Народен дълг: Служи в армията, бъди патриот!

Патриотите настояват за връщане на казармата. А вие как мислите?
5 фев 2016 19:31,
330
Народен дълг: Служи в армията, бъди патриот!
Снимка: Булфото, ахрив

Трябва да има регистър на мъжете, годни за военна служба. Зад тази теза застанаха бившият министър на отбраната и лидер на партия "Нова алтернатива" Николай Цонев и доц. Милен Михов, ВМРО в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Идеята на ВМРО и на ПФ за връщането на казармата е доста стара", коментира доц. Михов. По думите му тя се потвърждава и от съвременното състояние на отбранителните способности на страната от предизвикателствата, в които живеем.

Той поясни, че членството на НАТО не може да замести необходимостта от формирането, създаването и развитието на отбранителни способности, което е задължение на всяка една държава.

Още по темата

"Проучване от преди година показва, че 72% от българите от всички политически партии, съсловия, възрасти и групи, подкрепят въвеждането на казарма, а над 81% подкрепят идеята за възстановяване на строителни войски и използването им като интеграция на ромското население", добави той.

Цонев застана зад тезата, че армията нито е образователна, нито възпитателна институция, а всеки който служи в нея отбива своя дълг към родината. Според него при сегашните обстоятелства, които съществуват за България при страна членка на НАТО и това, че имаме професионална армия, "може да бъде въведено да се служи доброволно".

Анкета

За или против връщането на казармата сте?

"Тези, които желаят, могат да служат 3 или 4 месеца доброволно в армията, а след това могат свободно да се нарекат патриоти", поясни той.

По приблизителни данни в България се водят около 1 млн. мъже, които имат военна подготовка и са преминали през някаква военна служба, "но не съществува регистър, в който да е посочено къде се намират тези мъже", коментира доц. Михов.

"Никой обаче в България не знае колко от тези един милион действително живеят в границите на България, къде живеят, защото в продължение на дълги години тази мобилизационна дейност е занемарена. Една част от тях от години живеят в Европа и по света. Ние дори не знаем точното местонахождение на тези хора, които имат военно обучение. В този смисъл се отваря решение за предложението на МС и е първа стъпка към нормализирането на мобилизационните списъци и подобряване на мобилизационната готовност", обясни доц. Михов.

Методите за служба в армията са различни по света, посочи Цонев. Според него след като вече в България има професионална армия може само да се добави нещо или да се надгради.

"Трябва да се работи изключително усилено за възстановяването на отбранителните способности на България", смята доц. Михов.

Цонев обясни и каква е разликата между резерва и запаса. По думите му резервът, който е въведен в България е напълно излишен, а разликата е в това, че в резервът се привикват хората в мирно време, а през военно време всички са запасни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 7 години
Твърдо за казармата. Но трябва да се промени от руския туп на натовски.
193
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И да я върнат, няма вече кой да служи... Дълг, чест - няма такива понятия в днешно време...
192
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да живее Русия.
191
0
 
0
 
! Отговори
Селяк преди 8 години
Абе хора, кого искате да пращате в казарма?! Фитнес маниячетата дето си бият взаимно анаболите за закуска, но не могат да изкачат байра с торбичка хляб, или мамините синчета със салетките в дискотеките?! Давам им седмица. И да ги набутате в казарма ( не е ясно нито къде, нито как), с какво ще стрелят? Кой ще ги издържа? Пеевски? Кой ще ги обучава? И всичко това скрито зад асадата на бг патриота- Аз цитирам Вазов и Левски, значи съм мъж... Трябва да си почве постепено- от училищата и семействата
190
0
 
2
 
! Отговори
Стар набор преди 8 години
Който не служи на Родината си, ще служи на чужда армия и държава !6 месеца интензивно обучение са достаъчни , а не 2 години както по мое време.В Швейцария ВСИЧКИ мъже са запасняци и си държат оръжието, униформата и раницата в къщи. Швейцарците възприемат това като техен дълг към Родината.
189
1
 
