Загубите ни от руското ембарго са към ?300 млн.

Правим всичко, което можем, увери министър Танева
5 фев 2016 20:02,
63
Загубите ни от руското ембарго са към ?300 млн.
Снимка: БТА, архив

Косвените загуби за селското стопанство от въвеждането на руското ембарго през август 2014 година до края на 2015 година се оценяват на 274 млн. лева. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева по време на парламентарния контрол.

Тя уточни, че преките загуби са в размер на едва 20 млн. лева. "На толкова се оценява прекият пазар, който са имали ембарговите към момента производства в България към руския пазар", каза Танева.

Тя поясни още, че косвеният ефект от ембаргото се оценява на базата на "притиснатите надолу" цени на продукцията в резултат от появилия се излишък на пазара.

Пред депутатите земеделският министър беше категорична, че трябва да се работи за отпадане на санкциите, които налага Москва, за целия ЕС, не за отделни държави.

Така тя коментира информация на независимия депутат Велизар Енчев, според когото редица държави, сред които Германия, Гърция, Кипър и Унгария, са направили постъпки пред Русия за извършване на проверки в предприятия, които имат интерес за износ към руския пазар, с цел подновяване на санитарните разрешителни.

Депутатът препоръча страната ни да се присъедини към тази група и да бъде една от първите, които ще могат да възстановят износа след падането на продуктовото ембарго, което се очаква да стане в следващите 3-4 месеца.

Земеделският министър обаче беше категорична, на базата на запитвания до министерствата на земеделието, че посочените от Енчев държави не са подавали заявление за извършване на инспекции от страна на руските ветеринарни власти.

"Всичко, което българската държава и МЗХ към момента може да направи, то се прави", каза още Танева по повод предприетите от България действия във връзка с руското ембарго.

Тя посочи, че съвместна работна група ще работи за подобряване на сътрудничеството в областта. Решение за нейното създаване е било взето по време на заседанието на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо сътрудничество, провело се в София в края на януари.

Сред темите, които ще разисква работната група, са ветеринарният и фитосанитарният контрол на Русия, възможности за сътрудничество във винарския сектор и за производството на житни култури, плодове и зеленчуци.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
2
 
! Отговори
Nasko преди 8 години
Косвените загуби....Министъра да каже Преките загуби какви са....и в кои отрасли, Руснаците не са вече този пазар за гнилочите от България...това дали и идва на ум...когато го имаше пазара, дали си е направила Извода, какво от Земеделското Министерство се е изнасяло за Русия...! Това е наливане вода в мелницата на тези, които шикалкавят/Борисов/, за да го крепят Политическите партии Финансирани от Русия - ДПС,Атака,ПФ,АБВ...
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо , нали ще ни компенсират с 2-3 милиона Европа, какво ревеме аааа!
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Раздаде ли джиповете на госрските како?
33
1
 
3
 
! Отговори
Минчо преди 8 години
До 35 Ние за това сме на тоя хал, защото все шопски тикви ни ръководят.
32
1
 
10
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
САЩ И РУСИЯ СЕ КАРАТ БГ ПРАВИТЕЛСТВО С ГОЛ *** СЕ МЕШИ
31
4
 
7
 
! Отговори
до шопа преди 8 години
В грешка си. Повечето санкции наложи сащ и дупелизците от ес. И то за вече доказано неучастие на русия. Например сваления самолет - май самите украинци си го свалили. И т.н.
30
0
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 8 години
Защо някой държави не изпълняват изцяло санкциите? И ние да тропнем и поне половината да не изпълняваме. Какво, ще не изключат от ЕС ли? Ето това трябва да се направи, не да се оправдава тази ....
29
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Санкции до дупка за Русия!
28
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И мен санкциите ме кефят! Не можеш безнаказано да заграбвал чужди територии
27
1
 
7
 
! Отговори
Чико преди 8 години
До АнонименДори и пищови на голия си *** нямаме.
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е за това пък опростихме на Ирак 1.6 милиарда дългове направени при Садам и нещата ни там са стабилни. Нарязахме си ракетите, затворихме си реакторите, разбихме и малкото работещи неща в България, за да може разни неуспели комунисти да ги потупват по рамото и да си трупат пари и влияние. Въобще идилия не, ами идилия.
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как се вари Шопска глава: Слагате главата и едно паве в подсолена вода. Варите поне 720 часа на умерен огън. След 720-тия час периодично бодете с вилица павето, и ако установите че е омекнало доварявате още половин час на буен огън. След това Шопската глава е сварена. Евентуално.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОМУНИСТИТЕ --СА ПО ЗАЕМИТЕ ....ТЕ НЕ СА ПО РАБОТАТА!
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нема проблеми ше ги компенсираме със заемче
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Правим всичко, което можем, увери министър Танева"Обаче ние нищо не можем!
21
3
 
2
 
! Отговори
ГОЛЯМ ПРАЗ!!! преди 8 години
Нали на руснаците , не им пука от ЕМБАРГОТО ,БЕ.....?!Що , па на мене да ми пука ....ха,ха,хаааааааааа??!!
20
0
 
5
 
! Отговори
чичо пей преди 8 години
В заглавието се казва евро, в текста са левове. Що ли не се чудя, днес ми е ден за манипулации.
19
1
 
11
 
! Отговори
до 27 преди 8 години
Има един шоп, който трябва да бъде лекуван, ако не поумнее - задушен
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аааааа кой ми с ра в гащурките
17
1
 
8
 
! Отговори
мачу пикчу преди 8 години
Компенсираме от комисионните за скъпи джипове и съученика дава малко и работата става....