Зловещи снимки срещу пушенето? Ефектът ще е…

"От смачканите коли по улиците да са намалели катастрофите?"
Обновена: 13 фев 2016 10:36 | 13 фев 2016 10:35,
69
Зловещи снимки срещу пушенето? Ефектът ще е…
Снимка: Reuters

Ще има ли ефект от поставянето на зловещи снимки върху цигарените кутии? Това е въпросът, на който се търси отговор през последните дни след като властта реши да стряска така пушачите от края на май.

"Това е европейска директива и ние сме длъжни да синхронизираме законодателството си", припомни социологът Евелина Славчева пред bTV. Тя обаче обясни, че все още няма изследване, което да дава информация дали стряскащите снимки върху кутиите водят до отказ от тютютнопушене.

Още по темата
Според нея това е малка стъпка в ограничаването на пушенето.

Славчева припомни и препоръката на СЗО да се ограничи показването на пушещи хора в холивудските филми. Причината са данните, че 37% от пушачите са започнали да пушат под въздействието на филмите.

Музикантът и общински съветник Венци Мицов пък се противопостави на идеята и дори я нарече фашизъм. "Като човек на изкуството, защото аз за малко съм общински съветник, смятам, че намесата в изкуството е фашизъм", каза той. Според Мицов не може чиновници да се намесват в изкуството.

Музикантът е убеден, че и стряскащите картинки върху кутиите цигари няма да имат кой знае какъв ефект. От смачканите коли по улиците да са намалели катастрофите, попита общинският съветник. По думите му пушенето вече не е модерно.

Според Мицов у нас има политическо говорене и доза лицемерие в приказките срещу вредните неща. За пример той даде строгата забраната за марихуаната, която има лечебен ефект и със затвор се наказват хора, които я използват с лечебна цел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
8
 
! Отговори
Марк Твен преди 8 години
Факт е че киното се спонсорира от тютюневата индустрия. Много често може да се види безсмислен филм в който единственото нещо е да се пуши. Пушенето няма нищо общо с изкуството.То дори го ощетява. Кои режисьори решават сцени с пушене?Само режисьорите пушачи и тези на които им е платено от индустрията.Вземете цигарата на Асен Блатечки и да видим какъв актьор ще бъде той? Любопитен съм да го видя да играе без цигара. Пушенето е дрога, за това се набива в главите на хората, а чрез филмите на децата
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Na Prost narod ni6to ne moje da my popre4i da se sasipe
12
1
 
0
 
! Отговори
ZABOBOL преди 8 години
Zashto ima hora,koito sa dovolni ot sebe si-zashtoto znaqk kak da jiveqt!
11
1
 
12
 
! Отговори
къде е истината преди 8 години
Зловещи снимки срещу пушенето?--Това фактически ще е реклама! Вижте снимката в статията : "женска ръка, държаща цигара" - директна реклама, насочена към кифлите - "запали една - стани свободна!" :)"Пирамидата" НЕ иска вие да сте здрави, мислещи и свободни. Точно обратното - иска да сте зависими, консумиращи и с повърхностно мислене, без склонност към анализ... т.е. био-роботи!
10
2
 
30
 
! Отговори
Не пушач преди 8 години
Като всички говорят против тютюнопушенето, защо се дават субсидии на тютюно производителите, а не се стимулират да преминат към алтернативно производство на храни?
9
3
 
7
 
! Отговори
Luk преди 8 години
Koito kupuva bg cigari, finansira voinata v siria i progonvaneto na siriicite ot domovete im.
8
1
 
24
 
! Отговори
ист преди 8 години
Всички правителства водят война срещу цигарите, но гледат да я загубят. Акциза и ДДС пълнят бюджета. *** табак се хвали, че за 4 години е внесла 3 милиона в бюджета. Здравната каса мълчи и не казва колко пари струва лечението на болести от цигарите. С други думи цигарите пълнят бюджета, здравната каса го изпразва. Майната му на болния народ -оборот да има.
7
3
 
22
 
! Отговори
Обикновен гражданин преди 8 години
Има едни кутийки, които се слагат върху купешката кутия и ако ще и Азис надупил се да сложат слагам покритието и ме боли фара.
6
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tютюнопушенето ще стане демоде когато измислят нещо подобно, но по-добро. Относно глупостите на Мицов от типа: "От смачканите коли по улиците да са намалели катастрофите". От къде знае, че не са. Голямо изказване няма що.
5
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заслужават всички да спрът да пушат, да ги видим тогава, как ще кърпят бюджета! Лицемери гaдни!
4
6
 
9
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Единствено цената може да намали потреблението.
3
2
 
23
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Проституцията като е забранена, изчезна ли или просто дава възможност определени персони да се облагодетелстват?
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Турция, на цигарените кутии ги има тия гадни картинки. Някой може ли да докаже, че имат някакъв ефект?
1
16
 
7
 
! Отговори
за по-сигурен ефект преди 8 години
красиви ужасяващи фотоси, придружени с доста увеличени цени на гнусните, смръдливи цигари