1
 
! Отговори
против преди 8 години
САЩ и Русия имат уж най силните в света армии.И двете страни ядоха бой в Афганистан и браха срам като за Гинес!А какви "специалисти"бяха офицерите ни там където служех навремето?Нямаха елементарни познания по техниката с която работехме.Деца на активни борци-разглезени,станали офицери защото от средните училища излизаха с тройки и на друго място не ги приемаха.Че човек се учел там на дисциплина не е вярно-там се научаваш да не правиш нищо и то перфектно!
188
1
 
3
 
! Отговори
опетков преди 8 години
До Шоп Като видиш че на руснака не му пука дали стреля срещу българин или турчин хич няма да ти е до братски чувства.
187
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА ,ДА, ДА! Че то останаха ли мъже в тая държава?
186
1
 
12
 
! Отговори
Теодор преди 8 години
А вместо като цяло да се чудим да имаме ли армия, да нямаме ли, да се бием ли с някви за нещо, да не се ли, колективно да почнем да работим за следващата стъпка - премахването на войни, битки, армии, безсмислени нападения, тероризъм, и така нататък?Мисля че на човечеството трябва да му отмине времето, в което се избива за глупости.
185
1
 
7
 
! Отговори
vlady преди 8 години
До Анонимен 283 Християните са имали право на първата в Европа система за алтернативна военна служба известна като ангария.
184
4
 
6
 
! Отговори
питам преди 8 години
до шопМного ми интересно ,ако не дай си боже се случи нещо вие соро$оидите как се виждате в цялата патаклама май само пред компютъра и от там ще викате ура напред на нож.
183
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То като знам психиката на днешните младежи е твърде опасно да им се дава оръжие.
182
1
 
6
 
! Отговори
вен сере мос преди 8 години
До ШопНачи ке се млатиме с лопате,шом за нас нема оружие.Олигарските дечиня са у чужбина,но от тука се цица папото.
181
6
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До НРБЗа каква "майка българия" говориш? нея отдавна я няма? Как ще накараш, примерно мен, да стрелям срещу руснак, ако това е в разрез с мисленето ми?-------------------Никой изобщо няма да те кара такова нещо. Знаят ти айпито, изобщо няма да получиш достъп до оръжие. Една лопата 6-ти номер и ще воюваш на трудовия фронт - окопи, траншеи, бетон и т.н.
180
7
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Ян България беше граничен район на съветската империя 45 години, тогава хвърляхме половината си приходи за да им пазим пияните ***. Сега България не е граничен район, сега фронтът е в Украйна.
179
5
 
21
 
! Отговори
Стара истина преди 8 години
"Който не храни своя армия храни чужда" - стара истина която винаги ще има смисъл и ако всеки един който малко се замисли ще прозре че е така.
178
2
 
14
 
! Отговори
Ало преди 8 години
Поредната тъпотия!Изпратете най-напред вашите деца "НО ЩО Е ОТЕЧЕСТВО!"
177
7
 
6
 
! Отговори
Mustafa преди 8 години
Bulgaria i da izchezne ne e koi znae kakva zaguba za sveta.Izchezvali sa i naistina veliki narodi,no nie niama da sme ot tiah,i nikoga ne sme bili.Patriotizma e vid krepostnichestvo i nasilie nad horata.Kakvo im prechi na tezi tapaci da vzemat edna lopata i da strojat kakvoto si iskat.Aman ot pishman maistori sazdadeni ot stroitelni voiski.
176
8
 
4
 
! Отговори
dn13 преди 8 години
До ТяТова, че тая тъпотия се повтаря от десетилетия не я прави вярна.
175
3
 
22
 
! Отговори
Ян преди 8 години
Голяма част от нашите политици са слуги на чужди сили и посолства които искат да използват и България като граничен военен район. За това и ще цитирам един от говорителите на тези зли сили - Хенри Кисинджър и мнението му за патриотизма, войниците и дълга към държавата: "Военните са безгласни, *** животни които се използват като пешки във външната политика". Тая игра обаче си я играйте сами. Хората тук няма да дадат и една пикня1 за да защитят забогателите чрез кражби, корупция и измами олигарси