Пада тайната на осиновяването

Проект събира биологични родители с осиновените им деца
Обновена: 8 фев 2016 20:36 | 8 фев 2016 19:46, Анисия Иванова
43
Пада тайната на осиновяването
Архив: Булфото

Тайната на осиновяването трябва да отпадне, защото противоречи на основното право на децата да знаят биологичния си произход, регламентирано в Конвенцията за правата на детето. Конвенцията е ратифицирана от България през 1991 година. Това заяви зам.-министърът на правосъдието Вергиния Русева в ефира на Bulgaria ON AIR.

С отпадането на тайната на осиновяването децата ще могат да разберат каква е тяхната медицинска история и кои са родителите им. Предвидени са и срещи, обясни Русева.

Според нея законът досега е действал по обратния начин главно заради притесненията на осиновителите, които не искат да правят тайната на семейството си обществено достояние.

"Идеята е в момента всички осиновители да се обучават. Те трябва да съобщят на детето още в начална възраст, че е осиновено и да го направят по възможно най-добрия за него начин", обясни още тя.

Според статистиката около 3000 са осиновяванията у нас за периода от 2011 до 1014 г., но бройката на децата, които чакат за осиновяване, е двойно по-голям от броя на осиновителите.

Лили Апостолова работи по проекта "Търси се", който има за цел да събира биологични родители с техните вече осиновени деца. По думите й основно човешко право е да знаеш кой си и откъде тръгваш. Ако няма тайната на осиновяването, самото дете расте по-свободно. "Когато аз бях осиновена като малка, никой не ми каза. Научих от една съседка, което е много по-болезнено", призна Апостолова.

По проекта вече има две намирания на две биологични майки. Едното търсене е провокирано от генетично заболяване, което е в основата на искането да се открие биологичния корен, разказа Апостолова.

По думите на Русева промените, които се готвят в закона за осиновяването, ще осигурят баланс между интереса на осиновителите и интереса на биологичните родители. Ако последните не желаят тази тайна да се разкрие, тя ще бъде гарантирана, обеща зам.-министърът.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз явно не разбирам нещо. Ако си осиновя детенце, то ще е защото съм решила, че го искам. Тогава защо по дяволите трябва да му казвам, че е осиновено, след като от моя гледна точка, то си е моето дете? Кой ще му го каже, като ще отида и ще му избия зъбите??? И изобщо, защо някой ще знае, освен най-близките ми хора. На никой не му е работа кой какъв ми е и на никого няма да давам обяснявам. И ако някой посмее да говори такива неща на детето ми, ще го съдя. Само аз мога да реша кога да му кажа!
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
продължение Само се чудя дали сме това на това нещо, с този манталитет и тази простотия. Дано ефекта да е положителен.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По света това е така, няма тайна..., но в България особено по времето на соц. това е било голяма тайна и наистина децата са разбирали от улицата, че са осиновени. Познавам едно такова момче, което пък е имало силата да не каже на родителите си, че знае. Гледах потресаващи истории, как родителите отричат и когато вече порасналите деца питат, те казват няма такова нещо, типично за времето. Днес осиновените деца празнуват 2 рождени дни, единят е деня на осиновяването Щъркелов ден мисля, се казваше.
15
4
 
6
 
! Отговори
от 17 преди 8 години
Защото приоритета е добро възпитание а не как да объркаме най бързо детето.
14
2
 
4
 
! Отговори
от 16 преди 8 години
Ако дадат данни какви предимства имат възпитаваните деца при приемните семейства,пред стандартните семейства ще може и да разберем този закон, ако няма данни значи някой пак върши работата наопаки.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно системата за приемни семейства на държавата им е харесала незнам нямам данни какви са им наблюденията там, тази промени разглеждат осиновителите като приемни семейства и факта че се държи възможно най рано да се информира детето че осиновено прави това да е възможно семейното поведение да бъде най близко до приемните семейства ,което е доста различно от стандартните семейни взаимоотношения. Но държавата вече трябва да има достатъчно данни ,какви деца има при приемните семейства.
12
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А закона ще важи ли с задна дата? Трябва ли родителите на вече осиновени деца, да им казват - нямаше да те осиновим, ако трябва да ти кажем за осиновяването....
11
2
 
16
 
! Отговори
@13 преди 8 години
Съжалявам за неприятните ти изживявания, но човек не си избира при какви хора ще израсне и дали ще са добри. Дали ще се родиш в калпаво семейство или ще те осиновят в такова, все е въпрос на късмет. Познавам мъж, който е осиновен и е получил цялата любов на света и има сега хубава професия. Бяха му казаали в някакъв момент и всичко беше наред. Няма нужда да се казва на 4-5 годишно дете, че е осиновено - нито ще го направи щастливо, нито ще му помогне.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз израснах осиновен на 8 месеца. Колеги и комшии ми казваха храненичето. "Баща" ми ме водеше при неосиновените и ми казваше какъв късмет съм имал. При тинейдърски бутове на два пъти ме е водил до вратата на апартамента, предлагайки ми да отида на улицата. "Майка" нямаше думата.
9
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната ди.вотия на тиквите. При новите условия много изоставени на произвола на съдбата дечица ще си останат без родителски грижи, защото никой няма да ги вземе. А няма да ги вземат защото никой няма да си троши сърцето, а и портмонето, а после да дойде някой ***.нго и да вземе детето щото бил биологичен и да го прати да проси на улицата!
8
12
 
32
 
! Отговори
ме преди 8 години
И забележете, осиновителите щели да са ЗАДЪЛЖЕНИ да кажат на детето възможно най-рано! И от къде на къде? Ти си го взел за свое, гледал си го, обичал си го, защо трябва да му казваш, че не е твое? Какво значение има, че не си го родил ти или че не си му биологичен родител? Важното е, кой те е отгледал с любов и грижа, а не кой те е изхвърлил като мръсно куче щото не си му бил удобен в този момент. Според мен осиновените трябва да имат достъп до тази информация само по медицински причини.
7
7
 
23
 
! Отговори
ме преди 8 години
Айде стига бе, как това точно защитава правата на биологичните родители и осиновителите? Ако детето иска достъп до медицинската си история - ок, но анонимно. Но някой пита ли биологичните родители (обикновено сама жена) как ще се почустват, когато вече са прежалили детето и изведнъж им се изтъпанчи да им иска обяснения? И защо някой трябва да ги дава? И какво става с осиновителите, цял живот да живеят в страх, че детето им може да се върне при биологичните родители. Те нямат ли права?
6
3
 
8
 
! Отговори
става дума за пари преди 8 години
Става дума за пари! Сега ще карат биологичните бащи, а не осиновителите, да плащат издръжката на децата. Със задна дата. Вече има присъди.
5
4
 
2
 
! Отговори
мнение преди 8 години
До Анонимен 3Пардон, ТЯ едва ли ще ти даде.
4
4
 
3
 
! Отговори
мнение преди 8 години
До Анонимен 2Никой не те кара да го цунаш, а пък те едва ли ще ти даде, така че все тая.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледам в студиото - до една изключителна красавица, сложили един откровен п***дал!
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледам в студиото - до една изключителна красавица, сложили един откровен ***!
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече никой няма да осиновява, баламите ще свършат.