Цената на водата скача, за София с 20%?

Има основание за скок, заяви инж. Иван Иванов
14 фев 2016 11:35, Александър Попов
54
Цената на водата скача, за София с 20%?
Иван Иванов. Кадър: БНТ

Има основание цената на водата да се повиши не само в София, но и на други места в страната. Това заяви председателят на българската асоциация по водите инж. Иван Иванов пред БНТ и допълни, че това е заложено още преди две години с гласуването на Стратегия за развитие на отрасъл "Водоснабдяване и канализация".

Има аргументи, които сочат, че това трябва да се случи, ако имаме претенции по отношение на постоянната доставка и чистотата на водата, допълни той.

Според инж. Иванов това е заложено още преди две години с одобрението на Стратегията за развитие на отрасъл Водоснабдяване и канализация.

За София концесионерът обмисля поскъпване на водата с 20 процента. Дали това ще стане зависи от Столична община след разглеждане на аргументите. В момента най-скъпа е водата в Търговище - 2,66 лв. От значение са местните условия, като всеки концесионер преглежда разходната част и определя цените, допълни още инж. Иванов.

Той каза още, че въпреки допълнителните над 2 млрд. лева инвестиции по новата оперативна програма, цената на водата на някои места ще се вдигне.

"Може да звучи парадоксално, но на някои места тези инвестиции ще доведат до увеличаване на комплексната цена на услугите, защото има вече допълнени съоръжения за отпадъчни и пречистващи води, които ще генерират допълнителни разходи", каза той.

По отношение на чистотата на водата, председателят на българската асоциация по водите заяви, че като цяло питейната вода е чиста. Има проблеми в по-малките населени места, където се срещат тежки метали и трябва да се обърне по-голямо внимание.

В Сливен и Шумен няма пречиствателни станции и може да има замърсяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: вода
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бунаците от СФ пак да тичат да гласуват за Фъндъкова следващия път.
35
0
 
1
 
! Отговори
Е преди 8 години
***
34
0
 
1
 
! Отговори
Е преди 8 години
***!
33
0
 
10
 
! Отговори
Симеон преди 8 години
За да спечели концесията Софийска вода пое ангажимент да сведе до минимум загубите по водопреносната мрежа, нещо което не се случи. Ако това условие беше изпълнено, цената на водата в София би могло да се намали.
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко скача ,само доходите на хората не , тая *** в парламента колкото по бързо се махне толкова по добре
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Две павета в главата на тоя наглар и друга песен ще запее - нагли крадци!
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Номвеа на талпата с винетките се повтаря - не била дигана от години!
29
2
 
16
 
! Отговори
наблюдателен преди 8 години
Един и същ номер на неолибералните *** навсякъде по света:приватизарай водоснабдяването и електроснабдяването и после дери - цените на тока и водата растат десетки пъти и все има основания за повишение, щото качеството на услугата все намалява. В Париж национализираха обратно водоснабдяването от тези дерибеи.А тук кога? Другото е със свободата на словото - неолибералните *** пищят за свобода на словото докато докопат управленските лостове. После - цензура. Пример - Деконструкция
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В другите страни водата е безплатна и не се плаща! Само в БГ се плаща!!! Тя се дава безплатно от Твореца, значи трябва да не се плаща!
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма никакво о снование да се вдига цената на водата! Освен алчността на концесионерите. Я да кажат какви отчисления дават на държавата за един кубик пречистена вода?! И за колко я продават?!!! Калкулират разходи, сякаш са построили поне пет асуански язовира, откакто са тук!!! При това качеството на водата става все по съмнително...
26
1
 
9
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
даааа, започна се, вдигат водата, орязват УНГ пътеките, нали трЕбе да се избиват пари да компенсира новите заплати на парЛИмента
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро трябва да въведат пак т.нар. зъбен данък, действал по време на турското робство. На Тиквата му трябват пари, 16-те милиарда заем ги опукаха , а тиквеното шоу трябва да продължи
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е, че докато ние пишем, гърците и румънците действат и дават пример как се оправят държавници и държави.
23
0
 
7
 
! Отговори
Хидроинженер №1 преди 8 години
В Габрово общината гласува 2,52лв, след воден цикъл и гравитачно водоснабдяване.
22
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИМА ВЕЧЕ ОСНОВАНИЕ ЗА ОСТАВКА
21
1
 
25
 
! Отговори
Я па я преди 8 години
А въздуха кога?
20
1
 
13
 
! Отговори
Дедо Цецо преди 8 години
До някойНе ги подсещай,ще ни резнат.
19
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига клахте и бесехте?! И при поскъпването на винетките, билетите тока , все бесехте виртуално! Така не става иска се дела и твърда ръка! А до тогава радвайте се на евтиният интернет.
18
0
 
16
 
! Отговори
сиромах преди 8 години
Не знам къде водата за пиене и битови нужди е най скъпа но знам че в Хасково е 3лева с ДДС Отидете в самото ВиК дружество и вижте дали някой пие вода от намиращите се там чешми или от галоните с минерална вода СРАМОТА
17
2
 
14
 
! Отговори
някой преди 8 години
Ах, как съжалявам сега като ринах снега в най-големия студ през зимата що не го напълних в кофи и във ваната в банята, докато се стопи на вода, ами ме мързеше и го хвърлях навън!Тю, следващия път няма пропуск!!! За него поне пари няма да ми искат!!!