Всеки българин ще има държавен имейл

Ще се правят заедно с новите лични карти
Обновена: 12 фев 2016 07:31 | 12 фев 2016 07:16, Веселина Йорданова
89
Всеки българин ще има държавен имейл
Снимка: архив, Ройтерс

Всеки българин ще получи от държавата електронна поща. Това е предвидено в проекта за развитие на електронната идентификация, който е един от най-важните за внедряване на е-правителството, съобщава "24 часа".

Имейлът ще се издава служебно при подновяването на личната карта с такава, в която има електронен идентификатор, предвижда пътната карта на правителството за изпълнение на стратегията за електронно управление.

Подмяната на картите трябва да започне от догодина, като вече бе обявена обществена поръчка за близо 500 млн. лв.

Адресът на държавния имейл ще бъде включен в чипа на личната карта, с който българите ще се идентифицират, за да ползват услугите на администрациите онлайн. На тази поща ще бъдат изпращани автоматично всички отговори от администрации, готови документи и пр.

Гражданите обаче ще могат да пренасочат имейла за общуване с държавата и към редовната си електронна поща и дори получават есемеси от него, предвижда пилотният проект за електронната идентификация. Това ще става през специален потребителски портал. Само служебният имейл обаче ще удостоверява, че дадена услуга е извършена от държавата, независимо дали прехвърленото на личната поща съобщение е получено, или не.

Проектът е изработен от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова и е на стойност 24 млн. лв. Изпълнители на проекта ще са МВР и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

На държавния имейл ще се изпращат и съобщения за важни събития,но не е уточнено какво разбира администрацията под важно събитие.

Освен системата за електронна поща пилотният проект за идентификатора включва и изграждането на няколко регистъра. Първият ще е на електронните идентификатори и той ще е интегриран със системата за българските документи за самоличност на МВР. Регистър ще има и в транспортното министерство.

В отделен пък ще фигурират институции и фирми, които държавата е овластила да издават електронни идентификатори на гражданите. Реално през този регистър ще става и електронната проверка на документи за самоличност - нещо като онлайн еквивалент на показването на личната карта пред чиновниците в момента.

Електронната идентификация ще върви и с цялостна промяна на регистъра на ЕГН-та.

В момента те били разпръснати на сървъри по общини, а трябвало да се съберат на едно място, което да е достъпно по електронен път денонощно и седем дни в седмицата. Промени ще има и в адресния регистър, който също ще бъде централизиран.

Електронният идентификатор и централизираният регистър на ЕГН ще представляват и достъп до националната система за електронно здравеопазване, предвижда пътната карта. В тази система ще се издават електронни рецепти за лекарства, през нея ще се дават направленията за специалист или лечение в болница. Системата за електронно здравеопазване ще се прави от здравното министерство с 6 млн. лв., осигурени от Оперативната програма “Добро управление”.

290 млн. лв. ще струва цялостното изграждане на системата за електронно управление. 90 млн. лв. са нужни само за спешните и пилотни проекти, които трябва да бъдат завършени до края на тази година. Още 200 млн. лв. ще се похарчат до 2020 г., за когато е предвидено електронното правителство да е напълно изградено и поне 300 администрации да предоставят услугите си напълно онлайн. Това означава тези услуги да могат да се заявяват онлайн, да се плащат по електронен път и гражданинът да получава резултатите електронно без никакъв досег с чиновник. В момента в България няма нито една такава напълно електронна услуга.

400 млн. лв. плащат всяка година гражданите и бизнесът в България, за да им бъдат издавани бележки и удостоверения от чиновници. Това показват данни, събрани от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова.

63% от всички услуги, които предоставят администрациите, са именно от т.нар. удостоверителен тип. Заради това и пътната карта предвижда те първи да бъдат електронизирани, а плащането за удостоверения да бъде премахнато. Ще се започне с най-разпространените услуги като свидетелства за съдимост, актуално състояние на фирми и пр., предвиждат от екипа на Бъчварова.

Електронизацията на тези услуги трябва да завърши още до края на тази година, като целта е това да се случи с всички услуги, които гражданите искат от чиновниците повече от 15 000 пъти на година. На втория етап ще бъдат електронизирани тези, които се искат повече от 1000 пъти в годината.


