Бели пари за черни дни – увеличават се спестяванията

Според психолози страхът кара българите да спестяват все повече
Обновена: 14 фев 2016 17:07 | 14 фев 2016 16:16,
55
Бели пари за черни дни – увеличават се спестяванията
Снимка: Архив Bulphoto

За изминалата година спестяванията на влог са се увеличили с повече от 3 милиарда лева. По данни на Българската народна банка парите, които домакинствата държат в трезорите, са над 42 милиарда лева, съобщи bTV.

Най-сериозен е ръстът на по-големите влогове. Депозитите над 1 милион лева са нараснали с над 14 процента за година. Тези между 30 и 40 хиляди също отбелязват двуцифрен ръст, докато депозитите от 2500 до 5000 лв. например са се увеличили едва с процент и половина.

Според психолозите българите продължават да трупат "бели пари за черни дни" въпреки ниските лихви, защото са движени от страха.

"Тревожността заради несигурността, че в бъдеще няма да има достатъчно, е свързана с пестенето, а когато имаш едни готови пари и можеш да ги видиш в банката, можеш да си представиш какво можеш да направиш с тях. Поражда момента на наслада”, коментира психологът Ирина Лазарова.

И докато хората продължават да държат парите си в банките, търговците се оплакват от по-ниски обороти и по-малки печалби.

Икономистите отчитат, че ако парите от банките започнат да се харчат, това би довело до ръст в потреблението.

"Може да доведе до повече работни места, до по-високи доходи - това са логични ефекти от по-високото потребление”, отбелязва икономистът Явор Алексиев.

По-високото потребление може да донесе и повече приходи в хазната под формата на ДДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не може да е вярно-......................съдя по себе си..
35
0
 
32
 
! Отговори
ИДЕАЛИСТ преди 8 години
Търговците да бяха намалили цените и щяха да получат по-големи обороти. Обикновените хора не са инвеститори и парите им са много малко за тази дейност.Проблемът е че няма предприемачи. То как да има при този тотален рекет на герберите. Доста започна да се говори за тези спестявания, да очакваме някой удар, тип КТБ и ли по силен - тип Жан Жиденов!
34
1
 
39
 
! Отговори
емигрант преди 8 години
Да трупаш и спестяваш в БГ -банка си е висок и неоправдан риск. Ето защо... Около далечната 1950г. Фалит и смяна на парите ....1962г. отново фалит и смяна... След 1975 затруднено плащане на дългове от БКП-то...След 1980 теглене на нови заеми, още нови заеми до 1989. Отново фалит.Ама фалит де ....пута мадре...След това наново при Жан...Последно с КТБ...Как да им вярвам на БГ-институцийте. Извинявайте, но....благодаря.
33
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До :)мньо, когато докторът на Москов ми поиска 6000 лева за операция, за да живея, НЕ "инвестиционният обект" ще ми даде парите за да ги дам на алчния лекар, който определя цената, в зависимост не от труда си, а от това,колко му трябва за да купи на сина си нова кола, а СПЕСТОВНАТА КНИЖКА с отгладуваните пари. Дали ще инвестирам стотинките, или банките ще ги откраднат е все едно. Нали в зората на "демокрацията" някои хора "инвестираха" а след това плакаха с кървави сълзи.
32
2
 
46
 
! Отговори
някой преди 8 години
Ха-ха-ха! Много смешно! Спестявания??? Приказките на Шехеразада ли четем?От времето на Иван Костов не съм спестил 1 стотинка!По времето на Иван Костов имах спестени няколко хиляди долара, дори при Жан Виденов не си ги пипнах, само ги местих от една банка в друга докато гърмяха като пуканки! За сравнение със сега, кога бях по-добре? При Иван Костов или сега при Боко Тиквуний?
31
0
 
34
 
! Отговори
случаен преди 8 години
До Анонимен28-къде забрави Костов,царя,а има и други иначе излиза,че само комунистите са управлявали,ама то си е точно така междувпрочем...?
30
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При този евтин ток и евтини винетки, как няма да се увеличават спестяванията?
29
0
 
45
 
! Отговори
Къде ми е кравата преди 8 години
Пишете психолози...пишете икономисти... Пишете милиарди увеличени влогове...Ако следваме тази логика(на глава от наслението):В България се отглеждат 100 000крави(цифрата е произволна,за илюстрация).Тъй като по-голямата част от населениетоживее в градове,значи по-голямата част от кравите също са в градовете.Тъй като по-голямата част от градските жители живеят в панелки,значи по-голямата част откравите също живеят в панелките.Питам в задачата-къде ми е кравата?(нямам пред видблизки роднини).
28
4
 
42
 
! Отговори
:) преди 8 години
Повечето българи са тотални овце. 100 път им крадат парите и те продължават. Инвестирайте в нещо. Парите са само хартия.
27
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, не се научихте.. Не ми е ясно, колко пъти трябва да ви крадат парите банките, за да ви светне нещо у кухината!
26
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Според психолози страхът кара българите да спестяват все повече" психолозите да вземата да се скирият някъде и да се самоанализират. Това са пълни глупости, истината е че няма къде и за какво да си харчиш парите - отиваш в заведение, там пълно с пушачи стоящи на по една кола цяла вечер, отиваш на театър седалките малки и всички мъже прави, отиваш за дрехи и всичко е турски *** и т.н.Нямаме икономика, услугите и стоките са скапани, в каквото и да искаш да инвестираш само схеми и мошеници.
25
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я да изчислим, 42 милиарда да го разделим на 7 милиона. Добавяме гепеното от Орешарски което е около 10 милиарда, стават 52 милиарда. Добавяме още 5 милиарда гепено от всички около Жан Виденов. Стават 57. Още 3 слагаме откраднати от Станишев. Стават 60. Орешарски изтегли още 13 и станаха 73. Разделете 73 милиарда на 7 милиона и ще видите колко сме богати, всеки един от нас. А къде са тези пари е въпроса? 73 делено на 7 излиза 10,428.571428571 е имал всеки един от нас. Къде са??????!!
24
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това е защото сме много бедни, затова спестяваме толкова милиарди
23
2
 
37
 
! Отговори
до 22 преди 8 години
22, честно казано говориш като болшевик - всичко в кюпа !Има болни, даже по-болни от теб, които оцеляват без стотинка от държавата. Шизофреници и други тежко болни са без подкрепа от държавата. Тогава дай да не помагаме на болните, защото ние сме здрави. Извратен мозък си ти !
22
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак някой завистливо се заглежда на чужди пари в банки... И мисли ли мисли, как да ги чопне.
21
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък подозирам ръст на гръцките влогове в български банки.
20
8
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повечето ми съседи са бедни защото са ***.Получават заплата 4-5 дни се сцепват от кръчми алкохол и подобни селянии и следващите 20 дни нямат пари и за едно кафе.С къркане на пиячка пушене на цигари и киснене по кръчмите и бардаците никой не е забогатял.Като отидеш в магазина "бедният" бг народ бута по 2 колички манджа и пиене.Като станат на 18 задължително БМВ за поне 10 бона на малките лайненца. Нямали пари,А?
19
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека трупат, , за пореден път, пак ще им ги вземат
18
0
 
53
 
! Отговори
akud преди 8 години
Българи не си харчвте парите!
17
2
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
80 % от работещите са бедни. Работят но бедни. Даже се теглят кредити за текущи нужди. Всичко това което се пише по медиите е лъжа.