Мама, тате, баба, дядо – спонсорите на българския младеж

58 на сто от ползващите модела "живот при мама" са мъже
107
Мама, тате, баба, дядо – спонсорите на българския младеж
Снимка: Dnes.bg

53% от порасналите деца в България (над 18 години) разчитат на финансовата подкрепа на родителите си. Другa една пета пък получават пари от баба и дядо.

Българите обикновено разчитат на тази подкрепа до 22-рата си годишнина, но всеки осми възрастен българин живее с родителите си (13%).

Проучването е проведено в 4 държави – Чехия, Полша, Словакия и България, сред 4000 души на възраст между 18 и 65 години. Изследването е реализирано от агенция за маркетингови проучвания IPSOS през юли 2015 г. посредством онлайн допитване.

Заедно с порасналите си деца най-често живеят родителите с по-високи доходи и разведените. Повече от половината от ползващите услугите на модела "живот при мама" са мъже (58%). Интересно е, че по-голямата част от хората, които живеят с родителите си, все пак имат работа.

Докато в България пълен хладилник и обслужване от мама се нрави на 12% от хората, в Полша те са почти една пета (19%), в Чехия общо домакинство с родителите споделя всеки шести (17%), а в Словакия всеки седми пораснал потомък (14%).

Повече от половината българи са сигурни, че родителите им ще се погрижат за тях, показва още проучването, поръчано от "Профи кредит".

Друга една пета могат да разчита на баба и дядо. В Словакия с родителите си живеят 42% от децата над 18 години, а в Полша – 31%.

Обикновено родителите във всички страни престават да подкрепят финансово децата си около 23-тата им година, когато завършат образованието си или си намерят работа.

Българите са най-щедри към родителите си

Цял живот на финансовата подкрепа на родителите си разчита всеки десети поляк, 8% от чехите и 4% от словаците. В България доживотната рента от родителите не е на мода. Точно обратното –  28% от българите се грижат за остарелите си родители, което е най-високият процент от всички наблюдавани страни.

В Чехия редовно дават пари на майка си или баща си едва 12% от хората, в Словакия изпращат част от заплатата си на родителите 16% от хората, а в Полша – 23%, като сумата, с която ги подпомагат е най-високата от четирите страни (174 евро). Според проучването средната сума, с която порасналите деца подкрепят родителите си в България е 152 лв. (78 евро). Най-често за родителите си се грижат хората с по-високи доходи, или необвързаните.

 


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мда ,яя мама и тате да си внесат парите в някоя банка /да я оправят КойИполитичексата класа/ а баба и дядо да си оставят имота и пенсиите на някой телефонен ''бизнесмен'' --ааааа те обаче ги давали на децата и,внуците си ..как така бе -трябва политическите и етнически крадци да се спонсорират - не собствените деца.. ,ааа смърт за младите в бГ ,бе ,как така сега...
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' баба и дядо'' са работили /за което получават пенсия/ ;'' мама и тате -работят и получават заплата/от казаното къде е проблема точно -че'' баба и дядо'', и' мама и тате' избират как да си харчат собствените пари? а да верно -проблемчето на работодателите е че младите хора имат подкрепа- а не са оставени в безизходица ,с опрян гръб в стената и да се принудят да бачкат за великия бг бизнес за 500 лв заплата.Мда гадните млади бе -ромите вземат помощи,мутри и политици крадат ,номладите сапроблем
61
1
 
10
 
! Отговори
истината преди 2 години
бежанците получават по 600 евро социални на месец в Германия, а вие искате българите да ви работят за по 300 евро цял месец. Дори и ромите се изнасят от България, защото от просия в Европа си докарват по 2 хиляди евро, колкото в България един учител взема за половин година.
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А аз защо знам за много българи работещи и живеещи в чужбина , че пращат пари на родителите си , защото с пенсии по 200 лева на могат и парното да си платят
59
4
 
3
 
! Отговори
Тео преди 2 години
До Кабала
"Бойко Борисов да позлати лева и да дигне драстично заплатите и ще видите как ще тръгнат,всички на работа...... апетита идва с яденето 400-700 лева джобни пари!"
Идеята е страхотна,но реализацията е трудна.Не може всички правителства от 90 насам да мислят единствено за собствения си г....з и да очакваме нещо да се случи.За да е богата една държава е необходимо или да има много природни ресурси или има страхотни финансисти или да инвестира в техника и открития.При нас не е изпълнено!
58
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Мама, тате, баба, дядо – спонсорите ..."...на нехранимайковците !
57
8
 
6
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 2 години
.....моите са в чужбина !
Пука ми за нацията!!!!!!
56
3
 
9
 
! Отговори
цък преди 2 години
Е, след като унищожихме държавата си, остана ни да унищожим и Семейството и това ще е края на българската нация!!!
55
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зависи от наследството. Например децата на софийски реститутки от преди 9 септември 1944 са паразити или наркомани, защото имат пари без да бачкат.
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ок разбрах че тука има хора ориентирали се към добри доходи в България но влиянието на доходите към самостоятелното живеене не го описват.
53
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мама, тате, баба, дядо и децата и внуците са спонсори на българската политическа класа и на гнидите от държавния сектор. Не можеш да бъдеш спонсор на децата си. Това е родителска грижа и семейна общност.
52
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След пълнолетие всеки трябва да се оправя сам в живота. Другото е готованство и неуважениекъм родителите.
51
18
 
13
 
! Отговори
25г. момче преди 2 години
Значи, за да се живее нормално, 2000 лв - 500 наем , 500 бензин , 200 консуматив. И останаха едни 800 лв за харчене и на мен пак не ми стигат. Доскоро живеех с приятелката си под наем , после се разделихме и пак съм при нашите . Няма смисъл да се плащат наеми , ако си сам . Трябва с жена . И сега и като нямам работа(скоро ще намеря,защото съм умен), съвсем няма смисъл. Нищо не е нито черно , нито бяло
50
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Младежта е по-прагматична разбра ли са че без златна лъжичка вфостата няма просперитет - по-добре гладен отколкото гладен и изморен!
49
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1 Без програмисти не може! Ще се търсят докато свят светува! - И овчари НЕ МОЖЕ ! Ще се търсят докато свят светува!
48
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 62
А ти ако си учителка и вземаш 600 лева , а синчето ти 3000 лева , значи ли че си некадърна , да изкарваш пари ,
а май и синчето ти е такова , виж заплатите на футбалерите ни вземат по 30 хиляди и нагоре , цял ден щракат смс-и на малките успешни котета.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо не успя в родината си , а отиде на готово .
--------
няма стимул , а стимула е $$$
46
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Смях
Точно така, човече. Това имах предвид.
Мъжете български не са гнуслив. Вече нямат нищо против жените им да работят проститутки, а те да им харчат парите...
Ето за това са 100%*ци, и заради още хиляда други неща!
45
4
 
19
 
! Отговори
дам преди 2 години
Егати смешните проучвания ..
Защо не казват , че всеки 3ти абитуриент напуска България и отива да учи и работи в чужбина , да не би там да живее с майките на някой други правили изследванията .
В България от 6 мнл останали, 2 мнл са роми при тях как е статистиката , 99% образовани и работещи ли или напротив.
Малките пикли не живеят с техните, защото влагат в силикон и после чичковците им купуват жилище за да се хвалят, че не живеят с родителите си.
Българките са с най древната професия от малки
44
6
 
20
 
! Отговори
затойчи преди 2 години
Много интересно, че става дума само за "младежи" а за женския пол никой не обелва дума. И защо ли? Май защото "женичките" "лапат" на въдицата на "чичките" с някой лев в джоба...