840 лева заплата за млад учен? Не може!

Депутатите отсякоха – няма да се вдигнат заплатите на учените
Обновена: 11 фев 2016 11:22 | 11 фев 2016 11:22, Камелия Цветанова
180
840 лева заплата за млад учен? Не може!
Снимка: архив Reuters

Може ли пък заплатата на млад учен да не е 450 лева, а 840. Не може! Това реши мнозинството в парламента като отхвърли предложението на БСП да се регламентира заплащането на учените с промените в Закона за насърчаване на научните изследвания.

Още по темата

Социалистите искаха заплатата на асистент да е равна на две минимални заплати (840 лв. в момента), на главен асистент- три (1260 лв.), на доцент – четири (1680 лв.), на професор - пет (2100 лв.)

Според Румен Гечев от левицата учените в момента взимат по-малко от чистачките и това е основната причина да заминават за чужбина.

"Сега един млад учен започва със заплата от 450 лева. В Германия заплатите се определят от министерството на образованието и млад учен започва с 3400 евро, доцент - 3890 евро, професор - 4723 евро", мотивира се той.

Гечев обясни, че е причислил съотношението на брутния вътрешен продукт на двете страни и се е оказало, че разликата в заплатите е между 5 и 10 пъти.

Станислав Станилов от "Атака" допълни, че всъщност в някои фирми чистачките взимат повече пари и от професорите.

Той предупреди, че заради ниските заплати доктори и доценти вече стават хора, които "не са на необходимото мозъчно равнище и всичко върви надолу".

Науката от 25 години се финасира с 85 на сто държавни средства, 15 на сто са частни инвестиции и 5% са от европейски проекти, обясни националистът.

Валери Жаблянов от БСП предупреди, че ако продължава да се отлага въпросът с ниските заплати на учените - БАН, ще се закрие.

"Лесно е да си в опозиция", отговори им Милена Дамянова от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още по темата: банученизаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
23
 
2
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 8 години
Хайде сега материалната база им пречела на нашите учени, затова нищо не откривалина калпавия водолаз, водораслите му пречатА при соца едно време, дето го хвалите, като имали база да не би да са открили нещо?Я ми кажете един български учен нобелов лауреат - няма НИТО ЕДИН
59
24
 
3
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 8 години
Хайде сега материалната база им пречела на нашите учени, затова нищо не откривалина калпавия водолаз, водораслите му пречатА при соца едно време, дето го хвалите, като имали база да не би да са открили нещо?Я ми кажете един български учен нобелов лауреат - няма НИТО ЕДИН
58
1
 
3
 
! Отговори
защо преди 8 години
Василев, не съм ти фен. Ама никак!!! Но не мога да не ти сложа "+" за този коментар.
57
1
 
4
 
! Отговори
Т2 преди 8 години
До ???Всичко това в пропагандната преса ли го чете ?! В БАН няма НИЩО от това, което казваш !!!
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Лесно е да си в опозиция", отговори им Милена Дамянова от ГЕРБ- -- знаем знаем, вие дори не си правихте руда да влизате в парламента! ***! Признайте, че няма пари в държавата, и че ще теглите още дългове докато хората разберат, и ви изметат! Оставка!
55
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно време имах амбиции за академична кариера. Учих, учих, две висши завърших и като разбрах при какви условия ще работя се отказах. Сега работя в офис на техническа длъжност и взимам 2 пъти повече! Жалко само за двете дипломи! Ама това е България. Тук колкото си по-*** и по-***, толкова си по-ценен, че не мислиш и не задаваш неудобни въпроси.
54
0
 
6
 
! Отговори
Т2 преди 8 години
До АнонименСамо ГЕРБ ли ?! :)
53
1
 
18
 
! Отговори
??? преди 8 години
Селени , имате ли представа изобщо, за какво иде реч у БАН ? Това : Нови източници на енергия , водородни горивни клетки , оптимизирани и ново поколение батерии , нови и перспективнни материали ,нанотехнологии , плазмени технологии , ново поколение таргетирани препарати за лечение на тумори , нови видове лекарства и технологии и т.н Странно защо от ЕС подкрепят БАН и финансират по редица програми , също и много международни партньори , но тукашния тикватариат иска да го закрива ?
52
5
 
