Чудо: Патриотични песни в градския транспорт!

Шофьорът Илия Ранев разплаква пътниците с "Петко войвода"
Обновена: 14 фев 2016 10:21 | 14 фев 2016 10:15, Александър Попов
103
Чудо: Патриотични песни в градския транспорт!
Снимка: Полина Гергушева/bTV

През последните 20 години свикнахме, когато се качим в градския транспорт да звучи родна чалга или сръбския й аналог. И през последните дни ако се качите по линия 84 можете да се натъкнете на плакат за предстоящ концерт на Шабан Шаулич. В някакъв по-добър вариант звучи комерсиалната и втръснала западна поп музика, макар и от български радиа.

Какво е обаче усещането да се качиш в автобуса и да чуеш "Капитан Петко Войвода" или песента за Райна Княгиня?

Има и такова чудо! Шофьорът-патриот, който пуска тази музика е Илия Ранев, разказва bTV. Той върти волана по линия 120 от жк. Левски Г до Зоопарка. Всеки ден по 8 часа всеки ден, като освен, че обича работата си си има любим музикален съпровод - на патриотични български песни.

Илия е шофьор на автобус вече 28 години. Започнал едва на 21. Всички в семейството му били шофьори - станал и той. Твърди, че милее за всичко българско, не се оплаква и мрази мрънкащите хора. От политика не се интересува, защото не я разбира.

"Тази работа действително не е само тежка физически, но и психически. Натоварено е много, даже претоварено. Движението е съвсем друго, не е като преди години. Колите стават повече, участниците в движението още повече и шофьорите като са с купени документи повечето от тях и се получават инциденти. Аз не се занимавам с политика и не ме интересува политиката. За обща култура преглеждам новините ако имам време. И най-вече слушам времето", разказва Илия.

Автобусът му се разпознава веднага - по знамето. Над първата врата гордо стои българският трибагреник. Казва, че един истински българин трябва да познава българското знаме и да го носи в сърцето си. А музиката – тя е радост за ухото и сърцето. Казва също и че често си пее, а хората, които се возят в автобуса му запявали с него.

"Има хора, които са плакали от щастие. Понеже много рядко са слушали такива песни, те са ги слушали, но не на обществено място и то в автобус. Понякога са учудени как може народна музика да се слуша. Жадуват така да се каже за българска музика", допълва Илия Илия Ранев.

49-годишният шофьор има 3 деца - момиче и две момчета. Казва, че ги възпитава да бъдат като него - да слушат българска музика и да обичат родината си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
37
 
20
 
! Отговори
dp преди 8 години
Страхотно, дано не ми се налага да ползвам такъв автобус. "Патриотични" (каквото и да значи това) песни по целия път да гърмят, баси наказанието.Като следваща мярка за разплаканата от умиление селения що не въведат и клетви за вярностпри качване.Не може ли просто проклетата уредба да си стои изключена и/или да се ползва по предназначение, да обявява спирките.
18
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И в другите държави патриотичните песни са на модаНиколай Анисимов-По самому прямому назначеньюВ Тубата - watch?v=gi7uUZKOwaE
17
7
 
22
 
! Отговори
аз преди 8 години
До Иван Петров ИвановЗащото един евреин, два американеца и един англичанин са те удостоили, прониквайки в теб. *** родоотстъпник.
16
7
 
31
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
do 23Ястребе, имаш късмет, че живееш в хамериканската ни свободия, иначе за тези твои думи вече да си в джипката на ДС за Белене.
15
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човека е патриот и затова носи българското знаме, а "националистите" развяват руското знаме !
14
10
 
26
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 13 некъф тамТурчле ска.пано, то и нас не ни интересува мнението ти, но се налага да го четем! Това е жалко, като се има предвид, че не можем да ти разкрасим физиономията за тези твои думи, понеже не ни го казваш на 4 очи, а се криеш зад монитора.
13
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗНАЧИ има още надежда за Майка България..
12
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕВАЛА НА ТОЗИ ЧОВЕК! БИЛА СЪМ МНОГО ПЪТИ В ГЪРЦИЯ Е КАК МАЛЯКИТЕ ВЕДНЪЖ НЕ ЧУХ ПО ЗАВЕДЕНИЯТА ИМ СРЪБСКА, АНГЛИЙСКА ИЛИ ПРИМЕРНО ИТАЛИАНСКА МУЗИКА.
11
7
 
18
 
! Отговори
65 преди 8 години
Ей,една статия неможете да напишете без да излъжете.В градският транспорт работно време от 8часа при шофьорите НЯМА!Там се работи по 6-8-10 ДНИ без почивка?! и по9-10 часа на ден !Това не са хора а роботи ,но и те душа носят!
10
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом от една държава емигрира народатази държава е кръгла НУЛА!България като държава загина още през 1944 година.От 1944 до 2016 година тази бедна страна само боксува и затъва.
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ранев, "имала майка" на Слави Трифонов!
8
8
 
12
 
! Отговори
Краси преди 8 години
Демокрацията на страната е застрашена, трябва и джелем джелем да се слуша.
7
6
 
33
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
ТАКИВА КАТО ТОЗИ РОДОЛЮБЕЦ ТРЯБВАТ НА БЬЛГАРИЯ ПРЕДЛАГАМ ГО ЗА МИНИСТЬР НА ТРАНПОРТА
6
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Илия Ранев, препоръчвам ти "Боят настана", в изпълнение обаче на Слави Трифонов, а не на оригинала! Оригинала е слаб всравнение с на Дългия и Ку-ку Бенд!
5
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на шофьора Илия Ранев! Нека да звучат народни и патриотични песни, колегите му да вземат пример от този човек. Въпреки, че е късно за каквото и да било според мен... Те хората и затова плачат...
4
4
 
26
 
! Отговори
анонимна преди 8 години
Не е ли редно да се започне с това в кой град става това, или по подразбиране си говорим за СофияАз, например, влязох от водещи новини, очаквах да прочетаИначе, щом съм отворила новината заради заглавието - браво на човека
3
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
возил съм се чувал съм г СУПЕР еееееееееееееееее само така
2
5
 
40
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Има реална опасност ние българите да изчезнем като народ. Всичко, което се прави през последните 26 години е именно в такава посока.Затова нека във всеки момент и навсякъде да демонстрираме националната си принадлежност.Така ще учим и децата си, че преди да са граждани на света са БЪЛГАРИ, а тяхната родина е БЪЛГАРИЯ !!!
1
4
 
72
 
! Отговори
dan преди 8 години
Нека по-често да има такива новини! Жив и здрав да е човека.