Зимна реалност: Най-евтината салата остава зелевата

Доматите също поевтиняват, но краставиците скачат, сочи ИТЦ
9
Зимна реалност: Най-евтината салата остава зелевата
Снимка: Булфото

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи с 0,84 на сто в първата седмица на февруари до 1,417 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Доматите поевтиняват тази седмица с 14,5 на сто и се търгуват по 1,71 лева за килограм. Цената на краставиците от внос обаче се повишава с 12,5 на на сто до 1,98 лева за килограм.

Зелето поевтинява с пет стотинки до 0,80 лева за килограм, а картофите се продават по 0,62 лева за килограм на едро.

Ябълките поскъпват с 6,1 процента до 1,05 лева за килограм. Цената на лимоните се повишава с 6 на сто до 2,09 лева за килограм средна цена. Портокалите поскъпват с 1,0 на сто до 0,99 лева за килограм. Мандарините се търгуват по 1,32 лв./кг.

Кравето сирене поскъпва с 0,4 на сто и се продава средно по 5,50 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" се търгува по 9,97 лв./кг. Олиото поевтинява с 1,9 на сто и се търгува по 2,11 лева за литър.

Цената на каймата се повишава с 0,9 процента до 4,64 лева за килограм. Пилешкото замразено месо се продава по 3,76 лева за килограм. Захарта поскъпва с 1,5 процента и се продава средно по 1,39 лв./ кг., сочи още анализа.

Брашното тип "500" се търгува по 0,85 лева за килограм. Зрелият фасул поскъпва с 0,3 на сто и се купува по 2,87 лв./кг. Цената на ориза се качва с 1,6 на сто до 1,96 лв. средно за килограм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цената на салатата е отровна, всичкият зеленчук е турски внос и с него може да се захранват химическите инсталации на кой да е химкобинат...Къде е производството на нашите оранжерии? Нали нямаше да произвеждаме ГМО продукция, лъжете народа, но пчелите измират! А ГМО културите заразяват с прашеца си останалите и накрая ще стане едно красиво "мазало". Домашните любимци не ядат саламите, а вече и месото от магазините, защо ли? А вие си пишете за проценти....
8
1
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 8 години
В дългосрочен план влияние върху ценовите нива на определен продукт или пазар, оказват милиони фактори! Единствено обаче търсенето и предлагането определят, а не влияят върху ценовите нива на даден пазар. Ако да речем изведнъж пазара се наводни със самобръсначки, цената им ще падне, защото на продавачите ще им е трудно да реализират предлагания от тях продукт, обратно ако има недостиг цената им ще скочи и всичко това независимо от цените на които се търгуват горивата.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като стана въпрос за Марешки, оня ден беше в Нова тв и каза :Искам да попитам един простичък въпрос- как преди година когато дизела беше 2.60, цената на автобусното билетче беше 1 лев и как сега когато е 1.48 дизела, цената на автобусното билетче не е 50 стотинки, а си е пак 1 лев? Кажете ми?Мълчат като риби всичките!Може да е всякакъв Марешки, ама евала му правя че върти бизнес на народни цени. А аптеките на Марешки продават с 10 % по-евтино от другите аптеки. Тук даже и няма конкуренция.
6
1
 
3
 
! Отговори
Миро преди 8 години
До 5В по-дългосрочна прогноза, цената на горивото оказва влияние и върху цената на почти всички продукти.
5
2
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Пазара се влияе единствено от търсенето и предлагането! Цената на бензина няма нищо общо с тази на самобръсначката която си купил.
4
0
 
5
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 8 години
Има логика. За зелеви глави - зелева салата.
3
1
 
3
 
! Отговори
Чингиз Хан преди 8 години
До Анонимен2Да го подбиват, важното е че народа зарежда на евтинийка
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Елемаг, леко си некоректен в поднасянето на информацията за цената на дизела във Варна. При Марешки сега е 1.48, а на Лукойл срещу Метро и OMV Mладост 1 дизелака е 1.47- с цел разбира се да подбиват Марешки.
1
5
 
7
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Одеве купих една самобръсначка "Джилет" на 2,20 при цена на бензина 1,50( и то само при Марешки).При бензин 2,50 самобръсначката 1,60 лв.Изводите за България и за свободните отношения на пазара оставям на вас!!