Здравната каса ще плаща за още един болен зъб

60 % от българите не сменяли четката въобще или с години
Обновена: 12 фев 2016 07:39 | 12 фев 2016 07:37, Веселина Йорданова
14
Здравната каса ще плаща за още един болен зъб
Снимка: архив, БулФото

НЗОК ще плаща лечението на трети болен зъб на осигурените българи над 18 години след септември т. г. Досега в пакета за възрастните влизаха 2 дентални услуги - пломба и вадене на зъб. Това съобщи за "Труд" д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз.

Съсловната организация и Надзорният съвет на НЗОК записали късно в сряда в текстовата част на рамковия договор за 2016 г. третата дентална услуга. "Тя целево ще се обезпечи с 8 млн. лв., които ще се вземат от резерва на касата, но след решение на Надзорния й съвет", посочи д-р Миланов. Той се надява третата дентална дейност за възрастните да залегне принципно в следващите рамкови договори.

Пакетът на НЗОК за децата пък е от 4 дейности като се поема и лечението на кариеса с неговите усложнения.

В бюджета на касата т. г. за денталното здраве на българите бяха заделени 123 млн. лв., а м. г. те бяха 120 млн. лв. Според проучванията българите между 22 и 24 г. имат средно по 2,2 извадени постоянни зъба, а около 60-ата им година те се увеличават до 17. 250 000 българи, които са над 65-годишна възраст пък са частично или тотално обеззъбени. Не само това, ами 30% от населението ни не ползва четка и паста за зъби.

"Около 60 % от българите не сменят четката въобще или с години, а трябва да го правят на всеки 4-6 седмици“, подчерта д-р Миланов. Той предлага още НЗОК да започне да покрива поне част от протезата на възрастните, останали без зъби.

Междувременно здравният министър д-р Петър Москов съобщи, че НЗОК ще създаде звено, което ще разследва дали болниците не извършват злоупотреби и дали не е имало лошо отношение към пациентите. Новата структура щяла да е като колцентър, който на случаен принцип активно ще търси контакт с пациенти, преминали през лечебни заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
9
 
! Отговори
11 преди 8 години
Всичко трябва да плащат, всичкооо, щом си осигурен. А и да се гледа кат си осигурен, все пак и колко си внесъл.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зъболекарите кога ще започнат да ти дават касова бележка за извършената работа и кога ще започнат да носят отговорност за действията си.
8
1
 
13
 
! Отговори
king_for_a_day преди 8 години
Нека плащат само една, но да е фотополимер. Кой прави още амалгами? Иначе това покритие в момента ми е абсолютно безполезно. Е, от ЗК много добре го знаят - хората масово не се възползват от включената пломба и така паричките остават в касата... Ама са хитрички тези чиновничета беее :)
7
0
 
12
 
! Отговори
До номер 5 преди 8 години
Дамн, учат по 6 години, и то ако нямат специалност, после им трябва кабинет, машина, оборудване, автоклав, договор за ***. Както и да го гледаш, виж, с колко стартират на минус :)Не казвам, че цените не са високи. Но в крайна сметка и те трябва да ядат.Мен по-скоро ме дразнят лекарите, повечето, които взимат пари, а реално нищо не правят.Отворил един кабинет и айде....Трета манипулация звучи добре. Поне да има за какво да плащаш здравни осигуровки.
6
0
 
19
 
! Отговори
shrek преди 8 години
И четките си сменям. И вноските редовно си плащам, но заради старият руски подход на едновремешните некадърници, а именно че парадонтозата не се лекува ми извадиха два здрави зъба. Сега проста си смених зъбодера с младо момче завършило в Европа и се старая да спася, това което ми остана. Непосилно е за кесията - ама.......
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
zab godina hrani :)
4
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
вместо да дават по 40 лв за коледа да ни платят по една зъбна протезабълг народ масово е без зъби 180 лв е една протеза
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не са проблем четките и смяната им, дебеловрати политикани, а това, че обирате всеки месец народа за вноска "здраве" , а не предлагате нищо!Дори за едната обикновена бяла пломба ми се налага да си доплащам, че ще си ходя с оловните от миналия век. Понеже България е средновековна държава с робовладелски строй.
2
1
 
15
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Ako чуждестранните картели и монополи не бяха приоритет а НС и МС се грижеха и за българите днес нямаше да им средно по един здрав зъб на 50 пенсионери!
1
11
 
10
 
! Отговори
Девил преди 8 години
Абе теа луди ли са?! Как да си сменям четката на 4-седмици, кат тия четки са си бая пара. Моята като почне да се зацапва я пера, после я кисна в химикали и след това е готова. На половин година я сменям, да. По-рано е лудост, тия паре да не ги намирам на улицата.