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
ме сьом ром преди 3 години
мноо ми е чудно сичкото паплач необразована как ше я задължат да имма имейл като те и мене няма как да задължат да иамам комп нет и мейл как ше стане тва са пълни глупости
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът не се ли оплакваше, че постоянно трябва да ходи до разни агенции и че постоянно го препращат от едно място на друго и само си губи времето? И че се налага да излиза от работа или да си взема почивен ден, за да свърши някакви административни глупости?
Ето решението. Но българинът пак се оплаква.
71
0
 
7
 
! Отговори
Да бе преди 3 години
А по една служебна вувузела няма ли да правят ?
70
0
 
3
 
! Отговори
Симона преди 3 години
След последното преизбиране на правителството едно резонно решение не е взето. След вдигането на винетките, хвърчащите идеи за налагане на такси за влизането в София, промените в образованието и пр., сега и е-мейли - ДЪРЖАВНИ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ. Е, не! Що за пародия! Тези милиони за тази така, наистина необходима добавка към нашата лична карта от винетките ли бяха събрани?И не може ли тези пари да отидат например за здравеопазването или нещо по-смислено?! Българите ще гладуват,но поне е-мейли ше имат
69
1
 
7
 
! Отговори
ДА преди 3 години
А държавна заплата,ще дават ли!?
68
1
 
0
 
! Отговори
Спонги преди 3 години
До Tester
Не, на личния лекар и ако ЕГНто ти започва с цифри под 75 или 80 няма нужда и на него да звъниш.
67
1
 
3
 
! Отговори
Вожда преди 3 години
Последните 3 месеца пуснах 2 жалби през електронни портали - една към Столична община и една към София Трафик. СО така и не отговори в електронната жалба, а получих огромен плик с 5 страници безсмислен текст, което е струвало на данъкоплатеца поне 5 лв. СТ отговориха онлайн, дотук добре, но изведнъж преди 3 дни получих известие да отида да получа препоръчано писмо. Познайте, същият отговор в хартиен вариант, резултат - 30 минути от моето време загубени и още поне 3 лв. пари на данъкоплатец.
66
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта е двойна: крадене на още 500 млн. + заробване, нищо позитивно.
65
3
 
9
 
! Отговори
Tester преди 3 години
И като си забравя паролата - на държавния системен администратор ли да звънна?
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудесно ,ако и едно лаптопче има с него.
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** на рояци пак...порно отсекъде
62
3
 
23
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
На 5-то число от месеца получаваш от КАТ е-мейл, че си превишил скоростта и дължиш 50лв. глоба в седем дневен срок. На 13 число получаваш е-мейл от съда че е заведено дело. На 20-ти получаваш е-мейл, че си осъден - 50лв + 200лв. съдебни разноски. На 27-ми пристига е-мейл от съдия- изпълнител, че имаш запор на заплатата за 450лв (и той има разноски), и т.н............................ Това означава ''държавен е-мейл''.
61
4
 
20
 
! Отговори
SS преди 3 години
100 ПРОЦЕНТА ЩЕ ИМА ЗЛОУПОТРЕБИ С ДАННИ, Е-МАЙЛИ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ, НАКРАЯ ЩЕ ИМА ХОРА С ИЗТЕГЛЕНИ КРЕДИТИ БЕЗ ДА ЗНАЯТ С ЕДИ КАКВИ СИ НЕЩА БЕЗ ДА СА ГИ ПРАВИЛИ И ТАКА ВСИЧКО Е САМО УСЛОЖНЯВАНЕ И ЗАДЪЛЖАВАНЕ ЗА НЕЩО ТОЕСТ РОБСТВО, ТЕХНОЛОГИЧНО РОБСТВО.....ЧИПОВЕ АНТЕНИ ОБЛЪЧВАНЕ ХОРАТА СТАВАТ СТАДА....
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само 24милиона?!? айде малко по сериозно, минимум 240 ще трябват за такава "сложна" система или 24000милиона...
59
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
500 млн? Голямо крадене ще падне за пореден път.
58
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната българска простотия. В страната има хиляди хора, които нямат компютри и не могат да се оправят с програмите поради сложност или незнаене на английски. Аз съм средно грамотен, но заедно с един приятел наскоро не можахме да поискаме услуга по интернет от М-тел. У нас всяка добра идея се усложнява толкова,че става трудно или изобщо неприложима.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
i tova udovolstvie kolko shte struva na danakoplateca mushmuroci ???a kolko shte otkradnete ot tyah ?
56
1
 
23
 
! Отговори
ьйде пак преди 3 години
Следва такса от 20 лева за получаване на държавен имейл. Парите ще се превеждат само в банка, която е определена от държавата чрез нагласен конкурс и е от "нашите".
55
1
 
43
 
! Отговори
симпатяга преди 3 години
Само за сравнение - електронното правителство на Естония X-Road System (едно от най-добрите в света) струва 20 млн.долара (към 40 млн.лв), изцяло е направено и въведено за 2 години и вкл. около 1000 услуги, плюс всички налични регистри в държавата. Правено е с отворен код от доброволци. Дотук БГ е похарчила около 500 млн.лв, налице почти нищо, горе се говори за още 500 млн.лв+290 млн.лв; с пожелание до 2020!!! Да ви се струва съмнително, баси наглите калинки милиционерски!!!
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Windows 10 задължителен ли ще е ? Като са почнали ...