Мама, тате, баба, дядо – спонсорите на българския младеж

58 на сто от ползващите модела "живот при мама" са мъже
10 фев 2016 17:52,
107
Мама, тате, баба, дядо – спонсорите на българския младеж
Снимка: Dnes.bg

53% от порасналите деца в България (над 18 години) разчитат на финансовата подкрепа на родителите си. Другa една пета пък получават пари от баба и дядо.

Българите обикновено разчитат на тази подкрепа до 22-рата си годишнина, но всеки осми възрастен българин живее с родителите си (13%).

Проучването е проведено в 4 държави – Чехия, Полша, Словакия и България, сред 4000 души на възраст между 18 и 65 години. Изследването е реализирано от агенция за маркетингови проучвания IPSOS през юли 2015 г. посредством онлайн допитване.

Заедно с порасналите си деца най-често живеят родителите с по-високи доходи и разведените. Повече от половината от ползващите услугите на модела "живот при мама" са мъже (58%). Интересно е, че по-голямата част от хората, които живеят с родителите си, все пак имат работа.

Докато в България пълен хладилник и обслужване от мама се нрави на 12% от хората, в Полша те са почти една пета (19%), в Чехия общо домакинство с родителите споделя всеки шести (17%), а в Словакия всеки седми пораснал потомък (14%).

Повече от половината българи са сигурни, че родителите им ще се погрижат за тях, показва още проучването, поръчано от "Профи кредит".

Друга една пета могат да разчита на баба и дядо. В Словакия с родителите си живеят 42% от децата над 18 години, а в Полша – 31%.

Обикновено родителите във всички страни престават да подкрепят финансово децата си около 23-тата им година, когато завършат образованието си или си намерят работа.

Българите са най-щедри към родителите си

Цял живот на финансовата подкрепа на родителите си разчита всеки десети поляк, 8% от чехите и 4% от словаците. В България доживотната рента от родителите не е на мода. Точно обратното –  28% от българите се грижат за остарелите си родители, което е най-високият процент от всички наблюдавани страни.

В Чехия редовно дават пари на майка си или баща си едва 12% от хората, в Словакия изпращат част от заплатата си на родителите 16% от хората, а в Полша – 23%, като сумата, с която ги подпомагат е най-високата от четирите страни (174 евро). Според проучването средната сума, с която порасналите деца подкрепят родителите си в България е 152 лв. (78 евро). Най-често за родителите си се грижат хората с по-високи доходи, или необвързаните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дон ШишиАз пък не живея с мама , защото тя ми купи няколко хотела , няколко завода , наскоро една телевизия и доста от сайтовете които пишат тези глупости
41
14
 
8
 
! Отговори
redordead преди 8 години
учете математика и програмиране - това е бъдещето. Отделно, че за да го работиш ти трябва един комп и това е. В софтуерните фирми в БГ и по цял свят има недостиг на програмисти. Ако вместо да мрънкате се хванете да налеете малко акъл и знания в *** кратуни, може и да се получи работата, но няма как някой, който няма никакви знания и умения, да иска да почне на автомивка, бензионастанция или на касата във фантастико и да иска 2000 лева...
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съжаление е точно така. Често давам заем на моя син, но сме се разбрали, че докато не върне заема няма право на друг. За колко време ще се издължи си е негова работа. В държавата нямаме закони, но в къщи има.
39
1
 
18
 
! Отговори
rusnak преди 8 години
Ами планът върви ли, върви. Преди години американците се възмущаваха, че българинът имал прекалено много частна собственост..
38
3
 
14
 
! Отговори
До анонимен 33 преди 8 години
Народа е казал и друго - че всеки камък си тежи на мястото, както и, че дърво без корен плодове не ражда. Не си орел ти, а кукувица която облита чуждите гнезда. Порадвай се на живота докато си млад, старостта в самота е много тъжно нещо.
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЦитатВсеки трети млад в България Ром , нито е учил , нито работи , а крадеТака статистиката как ви се струваВ една ромска колиба живеят бабата на 35 , 3 те дъщери , 3те синове със снахите и 12 внучета ,как ви изглежда тази статистика
36
5
 
