Цените у нас галопират, заплатите - пълзят

КНСБ: Нужна е нова политика на доходите
9 фев 2016 17:00, Анисия Иванова
100
Цените у нас галопират, заплатите - пълзят
Снимка: Dnes.bg

Храните в България са поскъпнали 120 пъти, лекарствата 150 пъти, наемите - 113 пъти, а електроенергията е поскъпнала цели 135 пъти. Това сочат данните за промяната на цените у нас от 1995 г. насам. На фона на тези показатели работната заплата у нас изостава - от 2000 г. тя се е качила едва 4 пъти - около 10 500 лв. годишно.

Посочената информация не е по данни на НСИ, а от неофициална таблица, в която са описани цените на стотици стоки за посочения период, обясни икономистът проф. Кръстьо Петков в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

Той обаче призна, че бедността у нас се разширява с ускорени темпове. "Работната заплата изостава в пъти от цените, но изостава и от производителността на труда. Производителността е около 41% от средноевропейската, а заплатите са около 25% от тези в ЕС", каза Петков и обощи "цените галопират, а заплатите - пълзят".

По думите му в България се води политика на потискане на растежа на работните заплати, а през това време цените нарастват.

Държавата може да се намесва в икономиката, но без да изкривява пазарните правила. Тя може да регулира цените на определени групи стоки с монетарна и фискална политика - например да въведе диференцирана ставка за ДДС, каза Петков.

Според него е необходима нова политика на доходите на България, готов вариант на която е бил внесен от КНСБ в Националния съвет за тристранно сътрудничество, информира икономистът.

Конкретните сфери, в които трябва да бъдат направени правителствени корекции, са заплатите, пенсиите и социалните трансфери. "България може да го направи. Преди 4 години Румъния започна да го прави и сега тя ни води с 40 до 50% по-високи доходи, без да е направила революция в производството", даде за пример Петков.

Той изрази увереност, че все още има време да бъде направена корекция в политиките на дохода, тъй като приемането на новите данъчни закони тепърва предстои.

Според него производителността на труда е от ключово значение и за чуждестранните инвеститори, наред със съдебната реформа.

По темата се включи и икономистът Георги Ганев, който категорично отрече твърденията, че цените бележат драстичен скок от 1995 г. насам, а заплатите изостават. "Всички цени в България през последните 2 години падат. По думите му цените на стоките и потреблението са се повишили 65 пъти, 30 от които са през периода 1996 - 1998 г.

"От 2000 г. цените са нараснали два пъти спрямо заплатите, които бележат ръст от над 4 пъти за същия период", каза Ганев.

Разговорът по темата чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
5
 
! Отговори
овеч преди 8 години
Стига сте ни занимавали с глупости,дайте нещо за Русия или Путин!
49
0
 
28
 
! Отговори
на всеки три месеца преди 8 години
Българският работодател е влюбен в нискоквалифицираните кадри. Дава им минимална заплата и ги сменя на всеки три месеца!
48
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България уверено върви към нищото.
47
0
 
4
 
! Отговори
до 58 преди 8 години
С какво се занимавате в Германия ако не е тайна?.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пръви стъпки,на паважа,тръна е селянина площада да подкрепи мИрина и Кристалина и се надява,, да по-евтинее хляба,да закърпат с тая пуста слава на че всичко се продава,,ееееееееееееееееееееееееееееее па тоя пуст глупав селендур ,е па няма да сведеш глава
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАТО ИМАМЕ ТАКИВА УПРАВЛЯВАЩИ ДА ТЕГЛЯТ ТАКИВА КРЕДИТИ ТАКА ЩЕ Е И ПОСЛЕ КОГАТО СИ ОТИДАТ И ДОЙДАТ НОВИТЕ ХОМОТА ЩЕ ВИСИ И НА ТЕХНИТЕ ВРАТОВЕ СЛЕД КОЕТО ТЕ ОТ ГЕРБ ЩЕ РЕКАТ ВИДЯХТЕ ЛИ ДО КАКВО ВИ ДОВЕДОХА ТЕ КОМУНИСТИ СЛЕД КОЕТО ОТНОВО ЩЕ ДОЙДАТ НА ВЛАСТ И ОТНОВО ЩЕ ТЕГЛЯТ ЗАЕМИ
44
0
 
