Ядем все по-малко плодове и зеленчуци. От беднотия

А вносът расте ли, расте: 20% при зеленчуците, 4% при плодовете
10 фев 2016 18:00,
52
Ядем все по-малко плодове и зеленчуци. От беднотия
Снимка: Reuters. архив

Българинът консумира по-малко пресни плодове и зеленчуци от препоръчителните минимални дози, сочат данните от проучване, изготвено от Националната селска мрежа.

Сред основните причини са ниска покупателна способност на голяма част от домакинствата, увеличаването на вноса и намаляването на родното производство.

Препоръките на Световната здравна организация (СЗО) са възрастните да консумират дневно минимум 400 гр. пресни плодове и зеленчуци, а у нас ядем под 300 грама.

Според данните от доклада се запазва тенденцията за увеличаване на вноса - през миналата година той е нараснал с близо 20% при зеленчуците и с 4% при плодовете.

"Производството вместо да се увеличава - намалява. И просто е залято с вносни домати и хората затова не ги консумират, защото нямат никакъв вкус", коментира Данаил Стефанов, който отглежда зеленчуци вече 19 години.

Експертите също препоръчват да ядем местни плодове и зеленчуци.

"Доста голяма част от тях да бъде в прясно състояние, ние отчитаме и сготвените - естествено те са част от нашия ежедневен прием. Избягват се такива методи, които са свързани с консервиране, с много висока топлинна обработка или добавяне на голямо количество сол. ... да са сезонни, защото в сезона, в който са узрели са най-богати на биологично активни вещества", коментира пред bTV проф. Веселка Дулева - Национален консултант по хранене и диететика.

По данни на Националния център по обществено здраве и анализи у нас децата се доближават до препоръчаните от Световна здравна организация 400 гр. дневно. Почти двойно е скочила консумацията за последните 2 години. За да има повече местно производство обаче, родните фермери се нуждаят от подкрепа.

Атанас Ненков, производител на хибридни сортове домати, с. Ново село, Пловдивско, коментира, че от семето до порасналия разсад са "65 дена разходи". "С две думи да кажа: без дотации няма как да оцелеем на българския пазар", заявява той.

Според Данаил Стефанов, който е зеленчукопроизводител, в момента в България субсидиите са десетократно по-малко от европейските. "Ние, производителите, не можем да произвеждаме български домати", смята той.

За щастие поне хората в Ново село, които целогодишно отглеждат зеленчуци, ги консумират обилно и спазват препоръките да са сезонни и местни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
заминавам за Германия , там ще си ям плодовете и зеленчуците .
21
2
 
31
 
! Отговори
Светъл преди 8 години
Че има бедност, има, ама за ЦИГАРИ ПАРИ ВСИЧКИ ИМАТ. За дискотеки също, постоянно са пълни. На кифлите за парцалки и айфони - също....Така, че....всеки сам решава какво да прави с парите и живота си....
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плодовете и зеленчуците са пълни с всякакви отрови, нитрати, парафини, консерванти,...
19
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То пък едни полезни зеленчуци- огромни, пластмасови, нитратни кютюци. По- здравословни от тях са даже пържените картофи!
18
11
 
12
 
! Отговори
inatut преди 8 години
аууу от беднотия не ядем праз и зеле така ли.. но пък вижте другата статисктика, че ядем все повече месо.. и това ли е от беднотия.
17
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българския селянин е мързелив и лукав . Въобще не го интересува нищо , а иска с две щайги да забогатее . Така беше при бай Тошо , когато с една малка оранжерия печелеше много пари , защото нямаше внос и диктуваше цените . Да ама не . Сега народа по градовете яде целогодишно домати и краставици и не го интересуват празните приказки на селянина .
16
5
 
13
 
! Отговори
ББ преди 8 години
Айде мола вЪ,дали не съм ви направил пътища и магистралки като слънце,е верно е че се разпадат за 2-3 месеца ама то па нема нищо вечно.Така че рупайте чушки и патлаЖан и не рИвете че немате кинти.
15
5
 
26
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
Нямаш пари. Ядеш ГМО-та. На 50 си отиваш. Плана е изпълнен.
14
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента доматите от внос са около 2 лв. , а нашите през юни са около 5 лв. Това как ви се струва . Не ставаме за нищо . Не е до субсидията , а до простотията .
13
6
 
18
 
! Отговори
... преди 8 години
До някойБраво!Това исках и аз да пиша.А глупостите,че нашите домати и чушки били най-хубави не искам да ги коментирам.Който е ходил в Македония знае колко е естествена и вкусна храната,защото се отглежда нормално.Нашите,хем не стават,хем са скъпи.Как техните се продават 2-3 пъти по-евтини от нашите,но пак са на печалба.Да вметна-череши в пика на сезона са 3-4 лева.Един йорданец ми казваше,че на пазара ни се продават йордански домати.Представете си,карат ги тук за левче и пак печелят.А нашите..
12
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На нашите алчни и нагли уж производители и търговци , каквато и субсидия да им дават все ще е малко . Нали петрола е 40 евро барел , а нашите цени на бензина са все едно е 150 долара за барел .
11
8
 
14
 
! Отговори
инкасатора преди 8 години
Работя в едно ЕРП. Гледам си животни и парника ми е пълен. Българина яде по-малко зеленчуци не от безпаричие , а от мързел. Всички от село станаха граждани ......Грехота е такава плодородна земя да ни е дарил Бог а да растат трънаци.
10
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До някой 45 рубли искаш да кажеш ХА ХА ХА
9
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
русия ОПРЕДЕЛЕНО ЯДЕ ПО МАЛКО и ПО СКЪПИ зеленчуци ХИБРИТЧЕТА варетеси в руската ***
8
4
 
15
 
! Отговори
някой преди 8 години
Как в съседни на нас страни продават домати по 20 ст и оцеляват, пък у нас са по над лев дори и в най-високия сезон и на производителите пак не им стига?
7
18
 
5
 
! Отговори
Интелектуалец преди 8 години
България е пълна с комунисти. Поне 90 %Мачкай Бойко комунистите. Само ГЕРБ ! Още един Мандат за Герб и Росен Плевнелиев!
6
3
 
10
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Купувайте си турски домати с ген рин от немската бакалия!
5
2
 
17
 
! Отговори
Не ядем преди 8 години
по-малко, купуваме по-малко от регламентираните пазари. Великия изпразнен маркуч накара мен и почти всичките ми познати да започнат да си произвеждат или да купуват на черно плодове и зеленчуци, както и да правят консерви от тях. Погледнете околовръстните шосета и вижте колко микробуси със стока висят по отбивките, боб, лук, картофи, тикви, ябълки...каквото поискаш има. Пък статистиците да си търсят там някакви числа по измислени данни. Да духа супата тоя убиец!
4
2
 
26
 
! Отговори
ККК преди 8 години
САЩ обаче успяват да ни блъскат с ГМО-тата си ....като че ли България не може да си произвежда сама картофи и чушки .........тиквенска му работа ....дори и тиквата не е Българска !
3
2
 
34
 
! Отговори
<><> преди 8 години
България да има нужда от вносни зеленчуци ? Все едно Русия да има нужда от вносно оръжие ! Правят ни на палячовци яко ....да ядем ГМО-тата , а нашето да се купува за жълти стотинки в чужбина !