Народен дълг: Служи в армията, бъди патриот!

Патриотите настояват за връщане на казармата. А вие как мислите?
5 фев 2016 19:31,
330
Народен дълг: Служи в армията, бъди патриот!
Снимка: Булфото, ахрив

Трябва да има регистър на мъжете, годни за военна служба. Зад тази теза застанаха бившият министър на отбраната и лидер на партия "Нова алтернатива" Николай Цонев и доц. Милен Михов, ВМРО в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Идеята на ВМРО и на ПФ за връщането на казармата е доста стара", коментира доц. Михов. По думите му тя се потвърждава и от съвременното състояние на отбранителните способности на страната от предизвикателствата, в които живеем.

Той поясни, че членството на НАТО не може да замести необходимостта от формирането, създаването и развитието на отбранителни способности, което е задължение на всяка една държава.

Още по темата

"Проучване от преди година показва, че 72% от българите от всички политически партии, съсловия, възрасти и групи, подкрепят въвеждането на казарма, а над 81% подкрепят идеята за възстановяване на строителни войски и използването им като интеграция на ромското население", добави той.

Цонев застана зад тезата, че армията нито е образователна, нито възпитателна институция, а всеки който служи в нея отбива своя дълг към родината. Според него при сегашните обстоятелства, които съществуват за България при страна членка на НАТО и това, че имаме професионална армия, "може да бъде въведено да се служи доброволно".

Анкета

За или против връщането на казармата сте?

"Тези, които желаят, могат да служат 3 или 4 месеца доброволно в армията, а след това могат свободно да се нарекат патриоти", поясни той.

По приблизителни данни в България се водят около 1 млн. мъже, които имат военна подготовка и са преминали през някаква военна служба, "но не съществува регистър, в който да е посочено къде се намират тези мъже", коментира доц. Михов.

"Никой обаче в България не знае колко от тези един милион действително живеят в границите на България, къде живеят, защото в продължение на дълги години тази мобилизационна дейност е занемарена. Една част от тях от години живеят в Европа и по света. Ние дори не знаем точното местонахождение на тези хора, които имат военно обучение. В този смисъл се отваря решение за предложението на МС и е първа стъпка към нормализирането на мобилизационните списъци и подобряване на мобилизационната готовност", обясни доц. Михов.

Методите за служба в армията са различни по света, посочи Цонев. Според него след като вече в България има професионална армия може само да се добави нещо или да се надгради.

"Трябва да се работи изключително усилено за възстановяването на отбранителните способности на България", смята доц. Михов.

Цонев обясни и каква е разликата между резерва и запаса. По думите му резервът, който е въведен в България е напълно излишен, а разликата е в това, че в резервът се привикват хората в мирно време, а през военно време всички са запасни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
3
 
1
 
! Отговори
за 196 преди 8 години
...обрежи се ,бе...къв ти е проблема тогава Ал Нусра..???..Усра ли се вече от страх..?
113
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тиквата да ми дава 5000 евра заплата и ще си помисля дали да пазя границата
112
1
 
12
 
! Отговори
ЧиЧо Сам преди 8 години
Трябват ни малко българска войска, че да си разчистим сметките с Русия. Драги българи, ще ви сложим на първа линия, защото не ни пука за вас. Биг брадър, САЩ
111
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
За казарма като преди десети ноември 1989г. и дума не може да става. Но доброволна краткосрочна военна служба за някой и друг месец - от това може да излезе нещо. Но това изисква държавата да отдели пари, не става само с пожелания. Тези, които служат трябва да получават заплати като професионални военни. Трябват казарми, оръжие, боеприпаси за учебни стрелби и т.н. Съмнявам се, че управляващите ще намерят сили и желание да го направят.
110
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
УРААААА !!!! УРАААА !!! УРАААА !!!Ще браним със зъби и нокти бизнеса и именията на олигарсите,а Делян,Доган и Тиквун ще ни благодарят пред строя !
109
2
 
3
 
! Отговори
до 196 преди 8 години
Ама разбира се Сивите Вълци,Ал Нусра ще ни вардят от Режимът в България начело с Бойко Борисов
108
4
 
7
 
! Отговори
пак ли преди 8 години
Не стига вече,хрантутим тия в парламента,остава и да подържаме и воени и войници без дисциплина,които ще се изтрепат на първото обучение,НЕ НА КОМУНИЗМА И НА СОЦИАЛИЗМА още неможем да се оправим от социализма.
107
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАС--АРМИЯ НЕ НИ ТРЕБВА!НАС --НАТО И БРАТСКА ТУРЦИЯ КЕ НИ ВАРДАТ..!
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не им трябват хора за "Пражка пролет"?
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ква армия бе те и Армия ще ни докарат от ISIS турцияти гледай шоу
104
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АБЕ , ..".вие *** немате .....а , гайди искате"...!Пари за заплати ,немате -----"АРМИЯ".. ДА ВИ СЛУЖИ , ИСКАТЕ...ХА,ХА,ХАААААААААА...ЕГАТИ , СМОТАНЯЦИТЕ....!
103
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за коя държава да служиm,тази на mутрите и на ненаситните политици.НЕЕЕЕ,ЧАО.
102
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баце е убаво момче само дето малко Амджик си пада
101
0
 
1
 
! Отговори
ля ля преди 8 години
който каквото и да каже няма да се хване срещу атакуващите само ще си мрънка и ще търси къде да се дяне - да избяга! иначе само псувате - все недоволни!
100
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги съм бил патриот, но в момента няма държава, на кого да служат младежите?На тиквуня ли?И за какво?А отгоре да летят турски самолети ли?
99
2
 
2
 
! Отговори
до шопа преди 8 години
Еха ти от тогава си с такова изкривяване начи да щракаш по клавишите като Дивак със Морза
98
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-простите хора са ченгетата и военните шапки!
97
1
 
7
 
! Отговори
ля ля преди 8 години
ние трябва да си имаме собствена армия и да не разчитаме на друг да ни опази - трябва да сме колкото се може по-неависими и да имаме армия да! малко или много това учи на дисциплина която липсва в хората в днешно време! а родителите въобще не ги е** - то за това не искат!
96
4
 
2
 
! Отговори
Пешо-тарабата... преди 8 години
Ако "ше плащате с долари и евро"---МОЖЕ И ДА СЛУЖИМЕ!А---"не плащате" ......бегаме на Запад и САЩ !/....тогава да ви служат Станишевци../
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОЙТО МУ ПЛАЩАТ В ...?.. и $...------ДА СЛУЖИ ЦЯЛ ЖИВОТ , АКО ИСКА!!ШЕ ПЛАЩАТЕ ЛИ ,БЕ.....ХА,ХА,ХАААААААААА...????!!!!!!!