Деца с диабет на училище. Опасно ли е?

Започва кампания за обучение на медицински сестри и родители
Обновена: 8 фев 2016 21:59 | 8 фев 2016 15:52, Анисия Иванова
2
Деца с диабет на училище. Опасно ли е?
Архив: Булфото

В България липсва адекватна помощ за децата с диабет в училищата и детските градини. Около тази теза се обединиха Вера Рангелова от УНИЦЕФ България и проф. д-р Мая Константинова от Университетска детска болница.

В ефира на телевизия Bulgaria ON AIR Рангелова обясни, че са необходими незабавни промени, свързани с компетенциите на медицинските сестри, които работят с децата. Но в основата на проблема са нагласите и наложените на болните деца стереотипи, уверена е тя.

Според световната здравна статистика всеки 10 на 100 хил. малчугани се разболяват от диабет, като най-ранните случаи са на бебета на няколко месеца. В България около 3000 деца страдат от диабет, 600 от тях живеят в столицата.

"Сега вече има осъзнаване, че всеки човек има стойност и заслужава да води пълноценен живот, независимо че страда от диабет", каза Вера Рангелова в подкрепа на думите си, че все пак някаква промяна има.

"Ако погледнете последните 5-6 години ще видите, че броят на децата със специфични потребности в учебните системи нараства. Не е достатъчно те само да посещават училище, но трябва да имат и нужната среда, за да развиват потенциала си", допълни Рангелова.

По инициатива на УНИЦЕФ България в областите Шумен, Сливен, Монтана и София се организира обществена кампания, целяща именно това - да се създаде приобщаваща среда на обучение на децата, болни от диабет. Засега инициативата се провежда единствено в детските градини, като целта на организацията е да обхване и училищата, информира още Рангелова.

В разговора се включи и проф. д-р Мая Константинова, която потвърди, че на много места липсват кадри, обучени да помогнат на децата в школата: "Има много трудности, тъй като са малко учебните заведения, в които медицинските сестри са обучени за това. След като родителите могат да бъдат обучени, една медицинска сестра би трябвало да може да го прави", поясни тя. Обучението на медицинските кадри е по проект на "Култура без граници".

По 4-5, понякога и до 6 инжекции дневно, трябва да бъдат прилагани на децата с диабет. Необходимо е и измерване на кръвната захар, което се прави 7 пъти на ден, за да може да се адаптира лекарствената доза, която се влияе от изходната кръвна захар и от това, което детето поема като храна, обясни д-р Константинова.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
0
 
! Отговори
Росица преди 8 години
Не знам коя е г-жа Вера Рангелова, но инициативата тръгна от СНЦ "Култура без граници" и проф. Константинова. Стига вече ПР на гърба на децата ни. Ние от СНЦ "Култура без граници" го правим, защото имаме дете, засегнато от това състояние. И кой ли не излезе по медиите да се тупа, че прави нещо за децата ни, дори не знаят какво е ежедневието ни и как издържаме на натиска на държавата да се справяме сами с новите форми на терапия.Така че ако е до ПР и признание на някой, приемайте си аплодисменте
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България се провежда геноцид не само над пенсионерите, а и над децата. Особено тези с различни заболявания.