Ядем все по-малко плодове и зеленчуци. От беднотия

А вносът расте ли, расте: 20% при зеленчуците, 4% при плодовете
10 фев 2016 18:00,
52
Ядем все по-малко плодове и зеленчуци. От беднотия
Снимка: Reuters. архив

Българинът консумира по-малко пресни плодове и зеленчуци от препоръчителните минимални дози, сочат данните от проучване, изготвено от Националната селска мрежа.

Сред основните причини са ниска покупателна способност на голяма част от домакинствата, увеличаването на вноса и намаляването на родното производство.

Препоръките на Световната здравна организация (СЗО) са възрастните да консумират дневно минимум 400 гр. пресни плодове и зеленчуци, а у нас ядем под 300 грама.

Според данните от доклада се запазва тенденцията за увеличаване на вноса - през миналата година той е нараснал с близо 20% при зеленчуците и с 4% при плодовете.

"Производството вместо да се увеличава - намалява. И просто е залято с вносни домати и хората затова не ги консумират, защото нямат никакъв вкус", коментира Данаил Стефанов, който отглежда зеленчуци вече 19 години.

Експертите също препоръчват да ядем местни плодове и зеленчуци.

"Доста голяма част от тях да бъде в прясно състояние, ние отчитаме и сготвените - естествено те са част от нашия ежедневен прием. Избягват се такива методи, които са свързани с консервиране, с много висока топлинна обработка или добавяне на голямо количество сол. ... да са сезонни, защото в сезона, в който са узрели са най-богати на биологично активни вещества", коментира пред bTV проф. Веселка Дулева - Национален консултант по хранене и диететика.

По данни на Националния център по обществено здраве и анализи у нас децата се доближават до препоръчаните от Световна здравна организация 400 гр. дневно. Почти двойно е скочила консумацията за последните 2 години. За да има повече местно производство обаче, родните фермери се нуждаят от подкрепа.

Атанас Ненков, производител на хибридни сортове домати, с. Ново село, Пловдивско, коментира, че от семето до порасналия разсад са "65 дена разходи". "С две думи да кажа: без дотации няма как да оцелеем на българския пазар", заявява той.

Според Данаил Стефанов, който е зеленчукопроизводител, в момента в България субсидиите са десетократно по-малко от европейските. "Ние, производителите, не можем да произвеждаме български домати", смята той.

За щастие поне хората в Ново село, които целогодишно отглеждат зеленчуци, ги консумират обилно и спазват препоръките да са сезонни и местни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Дърт Крейзър преди 8 години
Фейсъ е пълен със снимки от ЦУМ-ове и плажове на съседни нам държави Когато започнете да се снимате като берете грозде и храните прасета -а не как пиете ментак и набивате 20-годишно говеждо от Канада , тогава ще се подобри работата
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 37Нас не ни мисли, ние си правим зимнина, ние си имаме дворове, вие плюскайте кренвирши и съмнителни салами, аз ще си свалям от саръка луканки от месо, а не като вашите от кожи и копита. Да видим на кой първо ще се отрази, на вас дето ядете вносно ГМО на 5-рна цена или на мен дето ям от градината. :)
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боклуджийските кофи преливат от изхвърлена храна, Плодовете и зеленчуците са храната на бедняка.Сега свинското е много евтино и хората минаха на пържоли.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гладните да отиват в Русия, тя е богата и ще ги храни ;)
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Намалили консумациятана плодове и зеленчуци... Икакво, седят гладни ли?Просто ядат повече месо.Няма гладни у нас, има глупави!
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ова е така защото българинът докато политиците продаваха държавата, те се караха кой бил селянин, кой гражданин, кой левскар и кой цскар... просто племе. Заслужава си наъплно съдбата
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Shopp umrql sme6nik kogato ima para mu e debelo okolo vrata q vij v malkite gradove kva katastrofa ide re4
35
2
 
0
 
! Отговори
oх котйооо преди 8 години
В ПЪРЖОЛИТЕ Е ИСТИНАТАААААААААААААААА!АМА И РОЛЕ ТРАПЕЗИЦА И ФИЛЕ ЕЛЕНА СЪЩО!!!!!!!!!!!!!!
34
1
 
2
 
! Отговори
MAKED0N преди 8 години
E ako sakate vkusni domati i krastavici treba edna motika i mala 300-400m2 niva. Eden red domati eden red krastaici malku kromid malku zelka, Ako dobro ja nagnois so gubre ke ima i za komsiite.
33
0
 
6
 
! Отговори
Ами , просто е... преди 8 години
Никой не е луд да се занимава със селско-стопанство ..... и да си продава на мутрите стоката на БЕЗЦЕНИЦА!ПРОИЗВЕЖДАМ ЗА СЕБЕ СИ ....И СЕМЕЙСТВОТО СИ !ДА РАБОТИ --"НАЦИОНАЛНО-ОТГОВОРНИЯ КАПИТАЛ".....ама и да си плаща!
32
1
 
2
 
! Отговори
Пешо Чука преди 8 години
При Т.Живков ,ОЩЕ ПО ПОЛЯТА , работеха хората на цар Бирис----ЗАТОВА ИМ БЕШЕ ЕВТИНО НА КОМУНИСТИТЕ ОТ СССР И НА ОНИЯ ОТ "БАЛКАНТУРИСТ"!Сега ---ше ядете на "НАЦИОНАЛНО -ОТГОВОРНИЯ КАПИТАЛ"-----КРАСТАВИЦИТЕ...!Ако ли , не.......тревата по градинките е пълна с витамини!!!
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зеленчуците, освен че са скъпи, масово са пласмасови или пълни с химикали. Кой проверява тур ската стока и според кой стандарт? Същото може да се каже и за македонската, че и за гръцката. Защо да ям пласмасови безвкусни, скъпи и почти отровни зеленчуци?
30
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При Живков излишък и даже износ на евтини зеленчуци за цял СССР и СИВ. Сега учениците емигрират по нивите на Гърция, Англия и САЩ.
29
3
 
23
 
! Отговори
Лукашенко преди 8 години
В Беларус заплатите са 3 пъти по-високи от тука а плодовете и зеленчуците 3 пъти по-евтини. Хайде кажете ми как става тоя фокус?
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе, от беднотия по-вероятно е обратното- връщаш се на село и сам си отглеждаш храната, за да не умреш от глад ;) За лакомията и мързела все се търсят оправдания...
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както е тръгнало баще съвсем скоро ще ви отучи въобще да ядете - само филия с мас!
26
1
 
11
 
! Отговори
Човек от бранша преди 8 години
Хайде, нали има блокади вече, 18-ти ден, къде са българските производители, нали това искахте, ограничаване на вноса, ето не нашите управници, а гърците ви го осигуриха ! Къде са българските, домати, краставици, ябалки и круши и т.н. ???
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе, от беднотия! Откак сме в ЕС и изповядваме евроатлантическите ценности няма как да сме бедни! Абсурд е да сме бедни...............:)
24
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сгрешено заглавие трябва да е руснаците ядът по малко и по скъпи зеленчуци
23
2
 
3
 
! Отговори
Всяко зло за добро преди 8 години
Е, нищо, нищо, совките - и без това скоро ще се опечете на ядрен огън. :D