Народен дълг: Служи в армията, бъди патриот!

Патриотите настояват за връщане на казармата. А вие как мислите?
5 фев 2016 19:31,
330
Народен дълг: Служи в армията, бъди патриот!
Снимка: Булфото, ахрив

Трябва да има регистър на мъжете, годни за военна служба. Зад тази теза застанаха бившият министър на отбраната и лидер на партия "Нова алтернатива" Николай Цонев и доц. Милен Михов, ВМРО в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Идеята на ВМРО и на ПФ за връщането на казармата е доста стара", коментира доц. Михов. По думите му тя се потвърждава и от съвременното състояние на отбранителните способности на страната от предизвикателствата, в които живеем.

Той поясни, че членството на НАТО не може да замести необходимостта от формирането, създаването и развитието на отбранителни способности, което е задължение на всяка една държава.

Още по темата

"Проучване от преди година показва, че 72% от българите от всички политически партии, съсловия, възрасти и групи, подкрепят въвеждането на казарма, а над 81% подкрепят идеята за възстановяване на строителни войски и използването им като интеграция на ромското население", добави той.

Цонев застана зад тезата, че армията нито е образователна, нито възпитателна институция, а всеки който служи в нея отбива своя дълг към родината. Според него при сегашните обстоятелства, които съществуват за България при страна членка на НАТО и това, че имаме професионална армия, "може да бъде въведено да се служи доброволно".

Анкета

За или против връщането на казармата сте?

"Тези, които желаят, могат да служат 3 или 4 месеца доброволно в армията, а след това могат свободно да се нарекат патриоти", поясни той.

По приблизителни данни в България се водят около 1 млн. мъже, които имат военна подготовка и са преминали през някаква военна служба, "но не съществува регистър, в който да е посочено къде се намират тези мъже", коментира доц. Михов.

"Никой обаче в България не знае колко от тези един милион действително живеят в границите на България, къде живеят, защото в продължение на дълги години тази мобилизационна дейност е занемарена. Една част от тях от години живеят в Европа и по света. Ние дори не знаем точното местонахождение на тези хора, които имат военно обучение. В този смисъл се отваря решение за предложението на МС и е първа стъпка към нормализирането на мобилизационните списъци и подобряване на мобилизационната готовност", обясни доц. Михов.

Методите за служба в армията са различни по света, посочи Цонев. Според него след като вече в България има професионална армия може само да се добави нещо или да се надгради.

"Трябва да се работи изключително усилено за възстановяването на отбранителните способности на България", смята доц. Михов.

Цонев обясни и каква е разликата между резерва и запаса. По думите му резервът, който е въведен в България е напълно излишен, а разликата е в това, че в резервът се привикват хората в мирно време, а през военно време всички са запасни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
26
 
! Отговори
никога преди 8 години
Ще има ли някой луд който да изпрати синовете си да слугуват на чужди интереси и политически и$мекяри???
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 181000лева има за бежанцитеЗа българина нещо минимално или нищоСами сме си виновни
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 15 И какво ти ще се биеш за тия тюфлеци от парламента , да им пазиш живота и милиардите натрупани на твой гръб , е нема такава държава
11
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единственото смислено предложение е за връщането на Строителни войски, като начин за интеграция на ромското население. Другото са глупости.
10
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм се клел в НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ в тази не.
9
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДВЕ ГОДИНИ НИ ОТКРАДНАХА ОТ ЖИВОТА БЕЗ ДА НИ ПИТАТ И ДА НИ ИСКАТ СЪГЛАСИЕТО И.ЗРОДИТЕ. ДВЕ ГОДИНИ ДА ИЗПЪЛНЯВАМЕ ЗАПОВЕДИТЕ НА ПЪЛНИ И.ДИОТИ. НЯМА ДА ИМА КАЗАРМА И НЕ ТРЯБВА ДА ИМА.
8
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само да ми дадат оръжие и могат да ме очакват в парламентаИначе изглеждам нормален човекДали ще рискуват отново да ми дадат АК 47
7
4
 
21
 
! Отговори
ЕЕ преди 8 години
БЪЛГАРИТЕ ГИ ПРОГОНИХТЕ ..НАПЪЛНИХТЕ И НАСТАНИХТЕ В БЪЛГАРИЯ СИРИЙСКИ И ВСЯКАКВА П.АП.ЛАЧ ДЕЗЕРТЬОРИ...ТЕ ДА СТАВАТ ПАТРИОТИ..
6
4
 
5
 
! Отговори
Gost преди 8 години
Ако ми плащат по 1000 лева на месец да ида лато тия де са а не по 8лева на ден а те да пият по цял ден и да ми се правят на герои
5
3
 
6
 
! Отговори
baba türk преди 8 години
Mi neka te patrioti li mafiotili kvisa... te da idad bre... hahaaa
4
14
 
11
 
! Отговори
Помак преди 8 години
Да служа в армията на неверниците? Хахаха българите да се бият. То колко останаха.
3
5
 
9
 
! Отговори
rusnak преди 8 години
Да бе, достатъчно х0м0та има в БГ, та и в казармата да дообработват по НАТОвски "стандарт" младежите.
2
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Служил съм когато имаше държаваСега без мен
1
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво армията да защитава милионите на тия от парламента, никога