Робство, съжителство... А съседите тихо "македонизират" Талев

Внукът на писателя Климент Талев пред Dnes.bg за скандала
Обновена: 8 фев 2016 10:59 | 8 фев 2016 09:14, Александър Попов
70
 Робство, съжителство... А съседите тихо "македонизират" Талев
Снимка: Климент Талев

В Македония продължават да печатат Димитър Талев, другарите от Скопие македонизират един български класик. Изданията са под шапката на македонското министерство на културата, а никой не е питал наследниците на писателя за позволение. Както винаги родните институции мълчат. Така описа кражбата на съседите внукът на големия писател Климент Талев и като доказателство приложи снимки на изданието на "Железният светилник".

Той бе любезен да разкрие повече за скандала в интервю пред Dnes.bg.

Г-н Талев, има ли опит да се "македонизира" творчеството на Димитър Талев и какво правят българските институции?

През 2001 г. познати на баща ми - Братислав Талев, го информираха че в Македония са издали "Илинден" без въобще да питат. Татко се обърна към агенцията за авторски права, но те казаха, че се касае за чужда държава и това е извън тяхната компетенция. Преди няколко дни братовчеди от Прилеп ми пратиха във Facebook снимки на "Железният светилник" и "Преспанските камбани". Тези издания обаче са под шапката на Македонското министерство на културата и за мен това променя нещата.

Министерството на културата казали, че не коментирали слухове! Явно че не могат да надскочат своя бюрократизъм. Лично аз разчитам на парламентарнопредставените патриоти, по точно ВМРО, надявам се въпросът да се постави и реши на междудържавно ниво. Аз не търся пари, а правда. И възможност книгите на дядо да стигнат до читателите в Македония на езика, на който са писани.

Видимо излизането на книгата на дядо Ви е национална политика на Македония, след като излиза под шапката на тяхно министерство. Как може да се противодейства според вас?

Татко винаги се е притеснявал от това, че Скопие иска да "македонизира" Талев. Ето сега се вижда, че неговите опасения са били основателни. През по-голямата си част от съзнателния ми живот съм страдал от алчността и бюрократизма на институциите, това е причината да нямам доверие в тях. Сигурен съм, че ако някоя съседна държава на Германия се опита да си присвои Гьоте или Шилер, тяхното министерство на културата няма да стои безучастно. Все пак смятам че тяхната работа е да бдят и пазят културната и националната собственост, но всички сме свидетели как правят това. Затова нашето семейство им няма доверие и сами си пазим архивите. Това е причината досега да не съм се обърнал към тях. Както вече казах аз разчитам на гражданската активност и на съвестта на парламентарнопредставените патриоти, за което слава Богу, вече има надежда.

Темата за образованието е много актуална в момента, смени се и министърът. Има ли според вас заличаване на българщината от учебниците? Какво е вашето мнение за полемиката "съжителство-робство"?

Смятам, че непробиваемите анализи към произведенията направо отблъскват желанието на децата към четене. Те направо отстраняват авторите. По-добре е да се подтикват децата да четат книгите, защото авторите говорят чрез своите произведения. Нека всеки разбира прочетеното чрез сърцето си и интелектуалните си способности. Разбира се че трябва да се нарича турско робство, но съжителството с особи като другарката Кунева просто е пагубно за държавата.

Работите над книга в памет на дядо Ви. Какво ви провокира да я напишете, какво от живота на семейството Ви остава скрито за обществеността днес?

Да, работя над книга в памет на баща ми Братислав Талев. Тя е за периода след смъртта на дядо ми (1966 г. - б.а.). През 1972 г. вторият син на Талев - чичо ми Владимир, емигрира в Германия и тогава цялата отговорност за опазването на архива пада върху плещите на баща ми.

Набезите от агентите на ДС спрямо архива в жилището ни в София зачестиха. Това принуди татко да се качим в къщата ни в Бистрица, където високия зид и злото куче донякъде ги обузда. Края на 80-те години бяха много тежък период. За да пречупят татко оперативните работници посегнаха на мен, 16-годишно момче. В тези години се наложи да уча и работя, но сега не съжалявам, защото това ме кали. Тази тема е доста дълга, затова и пиша книга. За да се види репресията над семейството ни и във времето, когато Талев уж е бил реабилитиран. А както виждам ще трябва да включа и днешните дни!