1
 
! Отговори
пророк преди 8 години
До Анонимен 54Василе, познах те! Нали ти продаваш картончета по 2-3-5 лева и облъчваш населението с реклами и надежди за печалби от лотарията? Бравос - напипал си психологическото оръжие и успяваш. Ама е жалко, че нямаш достатъчно време да харчиш - виждам ти последния ден и той ще е тъжен.
43
1
 
14
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 8 години
Профсъюзите да спрат да държат ,,шлифера,, на ОНЯ ,а да защитават интересите на тия,КОИТО ИМ ПЛАЩАТ ЗАПЛАТИТЕ !
42
0
 
11
 
! Отговори
Нина преди 8 години
До АнонименНе са синдикати,те са едни обрирджии,нищо ама нища не правят за хората,търгат *** по бюрата и дремят.Това не са синдикати,*** са и тези които внасят членски внос.
41
10
 
13
 
! Отговори
от Германия преди 8 години
Заплатата ми е 5400 евро месечно, след плащане на данъците и осигуровките остават малко на 3 хил евро. Животът в Германия е прекрасен.
40
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно е факт- масово бай *** бачка за 1000лв., а го осигуряват на 400. Защо? Не иска да плаща данъци. Иска хем да са високи заплатите, хем да сме се оправели, но виждаш ли, е тарикат на дребно. С такава продажна нация, толкова. Всеки иска много пари, но е мързелив дребен тарикат. Лично аз плащам почти четирицифрени данъци всеки месец и дори през ум не ми минава да се правя на люлински голфаджия-тарикат.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като чуя "политика" или "стратегия", направо ми се ходи във облицованото с фаянс помещениеИ като знам какви дървени глави проектират развитието на тази държава или по-точна казано: ограбването на намаляващото стадото данъкоплатци, ми се плаче и искам да избягам. Но имам семейство да храня и нямам време да дрънкам, а да измисля начин да оцелея.
38
0
 
10
 
! Отговори
Нина преди 8 години
Синдикати знаем че по статистически данни сте безгрешни,къде сте в действителност след като от вашите констатации заплатите пълзят какво направихте за да пораснат доходите на хората.Или гледате да барнете някой проект за да си докарате вашите големи големи заплати.Не сте никакви синдикати защитавате само вашите интереси.
37
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди 8 г работех за мизерни пари, а като капак фирмата фалира и останах на улицата. Вместо да мрънкам реших да започна собствен бизнес. Вложих всичките си спестявания, взех заем от приятели, заложих единственото си жилище за кредит от банката. В началото работех по 14-16 часа без празници. След години упорит труд постепенно нещата потръгнаха. Сега фирмата наброява 450 души персонал, плащам средно към 2700 лева на работник. Тази година печалбата ми е 14 милиона.
36
4
 
15
 
! Отговори
mirmiga-до работодат преди 8 години
Лесно се предлагат 2000 лв с условието да работиш на макс, но и този филм сме го гледали и по 18 часа на ден и без да спираш да ядеш ,забравяш да ходиш до тоалетна сякаш си робот и пак се оказва че не е достатъчно.
35
2
 
9
 
! Отговори
до управниците от пр преди 8 години
Кога ще стигнем Румъния?
34
2
 
14
 
! Отговори
мога и го правя преди 8 години
До Работодателза 1100 лв бруто, защото в моя роден град това е два пъти по-висока заплата от средната за региона. Имам добро образование, говоря 4 езика имам уникалниумения, които усъвършенствам ежедневно. И няма да дойда в София, за 2000 лв, да дишам мръсотия, да пътувам 1 час до работното си място и да плащам зверски наем на някоя реститутка? Не става - не са важни заплатите, а качеството на живот. Не карам ски у Банско, джип за 50 бона и сърф в Гюкчето, но съм добре. А Вие?
33
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема е в работодателите, а не в работниците, както Ви се иска. Не се наядоха, не се напиха. Гледат на работниците като на роби. А профсъюзите само събират членски внос и друго не правят.
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм готов.
31
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е възможно нашите наскоро създадени, едва прохождащи, неопитни, неконкурентоспособни компании с 5-10-15 годишна производствена история да се конкурират успешно с компаниите от Западна Европа с 50-100 и повече годишен стопански опит, с модерни технологии, с висококвалифициран и дисциплиниран персонал, с развита разпределителна мрежа, с усвоени отдавна пазари, с престижно име и традиции. България е обречена на мизерия ако остане в ЕС.