Мама, тате, баба, дядо – спонсорите на българския младеж

58 на сто от ползващите модела "живот при мама" са мъже
107
Мама, тате, баба, дядо – спонсорите на българския младеж
Снимка: Dnes.bg

53% от порасналите деца в България (над 18 години) разчитат на финансовата подкрепа на родителите си. Другa една пета пък получават пари от баба и дядо.

Българите обикновено разчитат на тази подкрепа до 22-рата си годишнина, но всеки осми възрастен българин живее с родителите си (13%).

Проучването е проведено в 4 държави – Чехия, Полша, Словакия и България, сред 4000 души на възраст между 18 и 65 години. Изследването е реализирано от агенция за маркетингови проучвания IPSOS през юли 2015 г. посредством онлайн допитване.

Заедно с порасналите си деца най-често живеят родителите с по-високи доходи и разведените. Повече от половината от ползващите услугите на модела "живот при мама" са мъже (58%). Интересно е, че по-голямата част от хората, които живеят с родителите си, все пак имат работа.

Докато в България пълен хладилник и обслужване от мама се нрави на 12% от хората, в Полша те са почти една пета (19%), в Чехия общо домакинство с родителите споделя всеки шести (17%), а в Словакия всеки седми пораснал потомък (14%).

Повече от половината българи са сигурни, че родителите им ще се погрижат за тях, показва още проучването, поръчано от "Профи кредит".

Друга една пета могат да разчита на баба и дядо. В Словакия с родителите си живеят 42% от децата над 18 години, а в Полша – 31%.

Обикновено родителите във всички страни престават да подкрепят финансово децата си около 23-тата им година, когато завършат образованието си или си намерят работа.

Българите са най-щедри към родителите си

Цял живот на финансовата подкрепа на родителите си разчита всеки десети поляк, 8% от чехите и 4% от словаците. В България доживотната рента от родителите не е на мода. Точно обратното –  28% от българите се грижат за остарелите си родители, което е най-високият процент от всички наблюдавани страни.

В Чехия редовно дават пари на майка си или баща си едва 12% от хората, в Словакия изпращат част от заплатата си на родителите 16% от хората, а в Полша – 23%, като сумата, с която ги подпомагат е най-високата от четирите страни (174 евро). Според проучването средната сума, с която порасналите деца подкрепят родителите си в България е 152 лв. (78 евро). Най-често за родителите си се грижат хората с по-високи доходи, или необвързаните.

 


107
Още от
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.