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
4
 
! Отговори
Памет за Д Талев преди 2 години
Чел съм, почги цялото му творчество. Почти всички романи, до които съм се добрал. Грабна ме от юноша, ... Сегашните, на тази възраст, а и на предходното поколение не виждам да познават!
За което съжалявам! Словото с което определям този творец е, че Талев е Един от Великите Българи след Освобождението от турско иго.
48
0
 
5
 
! Отговори
Ivan otSTRUMITSA преди 2 години
Do 43 Nema istinski makedontsi,ima samo makedonski bulgari.
47
0
 
6
 
! Отговори
bg преди 2 години
Da,Dimitar Talev e roden v Makedonia kakto mnogo drugi bulgari.Toi e edin dostoen makedonski bulgarin s nepromit mozak. (Do 46)
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЮРМците крадат история, не се спират.
45
4
 
7
 
! Отговори
bros преди 2 години
Открих Талев сам на сравнително късна възраст. Изказа му е много приятен, но и той не прави изключение по отношение на начина по който бива поднесен от болшинството `българички`.
Винаги преди това съм мислел, че е сух и сдухан, но се оказа диаметрално противоположно на идеята ми за неговото творчество. Ще ми е интересно да прочета, кои пасажи в книгата са директно дропнати или преиначени от `древната`нация с БГ паспорти... ;)
44
1
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
До юбералес

Ами твърди се че са направили. Предполагам, че ако отидеш в Скопие или няма да можеш да си ги купиш или ще ти ги конфискуват на границата. Това е като притчите за СамОил. Те са само за "македонци", че големите хора нямат нужда от приказките на Пинокио.
43
3
 
18
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
До ЮгоСлавените: Ако не бехте предатели и не бехте си дали езикот на србите да ви го сменат - немаше да имате нужда от превод на "родната си" литература и песни. Много исконни песни от македонския фолклор се нуждаят от превод на новомакедонски, т.к. преди няма и 50г се е пеело на български. Аз наистина съжалявам промитите мозъци в тази държава. Не е лесно да се отбраняваш , когато истината те залива от всякъде.
42
3
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 2 години
Koгато в Македония Талев беше забранен и се внасяше от България нелегално, ние недоволствахме. Хубаво е че сега македонците ще могат да го прочетат. Дано само македонските чиновници да не са направили корекции в книгата.
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много важнно,че съседите пушат Арда! Димитър Димов е пушил качак. Тютюнопоушенето вреди на вас и околните около вас.
40
0
 
5
 
! Отговори
Стефан преди 2 години
Колко сме загубени, спорим какво било преди 500 години, а не виждаме " мирното съжителство " на една етническа партия вече 26 години. Каквито са били Иван Шишман и Иван Срацимир, такива са и сегашните ни управници!!!
39
8
 
6
 
! Отговори
прилепчанец преди 2 години
Митето Талев са е родил в Прилеп но он не е Македонец а бугарин ако беше Македонец требоваше да се зове Талевски а не Талев на истнските македонци фамилията завршува на "СКИ"
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
м-да, трябва да минат 70 години от смърта Талев. талев умира 1966, това значи че до 2036 г. не може да се издава нищо за Талев без изрично разрешение на наследниците му.....
37
1
 
3
 
! Отговори
Стоянчо преди 2 години
До Петърчо:
Освен да се запознаеш със закона за авторските и сродните права....и после да коментираш :)
36
0
 
24
 
! Отговори
eve1 преди 2 години
Тетралогията на Талев трябва да бъде ,,Билията " на всеки българин.Това е историята на нашето възраждане.Талев е титан!
35
0
 
4
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 2 години
преди 600 години турция присъстваше , сега отсъства ли или е на гости в бившата Югославска република македония?
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 17 - Климент Талев е внукът на Димитър Талев, какво не е ясно?
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко жалка държава сме щом тези не прават луди .
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 31 - ОТ талев се цитират избрани неща, самиат то се представя като не-българин, в текста се набляга на това че Македония е отделан държава. Нещата са извадени от контекста- надписът не е оригинален, а никъде не пише че е превод представя се едва ли не за автенчино заглавие че Талев е писалр на македонски.
Преди години Български песни наПратя Миладинови, Бяха представяни за Македонски песни и не се отгръщашже корицата, за да не се види какво пише на нея....
31
7
 
12
 
! Отговори
Има главна заплаха преди 2 години
Когато над нас е надвиснал мечът на исляма, ние се боричкаме помежду си като глупави деца.
Едно е против което се борят управниците в ЕС - и то е християнството . Нека първо се преборим с мечката исляма, а после можем да спорим кой българин, кой българин е шоп и кой е македонец, кой ке-ка, кой я-ка, и кой мека. Защото страшното е над всички християнски глави. Това, което искат с идиотските си "учебници" и подмяна на историческата истина е да ни отнемат духовната сила да се съпротивляваме.
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
спорове за *** и комплексари. все едно австрийци и германци да спорят какъв е моцарт