840 лева заплата за млад учен? Не може!

Депутатите отсякоха – няма да се вдигнат заплатите на учените
Обновена: 11 фев 2016 11:22 | 11 фев 2016 11:22, Камелия Цветанова
180
840 лева заплата за млад учен? Не може!
Снимка: архив Reuters

Може ли пък заплатата на млад учен да не е 450 лева, а 840. Не може! Това реши мнозинството в парламента като отхвърли предложението на БСП да се регламентира заплащането на учените с промените в Закона за насърчаване на научните изследвания.

Още по темата

Социалистите искаха заплатата на асистент да е равна на две минимални заплати (840 лв. в момента), на главен асистент- три (1260 лв.), на доцент – четири (1680 лв.), на професор - пет (2100 лв.)

Според Румен Гечев от левицата учените в момента взимат по-малко от чистачките и това е основната причина да заминават за чужбина.

"Сега един млад учен започва със заплата от 450 лева. В Германия заплатите се определят от министерството на образованието и млад учен започва с 3400 евро, доцент - 3890 евро, професор - 4723 евро", мотивира се той.

Гечев обясни, че е причислил съотношението на брутния вътрешен продукт на двете страни и се е оказало, че разликата в заплатите е между 5 и 10 пъти.

Станислав Станилов от "Атака" допълни, че всъщност в някои фирми чистачките взимат повече пари и от професорите.

Той предупреди, че заради ниските заплати доктори и доценти вече стават хора, които "не са на необходимото мозъчно равнище и всичко върви надолу".

Науката от 25 години се финасира с 85 на сто държавни средства, 15 на сто са частни инвестиции и 5% са от европейски проекти, обясни националистът.

Валери Жаблянов от БСП предупреди, че ако продължава да се отлага въпросът с ниските заплати на учените - БАН, ще се закрие.

"Лесно е да си в опозиция", отговори им Милена Дамянова от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още по темата: банученизаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари