Цените у нас галопират, заплатите - пълзят

КНСБ: Нужна е нова политика на доходите
9 фев 2016 17:00, Анисия Иванова
100
Цените у нас галопират, заплатите - пълзят
Снимка: Dnes.bg

Храните в България са поскъпнали 120 пъти, лекарствата 150 пъти, наемите - 113 пъти, а електроенергията е поскъпнала цели 135 пъти. Това сочат данните за промяната на цените у нас от 1995 г. насам. На фона на тези показатели работната заплата у нас изостава - от 2000 г. тя се е качила едва 4 пъти - около 10 500 лв. годишно.

Посочената информация не е по данни на НСИ, а от неофициална таблица, в която са описани цените на стотици стоки за посочения период, обясни икономистът проф. Кръстьо Петков в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

Той обаче призна, че бедността у нас се разширява с ускорени темпове. "Работната заплата изостава в пъти от цените, но изостава и от производителността на труда. Производителността е около 41% от средноевропейската, а заплатите са около 25% от тези в ЕС", каза Петков и обощи "цените галопират, а заплатите - пълзят".

По думите му в България се води политика на потискане на растежа на работните заплати, а през това време цените нарастват.

Държавата може да се намесва в икономиката, но без да изкривява пазарните правила. Тя може да регулира цените на определени групи стоки с монетарна и фискална политика - например да въведе диференцирана ставка за ДДС, каза Петков.

Според него е необходима нова политика на доходите на България, готов вариант на която е бил внесен от КНСБ в Националния съвет за тристранно сътрудничество, информира икономистът.

Конкретните сфери, в които трябва да бъдат направени правителствени корекции, са заплатите, пенсиите и социалните трансфери. "България може да го направи. Преди 4 години Румъния започна да го прави и сега тя ни води с 40 до 50% по-високи доходи, без да е направила революция в производството", даде за пример Петков.

Той изрази увереност, че все още има време да бъде направена корекция в политиките на дохода, тъй като приемането на новите данъчни закони тепърва предстои.

Според него производителността на труда е от ключово значение и за чуждестранните инвеститори, наред със съдебната реформа.

По темата се включи и икономистът Георги Ганев, който категорично отрече твърденията, че цените бележат драстичен скок от 1995 г. насам, а заплатите изостават. "Всички цени в България през последните 2 години падат. По думите му цените на стоките и потреблението са се повишили 65 пъти, 30 от които са през периода 1996 - 1998 г.

"От 2000 г. цените са нараснали два пъти спрямо заплатите, които бележат ръст от над 4 пъти за същия период", каза Ганев.

Разговорът по темата чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
факти брато , преди 8 години
До Работодател 30 миииииииииии онзи ден тиквуний премъдри / неговата статистика/ го каза - близо 2400 за 4 човека на месец ,
29
0
 
5
 
! Отговори
кем преди 8 години
Кви синдикати, кви пет лева.
28
1
 
3
 
! Отговори
Пич преди 8 години
Според мен на нас пичовете трябва да ни дойде едно пичофско правителство от стабилни пичове и да направи със закон минималната заплата 2 хил лева и тогава ще се оправим.
27
14
 
0
 
! Отговори
Часника среднис преди 8 години
Че давам заплати колкото си реша, който не го кефи, е къде е Дания, е къде е Германия, да пали гумите и да се изнася!
26
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РаботодателАре недей да се правиш на важен бе, картоф сплескан. Заплатата се определя от това какви пари докарва работника на фирмата с труда си а не дали чати по скайп (изследвания показват, че кратки чатове повишават производителността защото действат като почивки). Ако фирмата няма клиенти, ако никой не и купува продукцията ако ще и по 12 часа да работят плътно пак няма да има пари за заплати.
25
1
 
