840 лева заплата за млад учен? Не може!

Депутатите отсякоха – няма да се вдигнат заплатите на учените
Обновена: 11 фев 2016 11:22 | 11 фев 2016 11:22, Камелия Цветанова
180
840 лева заплата за млад учен? Не може!
Снимка: архив Reuters

Може ли пък заплатата на млад учен да не е 450 лева, а 840. Не може! Това реши мнозинството в парламента като отхвърли предложението на БСП да се регламентира заплащането на учените с промените в Закона за насърчаване на научните изследвания.

Още по темата

Социалистите искаха заплатата на асистент да е равна на две минимални заплати (840 лв. в момента), на главен асистент- три (1260 лв.), на доцент – четири (1680 лв.), на професор - пет (2100 лв.)

Според Румен Гечев от левицата учените в момента взимат по-малко от чистачките и това е основната причина да заминават за чужбина.

"Сега един млад учен започва със заплата от 450 лева. В Германия заплатите се определят от министерството на образованието и млад учен започва с 3400 евро, доцент - 3890 евро, професор - 4723 евро", мотивира се той.

Гечев обясни, че е причислил съотношението на брутния вътрешен продукт на двете страни и се е оказало, че разликата в заплатите е между 5 и 10 пъти.

Станислав Станилов от "Атака" допълни, че всъщност в някои фирми чистачките взимат повече пари и от професорите.

Той предупреди, че заради ниските заплати доктори и доценти вече стават хора, които "не са на необходимото мозъчно равнище и всичко върви надолу".

Науката от 25 години се финасира с 85 на сто държавни средства, 15 на сто са частни инвестиции и 5% са от европейски проекти, обясни националистът.

Валери Жаблянов от БСП предупреди, че ако продължава да се отлага въпросът с ниските заплати на учените - БАН, ще се закрие.

"Лесно е да си в опозиция", отговори им Милена Дамянова от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още по темата: банученизаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
5
 
! Отговори
do 170 преди 8 години
До 170Бойко не е ***,той е *** !
139
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KATO NE MU STIGA ZAPLATATA DA VARVI DA STAVA CISTACKA--TUKA SI E KUPIL DIPLOMATA.
138
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко е "***" и иска и другите да са " прости"Парите няма да ги дават за наука, а за издръжка на педофили със сини венци, които се женят за 11-12 годишни деца
137
0
 
26
 
! Отговори
Жоро преди 8 години
Още едно решение на парламента, за да се отърве от млади и умни хора в България...
136
0
 
20
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Тези еничари без мозъци в главите и топки в гащите ще продължат да водят българите към пропастта, безродни неблагодарници и лентяи заемащи висши държавни длъжности.
135
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В бъдещето меринджей до меринджей разпределя евросубсидии, които са платени с държавни вноски.
134
1
 
18
 
! Отговори
Дракон преди 8 години
До vladyГосподине и в момента има подробни системи за атестация и те се прилагат през няколко години.Проблемът е по-скоро в това, че българският "бизнес" се интересува основно от усвояване на държавни и европейски средства, а не от инвестиции в модерни производства и научни разработки.И когато се огледате и около Вас е страшно мръсно и неподредено във всички аспекти на живот не се чудете кой е виновен.
133
1
 
21
 
! Отговори
Възмутен преди 8 години
Не знам как я мислят управляващите, но без образование нищо не става в този свят.Делегираните бюджети принудиха гимназиите да пускат неграмотници, бизнеса няма кадри, ВУЗ-овете ограмотяват студенти...После нямало учители, нямало лекари..Няма и да има ,ако нещата не се променят!А ще берем гнилите плодове още поне 3 поколения...
132
2
 
11
 
! Отговори
ан преди 8 години
къде е логиката и къде лобитатапенсионери учени ,учители ,лекари,полицаи работят и получават пенсии и заплати че и по 20 отгоре за някоимлади хора до 35 години нямат и 1 ден стажна запад след като навършиш годините за пенсия професорите им дават да работят щом искат но с 20 процента заплатаи да има работа за младите и да ги обучавата тука все наопаки
131
1
 
18
 
! Отговори
me преди 8 години
Еми много хубаво, че са се отказали да вдигнат заплащането, тъкмо няма да се чуствам зле като не им работя. Както и още много много други млади и нетолкова млади учени в БАН, които стоят там докато намерят място в чужбина, където да им плащат за да правят наука. А не да очакват от тях сами да се плащат.
130
2
 
2
 
! Отговори
dsaf преди 8 години
До zritelТочно той ги вдигна със 100лв
129
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами като не дават -ф'остата. 3000 евро стартова заплата В Германия за млади инженери. После Тиквун да ходи да им обеснява как се развиваме и че трябва да се върнат.
128
1
 
28
 
! Отговори
НАУКА преди 8 години
Няколко Европейски научни програми подминаха България, причината - липса на подговени кадри, липса на каквато и да било (дори минимална) съвременна научна база. Нивото и мотивацията се сриват. За да получите "млад учен" освен зачатък на инелигентност са нужни 8 до 10 г. обучение и стажуване, нужна е и съвременна материална база. В Бъгария наука ПОЧТИ не се прави - малко са групите които могат да си позволят наука. Съвременната наука е скъпо начинание с заихващи функции в България. БГ==зат.функ.
127
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
dobre de predstavete si edin takav u4en otkrie lekarstvo za raka i po celiq svqt 6te se nosi slavata 4e vzemal kolkoto edna meta4ka
126
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пари има за партиите, за наука - не! Голямо падение!!!!!!!!!
125
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При повишаване заплатите на хората/не визирам само учените/ 20% от тях ще влязат автоматично в хазната под формата на ддс, търговията ще се развие, няма как двигателя да върви без да се подава гориво. Но нашите управляващи и робовладелци не дават. Веднага ще излязат редица анализатори да обясняват за инфлацията, за това че работодателите нямат възможност, защото трябва да си купят последен модел кола или да заведат любовницата в Дубай.
124
2
 
3
 
! Отговори
zritel преди 8 години
Пустите *** що Орешака не им дигна заплатите .... НЗ НЗ сега може да предложат и заплати по 20 000 (предвид че и през ум не им минава че ще мине) ама като са на власт крадни,крадни и стой Цанков камък ....
123
15
 
8
 
! Отговори
SJ преди 8 години
На БСП им е лесно да изпишат такива баснословни суми. А за да се направи такова увеличение на заплатите, колко милиона ще трябва да се източат от държавната хазна, при положение, че в БАН работят над 5k човека? Естествено, че то веднага ще бъде отхвърлено и после вината ще бъде хвърлена на учените от БАН. А папастраците от БСП когато бяха на власт защо не дадоха тогава това предложение? Не, никой от тях не се е загрижил за наука, освен когато им е изгодно.
122
1
 
52
 
! Отговори
:) преди 8 години
Жена ми е учител, заплатата и е 550лв. Секретарката ни е със средно образование и заплатата и е 1200лв. Това да си учен или учител е призвание, но е безобразно ниско платено. Ако искаме да имаме бъдеще като държава и нация, това трябва да го променим.
121
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Fena Дали?Парите трябват за магистрали, лентички, несъществуващи граници и за мигриращи , които не ни докарват до ....тояга?