А да се върне казармата? С 6 месеца за всички...

Каракачанов: Задължителното военно обучение – в закон!
8 фев 2016 11:07,
551
А да се върне казармата? С 6 месеца за всички...
Снимка: архив Булфото

Дебатът за и против военното обучение на българите продължава. Седмица след като стана ясно, че Министерството на отбраната обсъжда да води на военен отчет всички младежи над 18 години, на дневен ред отново изскочи идеята да се върне казармата.

Лидерът на ВМРО и зам.-шеф на парламента Красимир Каракачанов поиска тя да е задължителна за всички за половин година.

Още по темата

"Предложението всички мъже да бъдат в запаса е недовършено. Какво значи да се запишат? Добре – ще ги вкараш в компютъра, ще ги подредиш, ще ги разпиташ. Но от 2008 г., откакто е отменена военната служба, тези мъже нямат военна подготовка. За какво ще ги запишеш? За пушечно месо ли?", обяви Каракачнов.

Той припомни, че в Конституцията е записано, че защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин, а обучението им се урежда със закон. Затова той предложи да се напише ясен закон за военното обучение.

"Разумно и нормално е това военно обучение да започне от училище – в 10, 11 клас като някаква начална подготовка, за представа. След това да се възстанови наборната военна служба в рамките на 6 месеца за всички български граждани", каза лидерът на ВМРО.

Каракачанов припомни изследване на "Галъп", според което 71% от българите подкрепят възстановяване на казармата, а 81%  - младите от гетата да отбиват казармата, получавайки някаква грамотност и трудова повинност.

Настимир Ананиев от РБ пък се противопостави на идеята за задължителна казарма и предложи да се въведе доброволно военно обучение.

"Ще видите колко много хора ще се запишат", каза той и допълни, че е правил проучване и е установил голям интерес.

Ананиев отхвърли и притесненията, че след промените в закона за отбраната от миналата седмица, турски военни самолети ще охраняват въздушното ни пространство. Преди дни депутатите позволиха българските военни да извършват съвместна охрана със сили на НАТО.

Ананиев обясни, че правителството ще решава с кого да сключи договор за охрана. "Въпросът е обсъждан с Белгия, Холандия, Канада, САЩ, Франция, Италия... С Турция не са водени разговори", каза депутатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


551
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За колегата от 68 бригада, от друг колега ....socbg/2014/05/%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%82%D1%87%D0%B8%D0%BA-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2.html
302
8
 
14
 
! Отговори
42 преди 8 години
ДО 456В ИЗРАЕЛ НЕ РАБОТЯТ ЛИ ЗА ПАРИ, АМА Я ПРОБВАЙ ДА СЕ ОТКЛОНИШ ОТ ВОЕННА СЛУЖБА. НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ, ПРИЯТЕЛЮ, КАКТО СЕ ПЕЕШЕ В СТАРАТА ПЕСЕН, ПАТРИОТИЗМЪТ СЪЩО НЕ Е ВЪПРОС НА ПАРИ, А НА ДЪЛГ.
301
17
 
17
 
! Отговори
42 преди 8 години
АЗ СЪМ ЗА. СЪЩО И ЖЕНИТЕ ДА СЛУЖАТ КАКТО В ИЗРАЕЛ. НАЛИ ИМА РАВЕНСТВО МЕЖДУ ПОЛОВЕТЕ. СЪЩО СЪМ ЗА ЗАБРАНА НА ЕМИГРАЦИЯТА И ДВОЙНОТО ГРАЖАНСТВО. КОЙТО ГО НЯМА ПОВЕЧЕ ОТ 1Г. В РОДИНАТА БЕЗ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНА ПРИЧИНА, ДА ГУБИ ГРАЖДАНСТВОТО СИ. СТИГА С ТОЯ КРИВОРАЗБРАН ГЛОБАЛИЗЪМ И ТОЛЕРАНТНОСТ. ТАКА И МАЙМУНИТЕ НАЛАЗИХА ЕВРОПА.
300
9
 
