840 лева заплата за млад учен? Не може!

Депутатите отсякоха – няма да се вдигнат заплатите на учените
Обновена: 11 фев 2016 11:22 | 11 фев 2016 11:22, Камелия Цветанова
180
840 лева заплата за млад учен? Не може!
Снимка: архив Reuters

Може ли пък заплатата на млад учен да не е 450 лева, а 840. Не може! Това реши мнозинството в парламента като отхвърли предложението на БСП да се регламентира заплащането на учените с промените в Закона за насърчаване на научните изследвания.

Още по темата

Социалистите искаха заплатата на асистент да е равна на две минимални заплати (840 лв. в момента), на главен асистент- три (1260 лв.), на доцент – четири (1680 лв.), на професор - пет (2100 лв.)

Според Румен Гечев от левицата учените в момента взимат по-малко от чистачките и това е основната причина да заминават за чужбина.

"Сега един млад учен започва със заплата от 450 лева. В Германия заплатите се определят от министерството на образованието и млад учен започва с 3400 евро, доцент - 3890 евро, професор - 4723 евро", мотивира се той.

Гечев обясни, че е причислил съотношението на брутния вътрешен продукт на двете страни и се е оказало, че разликата в заплатите е между 5 и 10 пъти.

Станислав Станилов от "Атака" допълни, че всъщност в някои фирми чистачките взимат повече пари и от професорите.

Той предупреди, че заради ниските заплати доктори и доценти вече стават хора, които "не са на необходимото мозъчно равнище и всичко върви надолу".

Науката от 25 години се финасира с 85 на сто държавни средства, 15 на сто са частни инвестиции и 5% са от европейски проекти, обясни националистът.

Валери Жаблянов от БСП предупреди, че ако продължава да се отлага въпросът с ниските заплати на учените - БАН, ще се закрие.

"Лесно е да си в опозиция", отговори им Милена Дамянова от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още по темата: банученизаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
3
 
3
 
! Отговори
до 121 преди 8 години
А БКП какво беше.
99
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може, как да не може - депутатите от 240 на 120 и готово...
98
0
 
4
 
! Отговори
е преди 8 години
Е как КОЙ ? Той .......Днес пак му дали награда.
97
0
 
33
 
! Отговори
Омега преди 8 години
ЗА ПОРЕДЕН И ПОСЛЕДЕН ПЪТ СЕ УБЕДИХ, че така нареченото формирование "Герб" представлява висок концентрат от най-долните, най-гнусните и най-нископадналите "***" елементи и всякаква друга човешка ***. Акълът просто не ми го побира КАК Е ВЪЗМОЖНО да бъде "организирано" образуването на подобна съвкупност от очевидно ниско-интелектуални "хора", но в същото време изтъкани от безгранично ЗЛО И АЛЧНОСТ. КОЙ ПОСТАВИ ТАЗИ ПОМИЯ да бъде "ЛИДЕР" на БЪЛГАРИЯ??? Кой????
96
0
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Това неможе да е изненада. В НС отдавна кипи усилен труд за съсипване на държавата .Естествено най-ефективният начин е да се гонят от страната законодателно младите, кадърните... Проследете как деградира демографски /%-тно във възрастуви групи/ страната последните над 25 г и ще разберете колко наистина е "плодотворен" труда на т.н. "народни избранници"!Неможе да не сте забелязали че техните заплати винаги се вдигат и то автоматично!
95
0
 
20
 
! Отговори
Jon преди 8 години
Време е вече народното събрание да се закрие и всички партии да се забранят парите който взимат за издържане на народни представители и издръжка на партии да се разпределят в бюджета на България и ще има за учени ,учители ,лекари ,полицай и др.
94
0
 
