цици бих ти предложил да я пратиш да провери колко съм обратен.Ама сенилен руски слуга като тебе най-много някоя спаружена бабичка да има.Е, надежда пак има - я дъщеря я внучка която да става. Ако имаш можем да договоримпроверката.
13
4
 
11
 
! Отговори
до 22dp преди 8 години
Мниго се извинявам, *** вие нещо сте ми съмнителен. Да не сте от обратните евроатлантици?.
12
8
 
4
 
! Отговори
аноним преди 8 години
НЯМА ДРУГА НАЦИЯ В СВЕТА ,КОЯТО СЕ БОРИ ДА Е БИЛА РОБ В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ !!!! ДАЖЕ СЕ ОБИЖДАМЕ, АКО НЕ НИ ПРИЗНАВАТ ЗА РОБИ !!!! УНИКАЛНИ И УВРЕДЕНИ *** СМЕ !!!!
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А с Рaдa Дълбокaта какво става. Наскоро публикуваха снимка в Блиц, как се е oдупил като жена, плачеща за xуй.
10
9
 
17
 
! Отговори
dp преди 8 години
В БГ няма други чужди слуги в количество и на постове от значение освен руски такива.Пряк резултат от съветската окупация, не последвана от изчистване до ден днешен - простосъветската армия е последната установявала власт в БГ.
9
0
 
4
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Учебните програми нямат връзка с истинския живот, само си приказваме по форумите...
8
10
 
19
 
! Отговори
dp преди 8 години
В БГ няма русофили, има руски слуги.
7
7
 
5
 
! Отговори
анон преди 8 години
ЕДИНСТВЕНИТЕ РОБИ В БЪЛГАРИЯ СА КОМУНИСТИТЕ, РУСОСИФИЛИСТИЦИТЕ И АТАКИСТИТЕ !!! МОЖЕ СПОКОЙНО ДА ДИШАТЕ ПРЕДАТЕЛИ И *** !!! ВИЕ СТЕ ИСТИНСКИ РУСКИ РОБИ !!!!!