Пада тайната на осиновяването

Проект събира биологични родители с осиновените им деца
Обновена: 8 фев 2016 20:36 | 8 фев 2016 19:46, Анисия Иванова
43
Пада тайната на осиновяването
Архив: Булфото

Тайната на осиновяването трябва да отпадне, защото противоречи на основното право на децата да знаят биологичния си произход, регламентирано в Конвенцията за правата на детето. Конвенцията е ратифицирана от България през 1991 година. Това заяви зам.-министърът на правосъдието Вергиния Русева в ефира на Bulgaria ON AIR.

С отпадането на тайната на осиновяването децата ще могат да разберат каква е тяхната медицинска история и кои са родителите им. Предвидени са и срещи, обясни Русева.

Според нея законът досега е действал по обратния начин главно заради притесненията на осиновителите, които не искат да правят тайната на семейството си обществено достояние.

"Идеята е в момента всички осиновители да се обучават. Те трябва да съобщят на детето още в начална възраст, че е осиновено и да го направят по възможно най-добрия за него начин", обясни още тя.

Според статистиката около 3000 са осиновяванията у нас за периода от 2011 до 1014 г., но бройката на децата, които чакат за осиновяване, е двойно по-голям от броя на осиновителите.

Лили Апостолова работи по проекта "Търси се", който има за цел да събира биологични родители с техните вече осиновени деца. По думите й основно човешко право е да знаеш кой си и откъде тръгваш. Ако няма тайната на осиновяването, самото дете расте по-свободно. "Когато аз бях осиновена като малка, никой не ми каза. Научих от една съседка, което е много по-болезнено", призна Апостолова.

По проекта вече има две намирания на две биологични майки. Едното търсене е провокирано от генетично заболяване, което е в основата на искането да се открие биологичния корен, разказа Апостолова.

По думите на Русева промените, които се готвят в закона за осиновяването, ще осигурят баланс между интереса на осиновителите и интереса на биологичните родители. Ако последните не желаят тази тайна да се разкрие, тя ще бъде гарантирана, обеща зам.-министърът.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Исключително грешна и вредна интерпретация на медията ви по този закон! Тайната на осиновяването НЕ ПАДА! Недейте да заблуждава хората, защото това може да има карйно негативни последствия за хора, семейства и съдби! Това вашето е изключително идиотско и непрофесионално действие! Оптимизира се начинът по който заинтересованите страни могат да получат информация.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анна-Мария преди 6 години
Как може дадени бюрократки от Закрила на Детето,непознаващи характера дали на осиновители,разведени...!?От откъси на виждане,комуникации,дадени характеристики от комшии или колеги да зависи от Тях живота на изоставено дете или за деца на разведени родители?Бумащина,която от такива съсипват живота на децата за цял живот.Закони забити в стена безхаберно,подигравка с живота на дадена личност,за отчитане на няква дейност.Мога да пиша и дам много примери на осиновени-Погубени деца!Това не е Закон...
36
2
 
1
 
! Отговори
Анна-Мария преди 6 години
Здравейте!С гордост казвам.... -Ако Господ ми даде шанс и в друг живот да имам такава МАЙКА-ОСИНОВИТЕЛ!?Искам да бъде-Тя....Но,баща-осиновител-НЕ....Човека нямаше търпение да почине МАМА и да пламне злобата му ,до като е чешел с маска на лице капризите на съпругата си да отгледа мечтаното и дете-Аз! Захвърли ме на улицата.Бях осиновена на 7г.Помня,че от Закрила Уж на Детето ,как се развива дете в дом на осиновители ,не ни посещаваха!?
35
2
 
1
 
! Отговори
таня преди 7 години
Поредната простотия аз съм осиновена и съм получила толкова любов и грижи от осиновителите си че никога няма да се сетя да търся някоя която ме е захвърлила без значение каква е била причината.
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може ли да дадете линк с готвените промени?
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РИВААми осиновителката ми беше на 50 години като ме осинови, биеше ме всеки ден и при всяко провинение ме разкарваше с куфар по улицата да ме връща, защото не избрала правилното дете. Накара ме да прехвърля всичко, което наследих от баща си, защото съм "чуждо". Благодаря, бих предпочела да отрасна в дом, отколкото с такава "майка". А ти явно си някоя ялова осиновителка, която трепери да не се разбере истината и не й пука за детето, а само за хорското мнение.
32
3
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 8 години
някоя майка захвърля детето си в дом. не иска да го гледа. В дома се държат ужасон с детото. ИДва друга жена - не може да ражда- взима го и го гледа като свое. коя е истинската майка? Трябва ли да се казва на детето че е осиновено. Осъзнавате ли шока който ще изживее? не едно и двеет деца са умирали на място от този шок.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
детето има едни родители - тези които са се грижили за него.Тези които са си дали семото НЕ СА РОДИТЕЛИ ако не полагат грижи.Познавах един баща, Продаде сина си за 500 лева и бутилка уиски, даде пълномоищя на майката да прави каквото иска с него - чист българин. Не е ***.познавах и майка на която не й пукаше за децата й, и не гиг леадше като бяха болнти а ходеше по любов - ТОВА НЕ СА РОДИТЕЛИ.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е глупаво - живяла си 20 години с едни хора, след кято някой те е захвърлял и изведнъж разбираш че тези хора не са ти родители....знаеш ли какъв шок ще изживееш.ОТделно - тръгавш да си търсиш истинсикя родител, а той не те иска.
29
1
 