3
 
! Отговори
минаващ преди 8 години
До Работодателаз съм готов - дай координати да се свържем
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти вече си има такава политика - наказание за доходите, ако ги имаш, във вид на данъци. Затова хората не смеят да започват малък бизнес, понеже предварително законът им е отнел възможността да започнат от малкото и да стигнат кой до където може. Затова никой не смее да взема кредити, макар че рекламите за бързи и други кредити само дето не изскачат от презервативите. Всички искат да забогатеят на момента, така е, защото с упорит труд не се вързват 2 края. Сметките не можем да си плащаме.
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв пазар, какви заплати!? В Еврапа цените на храните са същите като в БГ, но в евро. Тук можеш да се изхраниш с *** минимум с 250 лева, там-200 евро месечно. Минималният доход тук 420 лева, там помощите за безработни там са 1100 евро. Наем за мъъничко мизерно жилище в малък град тук- 150 лева, там - 400 евро. Битови сметки тук на студ -100 лева, там-на топло - 100 евро. Тук с минимална заплата теглиш прескъп кредит за ток, там-без да работиш си по-добре, а кредитите са със смешни лихви
22
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
според мен минимална заплати не трябва да има а трябва да има по часово заплащане което да се договаря м/у работодател и работник / и никакви кнсб та или инспекции по труда не трябват да се месят в договарянето м/у двете страни , аз съм работодател и виждам как мой работници са доволни на заплата от 450-50о лв и пият кафе през два часа а в същото време други техни колеги изкарват около 1000лв , на въпроса ми защо не работите повече те отговарят ами това ни устройва / с две думи мързели
21
17
 
1
 
! Отговори
Работодател преди 8 години
До maikaОК, мога да ти предложа 2000 лв. Готова ли си да рабош без да пиеш кафета по време на работа, без да играеш пасианси, без да си проверяваш емейла и да си чатиш по скайп? И да не се правиш на болна, когато не си?!
20
23
 
8
 
! Отговори
БГ мързелив материал преди 8 години
Заплата се изкарва, а не се плаща!!! Това не могат да разберат мързеливите българи - пият се кафета, сутрешни почивки, обедни почивки, ваканции, Великдени, Гергьовдени, Коледи, Нови Години, само поводи да не работят и да мързелуват. Двама души не можеш да хванеш за работа, всичко живо свири и пее. Ама в Германия много вземали. Ми идете там бе, да видите там как се бачка.
19
3
 
13
 
! Отговори
maika преди 8 години
Min 2000 lv
18
4
 
2
 
! Отговори
Работодател преди 8 години
Kaква заплата месечно (чисто) в България би ви удовлетворила?
17
1
 
7
 
! Отговори
www преди 8 години
И СЛЕД 50 ГОДИНИ ЩЕ Е СЪЩОТО ...
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Яааа,профсъюзите се събудиха от зимния си сън.Навсякъде по света те са организатори на протести срещу политиката на безхаберните правителства,само у нас профсъюзите май са част от статуквото.Какво успяха досега да постигнат в полза на работещите,че нещо не се сещам.Дали се вдигнаха заплатите,дали пребориха сивата икономика или защитиха някой от уволнение?????
15
3
 
29
 
! Отговори
кем преди 8 години
При заплата 410 лв. към 1988 г., хляб-жълти стотинки, ток-жълти стотинки, телефон-също, вода-даже не съм я калкулирал в разходите, бензин-стотинки, здравеопазване-напълно безплатно, образование-също, и сега нека всички европодлоги и евроатлантици, каквото и да значи това, разни платени дрънкала, от разни америки за България замълчат, щото то населението по тия земи е прочуто с робското си търпение, но е прочуто и с това че после покрай сухото гори и мокрото.
14
5
 
35
 
! Отговори
:) преди 8 години
С Мутра начело на държавата няма как да е различно. Фалитът наближава със страшна сила.
13
1
 
40
 
! Отговори
Академик преди 8 години
Докато заплатите са мизерно ниски, производителността на труда също ще бъде отчайващо ниска. Единственият начин да живне икономиката и да се повиши производителността на труда е , държавата да оскъпи в пъти човешкият труд и мутрите-работодатели да бъдат принудени насила да използват съвременни технологии на работа. Това са фактите, но мафията си има държава и това няма да стане.
12
4
 
31
 
! Отговори
... преди 8 години
А някой не знае разликата между пъти и проценти май :) Жалко, че плебса му се връзва и си мисли, че преди 20 години наемите са били 113 Пъти по ниски...тоест вместо 300лв - 2.65лв :) Смешници....
11
0
 
42
 
! Отговори
аС преди 8 години
У нас няма профсъюзи. Тези, само нарекли се такива, са виновни предатели и съучастници в разсипването на България. Профсъюзи може да има в Гърция, Франция, но тука са само хрантутници