22
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Ако ми плащат заплатата, която получавам в момента, с удоволствие ще отида 6 месеца да служа. Тъкмо малко да се разведря и да добия физическа подготовка. Само че едва ли ще е така, а на мен труда ми (какъвто и да е) струва пари. Съгласен съм да дам на държавата, ако и тя ми даде. Само че начело на държавата са 240 корумпирани престъпници и един пожарникар тартор на организацията. Съмнявам се да искат да ми плащат заплатата 6 месеца.
299
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е малките че-ке-джи-ии да сложат кобинките и да махнат ***-дал-ски-те пречески!
298
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ти си клипар и половина, какво време си загубил 18-19 години бе каиш? 18-19 години освен да бъдеш *** и да мислиш само за щуротии не виждам какво време ще се загуби. В казармата поне ще научат, че не всичко което хвърчи се яде! Аз съм служил в 68 бригада ако ти говори въобще нещо под под.32990 и мога да ти кажа, че за престоят ми като наборник доста полезни неща съм научил които и до ден днешен са ми полезни в живота.
297
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога Пеевски и тиквата станат войници и аз се включвам , няма да им пазиме милионите събрани на наш гръб
296
15
 
24
 
! Отговори
БОЙКО преди 8 години
ВИЕ МАЗОХИСТИ ЛИ СТЕ?ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО Е ТЪПО И ЗАГУБА НА ВРЕМЕ Е В КАЗАРМАТА?АЗ СЛУЖИХ 2 ГОД. И 3 МЕС. И КАКВО СЪМ ПО-РАЗЛИЧНО ОТ ТЕЗИ ,КОИТО НЕ СА СЛУЖИЛИ.....Е.БАХ ТИ ГЛУПАЦИТЕ СТЕ ТЕЗИ,КОИТО ИСКАТ ВРЪЩАНЕ НА КАЗАРМАТА-МИЗЕРИЯТА И ИЗДЕВАТЕЛСТВАТА НАД МЛАДИТЕ ВОЙНИЦИ.АБЕ ВИЕ ЧУВАТЕ ЛИ СЕ ИЗОБЩО КАКВО ИСКАТЕ.....С КАКВО ЩЕ ХРАНИ ТАЗИ БЕДНА ДЪРЖА ТЕЗИ ДЕЦА В КАЗАРМАТА.....МАММА МИА.....
295
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бях там 1г 6м.Тотална тъпня и губене на време.Бях си станал мъж,още в училище,ако някой там са го направили мъж или жена си е негов проблем.Повечето мъже над 40 г са били там.Вижте колко са научени на ред и дисциплина и като шофират и като държание в обществото.Там научих само едно.Като си там,може някой да е много по-*** от теб,ама трябва да се подчиняваш и да НЕ мислиш.В живота не е така.Имам добро образование.Ако шефа е *** и ми се отваря,му тегля майните и отивам на друга работа.
294
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това няма как да стане тъй-като държавата няма пари да издържа 40 хил човека 6 месеца като войници .По скоро наЙ- много месец и то не като казарма а като вид обучение
293
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ne mersi az sum na 24 i da hodq 6 meseca za taq kirliva durjava ne si struva ako bqh na 19 mojeshe da se zamislq
292
2
 