9
 
! Отговори
redordead преди 8 години
не е баш да пестиш докато не ходиш на работа. В офиса примерно е топло, интернет, мацки, контакти - и всичко това, докато си бачкаш. Еле па и ако е за повече пари - още по-добре. Отделно от това се развиваш, трупаш нови знания и т.н.Докато си у вас само пърдиш и ставаш все по-зле...Няма жена, която ще предпочете някой ***, дето по цял ден се въргаля у тях си и не може да изкара 5 лева за едни презервативи:)
35
0
 
13
 
! Отговори
Анализатор преди 8 години
Провокативна статия, прикриваща неофеодални интереси. Дайте малко по реално, кой и в какви условия живее в БГ и чужбина.
34
6
 
8
 
! Отговори
Драгомир Шишев преди 8 години
Ей го на таз вечер са напера със кисело зеле и мръвки ша зачервя гребена с наливно вино!Така ша са изпърдя че полилея ша за залоюлей! Да работя да не съм крава?Къде ми по хубаво с Антоан и Жифу жабата да пийм и да плюим хора и глупави работници!Да олижа и на Роската моя брат кайсиити по убуу няма!!!Хрррр фръъъц
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Samata kultura e kriva - deca nasilvat roditeli za pari, vse edno sa dlajni da gi hraniat vechno, brat i sestra se mraziat, che na edinia davali poveche...
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А къде са тези които живеят през зимата при мама и тате а пролетта и лятото бачкат извън бг и изкарват яки кинти къде са защо не са в проучването а?
31
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Младежите които в България не могат да си намерят работа дълго време ,много бързо си намират работа в чужбина ,едни същи хора едни и същи качества на работник .
30
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като не знае от малък как да се прехранва така е навърши 18 ами сега ? като стане на 26 пак ли ще е така .... Аз съм си добре пак съм при наще но си имам собствени помещения и си изкарвам сам парите
29
10
 
5
 
! Отговори
Смях! преди 8 години
... а останалите 42% живеят пак по модела "живот при мама", но при жените си, защото те няма да работят за 500 лева.Българските мъже се оказаха *. За нищо не ги бива!Жалка работа.
28
6
 
31
 
! Отговори
до 31 цитат преди 8 години
Младежта не е мързелива. Но като получава от интернет информация за това какво получават младежите в другите страни и как живеят те нямат желание да отдават силите и младостта си за мизерни пари да работят робски на някой комунистическо-демократичен евроатлантически Български чорбаджия, с една дума измамник.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За щастие повечето работещи ,работят в чужбина така че независимо от навиците на българите ,те не живеят при мама и тати.
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"58 на сто от ползващите модела "живот при мама" са мъже" - а другите 42% живот си живеят и благуват, кефейки се на живота зад граница. Щото на този "висок стандарт" трудно се издържа.
25
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки може да има мнение , но истината е много проста . Ако не ходиш на работа пестиш от дрехи, храна и транспорт . Ако ходиш на работа за 400 - 500 лв. си на загуба . Просто е , но не и за нашите комунисти-капиталисти . Затова да си работят сами .
24
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ей бългaраци има ли някой стигнал по далеч от тука? ами НЯМА. Дори Америка е по близо до к.инефистан. Поздрави от сидни ав$тралия!Питагор е казал: Ако можеш да си орел не се напъвай да си пръв сред гаргите!Затова Орела отлита из далечни страни, връща се когато си поиска, и където и да отиде винаги си остава Орел. А врабеца си остава врабец цял живот закотвен да оцелява.Някой ден Орела умирa, но ВЕДНЪЖ сред красотите над които е летял надлъж и шир, докато врабеца умирa всеки ден в гетУтУ
23
9
 
9
 
! Отговори
Цитат преди 8 години
"Всеки четвърти млад - мързелив, нито учи, нито работи"