Като в Кьолн, но тук: Мъже опипват жени в автобуса

Момиче: Циганин ме опипа по гърдите, стреснах се, избутах го!
5 фев 2016 11:52,
107
Като в Кьолн, но тук: Мъже опипват жени в автобуса
Снимка: flickr

"Един циганин ме опипа по гърдите", започва разказа си младо момиче, което е преживяло ужаса в столичен автобус.

Но оказва се, че тя далеч не е сама - млади момичета като нея също са ставали жертва на натрапници, които ги опипват в градския транспорт.

"Когато се прибирам от училище ме заговарят разни мъже с въпроса: "Колко е часът", докосват ме. Възрастни хора са закачали и съученичките ми", сподели една от девойките пред БНТ.

"Случвало ми се е някой да си търка тялото в моето. Един циганин ме опипа! Избутах го. Но първият път, когато ми се случи, бях по-малка и се стреснах", добави нейна приятелка.

Важното е жертвите на този вид посегателство да споделят с близките си за преживяното, както и да разберат, че няма от какво да се срамуват.

По думите на адвокат Марин Марковски, който бе помолен да коментира случаите на нерегламентиран физически контакт, жените не трябва да мълчат, защото това ще доведе до повече усложнения.

"Не бих могъл да обясня тази буря от емоции, но ако жената не покаже, че това докосване е нежелано, тогава нямаме никакво престъпление", отсече той.

"Този, който посяга, трябва ясно да разбере, че контактът е нежелан. Това може да стане под различни форми. В психологията на блудника се съдържа елементът на вълнението, на изживяването, но и на притеснението", обясни юристът.

Според него, ако жената се обърне и демонстративно пред всички каже, че това, което натрапникът прави, е грозно и недопустимо, то той ще се притесни и ще се скрие.

"Тези хора не са толкова опасни", подчерта още Марковски и допълни, че ако насилникът продължи действията си след ясен отказ, жертвата може да пусне жалба в полицията.

"Необходими са един или повече свидетели. Бездействието, срамът и мълчаливото възмущение са най-доброто алиби за нахалника. Липсата на реакция превръща нежелания контакт в допустим. Само, когато реагирате, тази грубост се превръща в престъпление", допълни юристът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
14
 
! Отговори
до 55 преди 8 години
И понеже не се е оплакала/развикала, значи "допирът" ти й е бил приятен? Желязна логика. А да си чувал нещо за срам, притеснение, особено по онова време?
47
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мъжете явно не разбират какво чувства една жена, когато подобно нещо й се случи. Това усещане е толкова комплексно, понеже е от равни части отвращение, срам, вина, безсилие, черно и мръсно, че трови душата. За мъжете явно е невинно да пуснат ръка на жена, да се възбудят притиснати до непозната в транспорта. За жемите е като изгаряща дамга. Как да си го представят мъжете? Там е работата. Не трябва да си го. Трябва да знаят, че жените трябва да се уважават, пазят, а желанията им - зачитат
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
53 споровете не ме интересувaт, нито " aргументите" ти, нито душевните ти терзaния, всеки си имa глaвa нa рaменете
45
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По време на комунизма редовно автобусите и тролеите бяха препълнени много често ми се случваше да съм притиснат до някоя жена и естествено като съм притиснат зад нея се втърдявам но не помня някоя пътничка да се е оплаквала, че й е неприятен допира. Просто това беше част от транспорта по време на комунизма. Като не ти харесва не ползваш автобус и това е. Обаче, напротив бяха препълнени а понякога и вратите едва се затваряха.
44
2
 
2
 
! Отговори
Л до 32 преди 8 години
Хаха, обядвала съм със "с"-то. Исках да кажа изСкачат, извинете ме :)
43
1
 
7
 
! Отговори
До 52 преди 8 години
Сигурно е много трудно да оцеляваш, когато нямаш и половин аргумент, в който и да е спор. Обидите са последния изход на ***.
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 48 мозъкa ти е полирaн, кaто " темето" сa 60 годишния дедо, срещу който ривеш нямaм време дa се зaнимaвaм с глупaвите ти " умозaключения"
41
4
 
22
 
! Отговори
Л преди 8 години
Хора, в какъв свят живеете вие? Толкова ли сте се извратили, че не допускате дори възможността да има (млади) жени с чисто, невинно съзнание, доверчиви и по-чувствителни? Които не спят с всеки срещнат и искат просто човешко отношение... Младостта и късата пола не значат "Да"! Не е ли най-естественото нещо нормалните и силни мъже да подкрепите и защитите по-слабия пол? На вас разчитаме жените.
40
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Флаконче с лютив спрей, мили дами. Ама хубаво напръскайте ром.лянина в очите, вероятно ще се дърпа, ама не го оставяйте на мира преследвайте го и се опитайте да изпразните цялата опаковка в очите му. После шут в топките.
39
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В този сайт май пишат доста дърти перверзиници и педофили. Потресена съм от факта, че има коментари, според които е напълно нормално 50-60 годишни чичковци да опипват ученички. Алооооо, а ако утре това се случи на вашата дъщеря?! Пак ли ще твърдите, че е ок и че тя си го е търсила?
38
8
 
10
 
! Отговори
До 44 и 47 преди 8 години
Такива коментари могат да ги пишат хора, които имат патологични проблеми. Ако са мъже, явно са изживели доста дълбоко разочарование от модела на поведение на майка си или някоя дама ги е отрязала по доста болезнен начин. Ако са жени, очевидно изпитват неудоволетворение от собствения си живот и се опитват да повдигнат нос нападайки други жени. Много, много тъжно!
37
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пaри нa женa не дaвaй! спaзвaйте го кaто 11 божa зaповед и поне нямa дa се чувствaте житейски пре.бaни
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
daa
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дръжте здраво портфейла си!
34
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
жените в Бг. сa зле от хигиеннa гледнa точкa, дa не говорим че интелектуaлно сa срaвними с aмебa, всичко товa добре пресолено с чaлгa, меркaнтилност, липсa нa морaл получaвaме типичкa курвенскaкaртинa нa реaлносттa .в губерниятa. след товa мaнговците били " нежелaни" пa кой друг дръвник ще ви обaрa ве???
33
1
 
19
 
! Отговори
от Л до 32 преди 8 години
Интересна гледна точка имаш. Значи, ако имаш дъщеря на 13-18 и разни мазни дъртаци я опипват в транспорта, говорят й гадости по улиците или ексхибиционисти й изкачат от ъглите и я преследват с цинизми, а тя ти се оплаче, ще й кажеш, че е куха лейка и нищо не е станало?... Пич си. Само после да не четем за теб някоя история като тази с Евстатиев или треньора Симо.
32
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една сутрин се разхождах в Южен парк. В някакви храсти се беше скрил един с шлифер и като минах покрай него, е.. знаете. Става ми много неприятно, все едно аз съм била виновна това да се случи. Срещу мен вървеше момиче с куче и я предупредих. Тя само ми се усмихна и нищо не каза. След малко чух зад себе си "Дръж!". Стана ми весело и адски приятно, че онзи си го получи!
31
6
 
5
 
! Отговори
аз се чудих преди 8 години
До Анонимензащо доста български мъже са ***, често безплатни
30
2
 
4
 
! Отговори
много преди 8 години
До Анонименмного ясно, това е защото си дефектен
29
5
 
10
 
! Отговори
Бъчварова преди 8 години
Иначе полицията си върши работата и работи непрекъснато. Само резултати няма, ама не се бойте и резултати ще има... когато дойде светлото демократично бъдеще.