А да се върне казармата? С 6 месеца за всички...

Каракачанов: Задължителното военно обучение – в закон!
8 фев 2016 11:07,
551
А да се върне казармата? С 6 месеца за всички...
Снимка: архив Булфото

Дебатът за и против военното обучение на българите продължава. Седмица след като стана ясно, че Министерството на отбраната обсъжда да води на военен отчет всички младежи над 18 години, на дневен ред отново изскочи идеята да се върне казармата.

Лидерът на ВМРО и зам.-шеф на парламента Красимир Каракачанов поиска тя да е задължителна за всички за половин година.

Още по темата

"Предложението всички мъже да бъдат в запаса е недовършено. Какво значи да се запишат? Добре – ще ги вкараш в компютъра, ще ги подредиш, ще ги разпиташ. Но от 2008 г., откакто е отменена военната служба, тези мъже нямат военна подготовка. За какво ще ги запишеш? За пушечно месо ли?", обяви Каракачнов.

Той припомни, че в Конституцията е записано, че защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин, а обучението им се урежда със закон. Затова той предложи да се напише ясен закон за военното обучение.

"Разумно и нормално е това военно обучение да започне от училище – в 10, 11 клас като някаква начална подготовка, за представа. След това да се възстанови наборната военна служба в рамките на 6 месеца за всички български граждани", каза лидерът на ВМРО.

Каракачанов припомни изследване на "Галъп", според което 71% от българите подкрепят възстановяване на казармата, а 81%  - младите от гетата да отбиват казармата, получавайки някаква грамотност и трудова повинност.

Настимир Ананиев от РБ пък се противопостави на идеята за задължителна казарма и предложи да се въведе доброволно военно обучение.

"Ще видите колко много хора ще се запишат", каза той и допълни, че е правил проучване и е установил голям интерес.

Ананиев отхвърли и притесненията, че след промените в закона за отбраната от миналата седмица, турски военни самолети ще охраняват въздушното ни пространство. Преди дни депутатите позволиха българските военни да извършват съвместна охрана със сили на НАТО.

Ананиев обясни, че правителството ще решава с кого да сключи договор за охрана. "Въпросът е обсъждан с Белгия, Холандия, Канада, САЩ, Франция, Италия... С Турция не са водени разговори", каза депутатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


551
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
323
1
 
1
 
! Отговори
бай шиле преди 8 години
Аз съм,горе доле на 60год.Искам да служа,най-вече за чорбата,пък и пенсийката ми е малка
322
1
 
0
 
! Отговори
счетоводител преди 8 години
Да през 80-те служех в казармата 2 години.Имахме 190 000 армия.Набързо сметнах някои от разходите и последиците от подобно приключение днес.Та за храна на ден по 10 лв на човек-значиоколо 700 милиона лева годишно.Дрехи и обувки-поне по 300 лв годишно-значи поне още 60 милиона.За техника,подръжка на помещения,ток,вода отопление,консумативи за обучението-поне още 1,5 милиарда.И какво ще получим-маса от нежелаещи да работят тази професия хора!По добре е да наемем желаещи и тях да обучим!
321
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен пич преди 8 години
Хаха тия ДС мекерета с тия популизми не усещат какво ги чака? Каква задължителна казарма бе ***. Армия се гради с професионализъм, няма да защитавам аз русофилчета, тикви и лафки :)
320
1
 
2
 
! Отговори
Иво преди 8 години
Казарма 3 месеца не повече , след това е загуба на време - поне при мене беше така. Само в новобранския център се правеше нещо , след това просто спяхме и пърдяхме 9 месеца без цел и каквото и да е обучение ...
319
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ami da varnat i angariata, i krepostnoto seliachestvo, az goliama razlika ne vijdam. Golemite patrioti da hodiat da gi streliat parvi.
318
8
 