4
 
! Отговори
маймуната преди 8 години
Правилното решение е Ян Собиески.
291
17
 
10
 
! Отговори
Старото от КЕЧа преди 8 години
Всики голомъди тийнейджъри да не мрънкат.Казарма две години,напред бичкий.
290
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2 ГОДИНИ ЗА КАЗАРМА БЯХА МНОГО! НЯМА СПОР! *** КАКВО НИ НАУЧИХА 0 ДРУГА ТЕМА! ОБАЧЕ ЕДНО Е СИГУРНО: НАУЧИХА НИ ДА СТВАМЕ В 5.30, ДА СПИМ ПОД ОТКРИТО НЕБЕ В СТУДА И ДА ИЗПИТАМЕ СЕБЕ СИ! БЕЗ ЗНЧЕНИЕ ДАЛИ Е БИЛИ ЗАГУБА НА ВРЕМЕ, ОТВРАТИТЕЛНО ИЛИ ИЗВРАТЕНО!!! ДЕМОКРАТИТЕ ДА КАЖАТ: ДА НЕ БИ В ШВЕЙЦАРИЯ, НАЦ. ГВАРДИЯ В САЩ ИЛИ АРМИЯТА В ИЗРАЕЛ И ЗА ДВАТА ПОЛА ДА СА ПО ГЛУПАВИ ОТ НАС????!!!!
289
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СТАРА МЪДРОСТ Е, ЧЕ КОАТО НЕ ХРАНИШ СОБСТВЕНАТА СИ АРМИЯ, НАКРАЯ ХРАНИШ ЧУЖДА! И ОХРАНАТА НА ВЪЗД. НИ ПРИСТРАНСТВО ОТ ЧУЖДИ АВИАЦИИ Е САМО НАЧАЛОТО!!!! ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВОЕННА СЛУЖА Е ДОБРО - ЛИГЛЬОВЦИТЕ ЩЕ СЕ НАУЧАТ ДА ДЪРЖАТ АВТОМАТ, ДА СТРЕЛЯТ, ДА КОПЯТ ОКОПИ И ДА ТИЧАТ ПО БАИРИТЕ! ПРОБЛЕМЪТ Е ДРУГ: КОЛКО ЩЕ НАТОВАРИ БЮДЕЖТА? 30% ОТ Б'ДЖЕТА ДО 1989 Г БЕШЕ ЗА ВОЙСКАТА! ТВЪРДЕ МНОГО ЗА БЕДНА ДЪРЖАВА! НЕ МОГА ДА СИ ПРЕДСТАВЯ СЕГА КОЛКО ЩЕ Е!!!!
288
5
 
5
 
! Отговори
Малко преди 8 години
са 6 месеца служба. Те стигат да стигнеш от новобранец само до ***, а за старо куче или уволнявка даже и не мечтай
287
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Славни потомци на Аспаруха,Крум Страшни,Симеон Велики.....................!!!!Хахахахахахахахааааа!!Казаха им за въвеждане на казарма и славните потомци оцапаха гащите!!Как ви превърнаха за има-няма 20 години без казарма в меки китки,бре бъзльовци!!!Другия пък искал както в Израел,да ходели жените в казарма!!!Ами да жените ни вече са пички както требе,мъжете станаха .....тки,мъжете!!!И този ...сльо гаджета ще сваля,семейство ще създава и деца ще възпитава!!!Пфууууу!!!
286
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предложение за любителите на силни усещания-:"Пуканките и бирите от вас-зрелищата- от нас!"На няколко клипа на преливащите от главите им ум и разум нашии президент,премиер,министър на отбраната и много колоритния ,потупващия руснаците Дянков се показва за коя Марийка става дума: през гугъла: Армия России: возрождение
285
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всяка уважаваща се страна има армия и казарма.Там се възпитава любовта към Родината и към рода.Когато на една нация отнемеш правото да се самоопределя,тогава ти му режеш корена и той става безродник.Взеха умовете ни,взеха културата ни,сега идва ред и на РОДА.Когато успеят с тези неща да съборят българина,смятайте,че българите за 30г.ще се стопят.Те само за 26г. успяха да унищожат цяла държава и да опростачат нацията .А пътя по който се развиваме е лош и следствията ще са пагубни за България.
284
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 404Така де !Казармата означава - пълнолетен български гражданин от мъжки пол се наказва с лишаване от свобода /по мое време 2 год./Аз си изтърпях "наказанието", но ако синовете ми трябва да преживеят същото - емигрирам със семейството ми без да се замисля