840 лева заплата за млад учен? Не може!

Депутатите отсякоха – няма да се вдигнат заплатите на учените
Обновена: 11 фев 2016 11:22 | 11 фев 2016 11:22, Камелия Цветанова
180
840 лева заплата за млад учен? Не може!
Снимка: архив Reuters

Може ли пък заплатата на млад учен да не е 450 лева, а 840. Не може! Това реши мнозинството в парламента като отхвърли предложението на БСП да се регламентира заплащането на учените с промените в Закона за насърчаване на научните изследвания.

Още по темата

Социалистите искаха заплатата на асистент да е равна на две минимални заплати (840 лв. в момента), на главен асистент- три (1260 лв.), на доцент – четири (1680 лв.), на професор - пет (2100 лв.)

Според Румен Гечев от левицата учените в момента взимат по-малко от чистачките и това е основната причина да заминават за чужбина.

"Сега един млад учен започва със заплата от 450 лева. В Германия заплатите се определят от министерството на образованието и млад учен започва с 3400 евро, доцент - 3890 евро, професор - 4723 евро", мотивира се той.

Гечев обясни, че е причислил съотношението на брутния вътрешен продукт на двете страни и се е оказало, че разликата в заплатите е между 5 и 10 пъти.

Станислав Станилов от "Атака" допълни, че всъщност в някои фирми чистачките взимат повече пари и от професорите.

Той предупреди, че заради ниските заплати доктори и доценти вече стават хора, които "не са на необходимото мозъчно равнище и всичко върви надолу".

Науката от 25 години се финасира с 85 на сто държавни средства, 15 на сто са частни инвестиции и 5% са от европейски проекти, обясни националистът.

Валери Жаблянов от БСП предупреди, че ако продължава да се отлага въпросът с ниските заплати на учените - БАН, ще се закрие.

"Лесно е да си в опозиция", отговори им Милена Дамянова от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още по темата: банученизаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
25
 
! Отговори
до Ники преди 8 години
Когато не си ходил в БАН или комуникирал с учени работещи в БАН, вземи не се обаждай, че си смешен.Колкото до постъпката на политиците - ***, смешници, продажници! Срам ме е от вас!
79
14
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Като чета коментарите тук,ясно е,че чистачките са на работа и работят,затова не пишат.А учените също са на работа и пишат коментари на компютрите си.
78
25
 
5
 
! Отговори
Ники преди 8 години
БАН на 99,9% е старчески дом, в който си хранят рибките, пият кафе, после си гледат на кафе и после треперят от кафето.
77
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до онзи с 240 работници:Само пропусна да напишеш чий син си. Ако можеше нормален човек да развива така бизнес в България, нямаше народа да е толкова беден. Защото народа е работлив и предприемчив, но няма кой да го пусне да има печеливш бизнес, освен, ако не е нечий човек.
76
1
 
24
 
! Отговори
без преди 8 години
НЕ, тази година дупетатите ще сменят мерцедесите с ултразвукови хидроплани, в случай, че им се наложи да кацат в морето като ходят да обядват в Гърция или Италия. Затова средства от бюджета за ти нехранимайковци учените не могат да се отделят. И без това Америка и Европа ни е отредила слугинска роля в бъдещото ни съвместно съществуване. Та тези разходи не са наложителни сега.
75
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И все пак, дори за мизерно заплащане се намират млади хора, които се занимават с наука, без да са избягали или да чакат на родителите си да ги издържат. Който има качества рано или късно успява.
74
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не разбрахте ли, че мотото на нашите политици е "Разделяй и владей!" Първо настроихте хората срещу учителите, после срещу лекарите, сега срещу учените, след това ще е срещу някой друг. И докато ние се заяждаме помежду си кой колко работел и кой какво заслужавал, те ще си прокарват закони, които им изнасят и ще ни крадат на воля. А ние от ден на ден ще ставаме все по-бедни и ще ни е все по-трудно, докато те ще са се осигурили за поколения напред.
73
27
 
4
 
! Отговори
да преди 8 години
Това не са учени ,а търтеи .Уредени връзкари в тъпотията БАН.Наука никога не е имало в БГ Та ние една кола не можахме да разработим бе хора......
72
3
 
21
 
! Отговори
Додо преди 8 години
Лесно е да си в опозиция", отговори им Милена Дамянова от ГЕРБ...... поредната никоя от която зависим всички ! ! !
71
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз като младши *** получавах повече-тези учени да не се оплакват...Да влизат в тролския бизнес-хляб има за всички...
70
18
 
3
 
! Отговори
до всички преди 8 години
защитавайки тезата , че учените трябва да получават повече . ами никой не ви пречи да им увеличите заплатите...просто превеждайте част от вашите заплати на бан като дарения !!! защо искате и останалите да правят това не разбирам ?? къде е записано като гаранция , че ставайки учен трябва да получаваш добри пари без да си ги заслужил ? държавата няма предприятия и няма как да спечели от иновации
69
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Модела на управление в България не се е променил драстично. Управниците не желаят умни и кадърни хора, против техните разбирания е. Простите хора по-лесно се манипулират. Целта е умните и кадърните да се мачкат или да емигрират. Враг на народа.
68
5
 
6
 
! Отговори
до 85 преди 8 години
Капитализма е добра система,но понякога пазара не е всесилен ...Видяхте какво сев.корейско решение за ваксинация измисли умника Москов.
67
0
 
9
 
! Отговори
4efo преди 8 години
По този повод за сравнение потърсете новина от днес:Пловдивските общински съветници с по-скъп труд и от депутатите.... 840 лева за 2 часа работа
66
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целият свят отива към "Пътеводител на галактическия стопаджия", където чистача на телефонни кабинки се оказва много ценен за галактиката.
65
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Киро кофражистаА да те видим ти какво откритие ще направиш с техника от времето на дядо си и когато поискаш най-елементарни неща и консумативи да ти обясняват, че пари няма! Та къде ще ги правиш тия велики открития? В собствената си кухня ли?
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само на депутатите като "най-ценни" може да се вдигат заплатите.
63
14
 
6
 
! Отговори
Руни преди 8 години
Аз не съм съгласен да плащам данъци да храня някакви пишман-учени дето изучават стъпките на ръченицатаКато са учени да си продадат изобретенията и да се хранят сами
62
0
 
18
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Доходите на българина трябва да са ниски защото така вие ще бъдете контролирани лесно.Беден и неук народ лесно се управляват,бачкате 40г. и то с стаж и се пенсионирате с 160 лв пенсия,какво повече искате.
61
6
 
0
 
! Отговори
значи преди 8 години
До 63откога България може да си позволи лукса да развива фундаментална наука с почти никакво реално приложение и възвращаемост . не ни бъркай със швейцария която може да си позволи такъв лукс . то и мен ме интересува има ли уфо но не претендирам държавата да влага милиарди за да ги търси.мисли практически ,виждайки хора спящи на улицата ми говориш за лукса да издържаме фундаментална наука .такава за да се развива трябват милиарди