4
 
! Отговори
Едно ченге преди 8 години
Аз самият съм служил и по принцип съм "за" наборна военна служба, но при някои условия. На първо място образователен ценз - завършено средно образование, на второ място без лица осъждани за престъпления от общ характер и на трето място - поне 12 месеца служба веднага след средното образование. Освен това подготовката трябва да е много сериозна и тежка, дисциплината също. Лошото е, че вече няма кой да служи, грамотни българи не останахме, няма и достатъчно офицери, няма пари, воля, нищо ...
317
4
 
8
 
! Отговори
Сто гайди стомана преди 8 години
Кът бях в казармето здраво гърбех старите кът ми се отваряха.Правех кот си знам щот знам че е пълна простотия.Началниците мълчаха, аз спях.Загубата на време там е фрапираща.Дечурлигата ми ще бягат на запад със сто, няя да губят и ден в униформа.Независимост и бунтарство срещу ***.
316
4
 
2
 
! Отговори
Имало едно време преди 8 години
Лаф в казармата:Старшината към киртака:От половин час те гледам че един час никаква не я вършиш!
315
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Служих две години и седем дена.Многа са казармата трябва да е шест месеца но задължително за всички. В казармата има много чанч но и много положителни неща.Научаваш наи малкото как да се държиш с хора ама не в къщи при мама а в реална напрегната обстановка да стреляш как да не те утрепат веднага в истински боини деиствия и наи важното да носиш на бои.Абе с две думи мъжки работи.
314
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искате армия, ще ходите да служите.Две години служба със заплата от 40лв на месец за всички лигльовци. Айде бе патриоти, да видим ставате ли за нещо.
313
18
 
12
 
! Отговори
ПРЪЧ преди 8 години
Аз съм за връщането на военната служба в България НО:1. Да не е 6 Месеца, а минимум 1 година2. Да се спазват не законите на наш Боко ами да се спазват по стар устав от Тошово време.Сега ще се аргументирам:Ако се върне ИСТИНСКАТА казарма , мъжете ще могат да защитават родината си, жените си, децата си и т.н. А не като сега само по чалготеките да висят и да си скубят веждите , да се помпят по фитнесите и да се правят на силни, а всъщност да са нищо повече от позьорчета по дискотеките!!!
312
4
 
8
 
! Отговори
лекар преди 8 години
служил съм като "бацил" и докато редовите кашици изстреляха 2 х по 10 патрона за цялата служба ,то Аз моите не мога да ги преброя. Каква военна подготовка - да маршируват на припек или в студ,други чистят кенефите, за да скатават. Какво реално военно обучение сте получили ? Я сега вземете и си помислете .Виж за трудови войски съм за -критерият: само за тези със завършено основно образование- продължителност 2 години.
311
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A na Karakachanov sinovete shte si urejdat jivota niakade na zapad prez tova vreme, predpolagam.
310
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Току що Патриотичен Фронт и ВМРО ме загубиха като гласоподавател. Сякаш и те огладняха, генералите обедняха, трябва и те да хапнат от баницата...
309
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Върне ли се, аз не бих позволил на децата си да останат тук.
308
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Популизмът е велико нещо, защото действа като наркотик върху болните мозъци. Ако това предложение влезе в сила ще даде още по-голям тласък на емиграция на млади хора, корупция сред лекари и военни. Кой нормален родител ще си прати детето шест месеца в чалгарница, в която разликата в нивото на цивилизованост между събраните може да р векове? Пиянства, побоища, убийства - това ще роди безподборието. Ако толкова искат - има трайно безработни младежи. Да им предложат да отидат срещу заплащане.
307
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 463Акулата (лека му пръст)10.01.2000
306
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако службата в армията ни беше перспективно занимание и добре заплатено също така, надали щяха да обсъждат връщането на казармата. Защо служенето на родината трябва да бъде нещо задължително, като може да го направят нещо желано?
305
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За мен казармата е само загуба на време. Ако чакаш казармата да те научи на нещо, значи си много зле. Никой не казва колко смъртни случаи има, и колко инвалиди излизат след това обучение. Служил съм, но съм твърдо против задължителната казарма. Който иска да си рискува живота и здравето, да се записва войник, прав му път!
304
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До АнонименКой беше командир на под.32990 по твое време?По мое беше Турлаков.УВО 28.06.05