11
 
! Отговори
някой преди 8 години
Аз съм работил в БАН допреди няколко години. И наистина там не е проблем заплатата, а всичко останало. Даже и 4500 да ми дават няма да се върна там, защото няма смисъл с тази структура и ***, които се правят на шефове и се мислят за големи учени, понеже преди 50-60 години са направили нещо.
51
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво са ни учени?Както царя слънце каза да садят картофи или да стават овчари
50
2
 
20
 
! Отговори
dk преди 8 години
до 38не съм учен,но знам какво означава да си учен в сферата на фундаменталните науки и не винаги работата на един учен довежда до практическо приложение веднага ,но в бг дянковци много и искат съвсем да опростачат нацията ,че да няма кой да обясни някое ново откритиеа тази къдрокосата сю като отговаря по този начин на опозицията с какво е допринесла за развитието на обществото ,че ще получава повече от 4хилсрамота е така да се говори за учените,че и нивото пада това е свързано
49
12
 
11
 
! Отговори
Т2 преди 8 години
Не е проблем заплатата, а средата в която се работи. БАН е една гнойна рана, която трябва да се изреже до кокал - от главата ! Там е проблемът ! Мисля, че Дянков беше като каза, че там са банда феодални старци - е по-точно определение не съм чувал, макар че е доста леко в сравнение с истината.
48
1
 
4
 
! Отговори
Sf преди 8 години
Tva e dyrjava na mafiotite...vi da ne ste ludi na uchenite da davame pogolemi zaplati,navyn i sled 20god. Shte bachkat sam Muro i Dzemo...thats Bulgaristan
47
3
 
6
 
! Отговори
викаш преди 8 години
До 47с държавни пари да създадем модерна база където учените да разработват иновации за частнят сектор !!!! дори няма да има гаранция , че частните фирми ще ги прилагат в България или ще плащат добри заплати...въобще къде ще е възвращаемостта от вложените държавни средства за обогатяване на часният сектор
46
0
 
22
 
! Отговори
Деси преди 8 години
До когато: Позволете ми да Ви отговоря! Въпросът Ви може да бъде зададен, но с обратна посока. Знаете ли какви изобретения и патенти има, дето българския мутро-бизнес и през ум не му е минало да използва, предпочита "Сделано in China" ? Да Ви подметна за магнитния двигател - Италианската моторна полиция прояви интерес към него (прясно българско изобретение), ученически разработки по проекти отиват директно за НАСА. Това е което се сещам на прима виста, а още колко има!
45
0
 
16
 
! Отговори
CC преди 8 години
До ясно. *** си ти! А спасение мога да ти предложа веднага, само че то не включва чаткане по клавиатурата. Спасение ще има когато се дигнем всички и ги пометем тези 240 ненаядени ***. И учените са далеч от нивото именно заради тях, защото пари за наука няма, но за скъпи коли и заплати от няколко хиляди за дУпедатите има нали!! Затова хайде да не даваш оценка на учените защото си далеч от проблема явно. Ама какво ли се чудя, в България всеки дава акъл и оценка за това което не разбира.
44
0
 
9
 
! Отговори
ksarax преди 8 години
Без коментар
43
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така де тези хора могат да работят в европа без проблем ако поискат ,на тях няма да им берем грижа.Има ли алтернатива за тези хора има какво се оплакват да си купуват самолетното билетче и да ходят да работят за тях работа има .Пък ще пращат пари от гурбет и тези пари ще влизат в българската икономика.А те могат да изкарват пари не някакви 2000 евро които роднините и харчат набързо. Трябва хората да доставят пари да се развива българската икономика.
42
1
 
10
 
! Отговори
Дачо преди 8 години
Хммм..добре че не учих 5 години висше(плюс още горе-долу 10 хиляди за такси и разходи) та да взимам 500 лева заплата.Сега съм бензинджия и си докарвам 700-800 лева.2 работя 2 съм пиян студентски..пей сърце
41
0
 
8
 
! Отговори
Зиго преди 8 години
Не учени, а митничари трябваше да станете или чистачки в ХъПъ-то...