8
 
! Отговори
РИВА преди 8 години
До HRHR НАТАЛИЯ, ЗАЩО ОСИНОВИТЕЛИТЕ ТИ ДА НЯМАТ ПРАВОТО ДА СЕ НАРЕЧАТ РОДИТЕЛИ, ОТДЕЛЯЛИ СА ОТ ХЛАБА СИ И НУЖДИТЕ СИ ДА ТИ ДАДАТ ЖИВОТ И ОБРАЗОВАНИЕ - ТА ДА МОЖЕШ ДА ПИШЕШ НЕБЛАГОДАРНИТЕ СИ КОНЕМНТАРИ.КОИ СА ТИ РОДИТЕЛИТЕ , ТЕЗИ , ДЕТО ТЕ ЗАХВЪРЛИХА В ДОМА ПРИ *** ЛИ1
28
5
 
7
 
! Отговори
гиги преди 8 години
До наталиянедоволната - намери си биологичните.Тогава ще те питам как си знаел Гсопод работата.НЕБЛАГОДАРНИЦЕ!
27
3
 
6
 
! Отговори
HRHR преди 8 години
ДО НЕДОВОЛНИТЕ ОСИНОВЕНИ! Посещавали ли сте дом за изоставени деца , видели ли сте ги на какво приличат , знаете ли ,че шансът им да станат нормални човеци клони малко над нулата?Знаете ли ,че едно дете прекарало в такъв дом върши естествените си нужди до 7-8 години навсякъде ,не знае как се казва дървоото , цветето и пр.Нека всеки един от недоволните осиновени да намери биологичните си родители! 99,9 на сто ще избягате с ужасен рев!
26
13
 
15
 
! Отговори
наталия преди 8 години
аз съм осиновена. и съм против това цялото общество да ме лъже и цял живот да съм длъжна. заради това ли осиновявате деца - давате любов и пари, ама под условие - детето да смята, че вие сте го родили?!? чудя се как не ви е неудобно и срамно да коментирате подобно нещо. все едно купили сте си нещо от магазина и сега то е ваша собственост. честно казано, Господ си знае работата и има част от осиновителите, които наистина не трябва да имат деца.
25
2
 
10
 
! Отговори
наталия преди 8 години
До Анонимена бе вие да не сте си взели куче, че да разсъждавате така, детето не е ничия собственост! и коя сте вие, че да вземате решение дали то да знае или да не знае истината!?!
24
6
 
9
 
! Отговори
наталия цонева преди 8 години
а някой за децата на осиновените деца мисли ли? всички коментирате права на осиновители, права на биологични родители. НИЕ НЕ СМЕ КУЧЕНЦА! как може да твърдиш, че обичаш осиновеното си дете и да го лъжеш в очите?!? а и знаете ли колко биологични майки също търсят децата си (и не, не всички са ***). тази тайна е човешки и правен абсурд, който защитава единствено осиновителите, давайки им правото да се представят за родители!
23
4
 
5
 
! Отговори
Ася преди 8 години
До Неа , то като се замисли човек вашето изказване си е чиста проба егоизъм , кое е по-добре вие да намерите подходящ начин да кажете на детето или някоя ваша "приятелка" и после защо осиновените били неблагодарници........ Всяко дете било то и осиновено има право на истина
22
5
 
12
 
! Отговори
Неа преди 8 години
Аз пък искам да е изцяло мое решение дали да казвам и как да казвам, че детето ми е осиновено ...И също биологичния родител щом се е отказал от правата си и нежелае да е търсен , да не е търсен ...
21
0
 
6
 
! Отговори
Неа преди 8 години
Нещо не ме кефи тази новина ... Аз знам случай в който биологичната майка знае къде е детето , но не ходи да го вижда . Или ходи само до оградата , отдалеч , за да не иска нищо . В същото време по документи не се е отказала от правата си и не я дава за осиновяване ....
20
5
 
24
 
! Отговори
Joko преди 8 години
Това е голяма наглост.... Някоя/й си захвърлил детето. пет пари не е давал цял живот за него И.... бил биологичен родител... Тя/Той просто не е родител , а някакви изверги...
19
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време беше