4
 
! Отговори
CC преди 8 години
До Ники. А ти си 99,99% неук чалгар.
93
6
 
4
 
! Отговори
за тия дето не помн преди 8 години
румен гечев бе финансовия министър на жан виденов при фалита на държавата през 1996!
92
19
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Защо обвинявате депутатите и управляващите,че опропастиха държавата?Нали откакто имаме демокрация,все такива учени ни управляват. Няма депутат,който да е обикновен работник. Само доктори,учители,адвокати ,инженери и подобни са в парламента.Не ви е виновен Б.Б.и ГЕРБ.те не са от 26г.на власт.Истига сте тролили ,а идете да работите,като искате по-големи заплати
91
2
 
14
 
! Отговори
стихче преди 8 години
Аз съм Пепи ваксиниста,на децата нарко дар .Имам шарено езиче ,ав торбата Пентаксил .Тралаа лека нощ деца .
90
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Киро кофражистаявно и не си ставаш за друго, освен за кофражист
89
2
 
2
 
! Отговори
denis преди 8 години
to sas vasite zaplati krai nqma ne prestanaxte
88
3
 
23
 
! Отговори
ядосана преди 8 години
Веднъж едно разумно предложение да дойде от БСП, но да не бъде одобрено. Какви са обосновките да не бъде одобрено? Учените у нас така или иначе са твърде малко, не би се отразило прекалено негативно на бюджета. Вярно, че наред с ръст на заплати трябва да се изринат мързеливите соц-старчета, които с нищо не допринасят за българската наука, но поне да се тръгне от някъде най-накрая... От толкова стратегии и обсъждания пак си кретаме постарому.
87
1
 
21
 
! Отговори
гайда преди 8 години
То затова не останаха ни млади, ни интелигентни, ни учени, ни красиви.... опоскан бостан с Боко главен падар и 240 овчаря до него....
86
0
 
23
 
! Отговори
огън преди 8 години
Срамота за народните представители! Затова да се намалят до 120 депутатите и със спестените заплати, разходи, командировки, представителни и т.н. да се дават на младите учени и доценти и професори. Референдум сега!
85
1
 
2
 
! Отговори
bbb преди 8 години
До niknameТи пък от къде си толкова кампетентен?
84
0
 
18
 
! Отговори
бясна преди 8 години
не може, трябва да сме бедни и зависими,гладни и несвободни,защото така сме манипулируеми .младите бягат и нека бягат и се устройват където им хареса ,а като дойде ден да се пенсионираме(ако не ни уморят до тогава)отиваме и ние .и ще вземаме минимална пенсия там и няма да сме гла-дни. да им приседне дано на управата
83
1
 
31
 
! Отговори
Резултатност преди 8 години
Еми като няма- няма! Като няма, няма да има наука в българия. Бизниесмените ще експлоатират по 16-18 часа служителите и работниците си, защото няма да могат да купуват скъпите чужди научни разработки, българските фирми ще са неконкурентноспособни, поради липсата на нови технологии и ноу-хау, България ще има нисък БВП и ниски доходи и т.н.Затова пък ще имаме черна икономика, чалга и бежанци, просяци и просяци-пенсионери.В днешния свят всяко благо и благополучие идва от науката.
82
1
 
32
 
! Отговори
Доналд преди 8 години
Само по това решение - да се държат заплатите на учените ниски ще познаете, че в България се провежда планиран и контролиран геноцид. Той е на принципа бавно и стабилно влошаване на живота. Както има една история с жабата, ако я поставиш във вряла вода тя веднага ще изскочи и ще се спаси, но ако я поставиш в хладка вода и постепенно нагряваш докато заври жабата ще стои докато се свари. Прословутата стабилност е нужна за да не стават сътресения които да накарат жабата да скочи и да се спаси.
81
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, ама не всичко е пари ;) БАН може до голяма степен да е старчески дом, както казаха и да не се работи кой знае колко, но все още е престиж в CV-то и, ако човек е достатъчно търпелив може след няколко години като млад учен да си намери работа за над 10 пъти по-висока заплата, при това без връзки и т.н. Казвам го от личен опит и от наблюдения върху познати, пък вие си стойте по кол центровете.