Всеки четвърти млад - мързелив, нито учи, нито работи

Първенци сме в Европа по 15-годишни ученици, които не могат да четат
260
Всеки четвърти млад - мързелив, нито учи, нито работи
Снимка: Булфото, архив

Всеки четвърти млад човек у нас нито учи, нито работи, сочат данни на Българската стопанска камара.

По този показател България се нарежда трета в Европейския съюз, като с по-лоши резултати са единствено Гърция и Италия.

Ръст на отпадащите от образователната система и особено на напускащите заради отпътуване в чужбина, намаляващ брой на приетите у нас студенти за разлика от растящия дял на младежите, които избират престижни чужди университети, и незаинтересованост към продължаване на обучението в началната и основна степен.

Това са част от констатациите в анализа на работодателската организация, предаде БНР.

В същото време от там изразяват безпокойство за класификацията на младежите, която е в пряка връзка със заетостта.

С 16% е намалял броят на завършилите образование в последните 10 години.

С 25 на сто е намалял броят на училищата за същия период.

България води негативната класация в Европа по брой на 15-годишните ученици, които не могат да четат.

Същевременно разходите за образование са нараснали двойно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
21
 
! Отговори
пенчо преди 8 години
изхранвам се от животните си и земята си,сега цяла зима лежа на топло и нагъвам суджук. никога не бих станал роб на някой срещу кутия цигари и сандвич на ден(каквато е реалната надница б бг)
79
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като виждам какво е "нивотУ" на джурналята в това сайтче си правя изводите за нивотУ на плебса.КАТАСТРОФА!
78
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
заплата -не се дава седмично/няма заплащане на час /защото тогава ще лъсне огромната разлика в заплащането между бг и останалите държави от Ес -с които обаче се сравняваме п опроизводителност ,нали :))оСИГУровки ,болнични-доста фирм ине ги плашат-не спазват трудовото законодателство -не можеш да ги осъдиш /заради корупцията и в съдебната система.въобще стойте мили млади хора ,учете работете в бг -за великите работодатели -те ще правят с вас каквото им скимне --ама стойте --а тене слушат,не учат.
77
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По цял ден ще лежа,но няма да работя за триста лева на някой уреден дскомунистически ***-бизнесмян, селски колибар и да му издържам ***, и него.
76
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото и статистики като тази да публикувате, никога повече няма да се намерят хора за заплата от 300 лв., тези времена отминаха безвъзвратно, не знам защо не го схващат работодателите. Без да дават добри заплати, без да инвестират в персонала и да се отнасят добре с него няма начин да си намерят работници на единния европейски пазар. След години ще е много по-зле за тях, пукнат работник няма да могат да намерят.
75
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
:)) 50 % от децата под 18 год са роми :)))) след 10 год колко ще са младите хора в работоспособна възраст които могат да работят ,искат да работят и работят/защото са образовани/ :)))задачка с повишена трудност за милите работодателчета ...:) ЕС е свободна зона на конкуренция ...отГермания ще си внесете млади и образовани хора да работят за вас ,или от Англия ,пък може и от Саш,Австралия:))света е голяяяяямм,хора многоооо
74
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки 4 работодател дава заплата за която не си заслужава да работиш и не отговаря на тази в ес при положение че са отворени границите няма мита и няма смисъл да продължавам
73
3
 
22
 
! Отговори
работник преди 8 години
До Работодател:) проблема на всички работодател ив бг е че си мислят че имат избор от много на брой млади и образовани хора /които няма да отидатв друга страна./а ще стоят в Бг за да работят за 200 -300 ЕВРО НА МЕСЕЦ :))) РаботодателЮ- наем иси лаборатория ,създай си много деца в епруветка,гледай ги до 18 год -образовай ги /защото е лесно да се отгледа човек,нали - и той който хаби пари,време,енергия за учене ,нали -не иска заплащане в замяна .нали/та отгледаните работници в епруветка са ВАШИ..
72
1
 
17
 
! Отговори
стефчо преди 8 години
скоро ще е всеки втори,какъв е стимула да си роб за 30 лв на ден?
71
1
 
26
 
! Отговори
Друг е! преди 8 години
До РаботодателГрешиш! Проблема е в отвратителното отношение на 90% от работодателите! И мизерните условия на труд! Щастлив съм,че работя за чуждестранна компания! Отношението,условията,заплащането....всичко е на светлинни години по-добре!
70
0
 
9
 
! Отговори
до 68 преди 8 години
До Масова неграмотност последните 25 години -от които айде 20 от тях -хората загубили си времето да учат и да ''са грамотни'' бяха унижавани с мизерни доходи ....загуби се смисъла да се образоваш и да си грамотен .неграмотни мутри -крадяха и крадат за да са богати -неграмотни роми -крадат --ти мислиш че някой ще е е грамотен и ще работи за теб /най общ оказано/, няма -образованите се ориентират къде се плаща и живее нормално -скоро няма да има и никой желаещ да му плащаш 2000те левчета... :)
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То, според младите - причините са някъде там... (като досиетата Х)
68
25
 
9
 
! Отговори
Работодател преди 8 години
Проблема на всички работници в България е, че си мислят, че финансово трябва да са съдружници на шефа си! Лесно е! Създайте си бизнес и печелете!
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До GostА ти какво моеш да вършиш?
66
3
 
21
 
! Отговори
Смях преди 8 години
До Анонимендо 89Типичния БГ работодате!!!Вечно със заплахите тръгва,надъхан,***,лицемер,наглец от висша класа!!!Хвърля трохи на работниците и иска чудеса!!! Грам не си разбира от работата, обаче е велик(селски бек)
65
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на последно място сме п о заплати ,п опенсии -на първо по бедност.. резултатите не закъсняват -стимул да учиш и работиш в Бг липсва..та горките работодатели са се загрижили че повече няма да имат ЕФФтинка но образована работна ръка - кеф -хем млади и образовани ,хем работливи ,но еФтини хора им се приискали.. ще си одйдат на мястото нещата -който дава пари за образовани хора-ще получава такива... който плаща п о200 -300 евро на месец -ще трябва се задоволи с мързеливи и необразовани хора...
64
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви рзходи за образование са нараснали двойно? България е на последно място в Европа по дял за образование от държавния бюджет - вече под 2,9%. Препоръката за Европейския съюз е 6%. Също така имаме най-ниските заплати на учителите в абсолютно изражение. Как при това положение ще намерите кадърни учители? Не се чудете защо сме на тоя хал, когато отговорът е безумно ***.
63
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И за това ли са ни виновни Европа и НАТО?Или планът Ран?Ии също...да..всички останали са прости..но ние българите сме велики.
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз правя нов Университет "Бараба" .. таен и секретен затова дипломи не издава..
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така ще да е след като в МНО не разбраха,че ако едно дете не може да чете и да пише защото не иска,до четвърти клас,не трябва да преминава в по-горен етап!Но и диференцираното заплащане дава възможност да бъдат извивани ръцете на учителите,защото след като няма бройки ученици,няма и заплати!А докато Директорите са с 5,7 или 9 години трудов стаж и задължително е да са млади какво искате?Повечето от тях са полуграмотни,с липсващи първи 7 години и с желание да командорат,а не да управляват!