Чудо: Патриотични песни в градския транспорт!

Шофьорът Илия Ранев разплаква пътниците с "Петко войвода"
Обновена: 14 фев 2016 10:21 | 14 фев 2016 10:15, Александър Попов
103
Чудо: Патриотични песни в градския транспорт!
Снимка: Полина Гергушева/bTV

През последните 20 години свикнахме, когато се качим в градския транспорт да звучи родна чалга или сръбския й аналог. И през последните дни ако се качите по линия 84 можете да се натъкнете на плакат за предстоящ концерт на Шабан Шаулич. В някакъв по-добър вариант звучи комерсиалната и втръснала западна поп музика, макар и от български радиа.

Какво е обаче усещането да се качиш в автобуса и да чуеш "Капитан Петко Войвода" или песента за Райна Княгиня?

Има и такова чудо! Шофьорът-патриот, който пуска тази музика е Илия Ранев, разказва bTV. Той върти волана по линия 120 от жк. Левски Г до Зоопарка. Всеки ден по 8 часа всеки ден, като освен, че обича работата си си има любим музикален съпровод - на патриотични български песни.

Илия е шофьор на автобус вече 28 години. Започнал едва на 21. Всички в семейството му били шофьори - станал и той. Твърди, че милее за всичко българско, не се оплаква и мрази мрънкащите хора. От политика не се интересува, защото не я разбира.

"Тази работа действително не е само тежка физически, но и психически. Натоварено е много, даже претоварено. Движението е съвсем друго, не е като преди години. Колите стават повече, участниците в движението още повече и шофьорите като са с купени документи повечето от тях и се получават инциденти. Аз не се занимавам с политика и не ме интересува политиката. За обща култура преглеждам новините ако имам време. И най-вече слушам времето", разказва Илия.

Автобусът му се разпознава веднага - по знамето. Над първата врата гордо стои българският трибагреник. Казва, че един истински българин трябва да познава българското знаме и да го носи в сърцето си. А музиката – тя е радост за ухото и сърцето. Казва също и че често си пее, а хората, които се возят в автобуса му запявали с него.

"Има хора, които са плакали от щастие. Понеже много рядко са слушали такива песни, те са ги слушали, но не на обществено място и то в автобус. Понякога са учудени как може народна музика да се слуша. Жадуват така да се каже за българска музика", допълва Илия Илия Ранев.

49-годишният шофьор има 3 деца - момиче и две момчета. Казва, че ги възпитава да бъдат като него - да слушат българска музика и да обичат родината си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
7
 
! Отговори
AUG преди 8 години
БРАВО!!! Преди време, на жена ми баща и (и двамата сме шофьори), ми каза на шега: "Какъв тираджия ще станеш, ако не слушаш чалга!"   Ми на, такъв! Петък мина мо пътищата на Германия и Австрия, под звуците на Ансамбъл Пирин. Вярвайте ми - много по-леко вървят километрите!
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тяКакво общо има руската музика със случая.
37
22
 
6
 
! Отговори
злозар преди 8 години
айде стига патриотарски простотии
36
13
 
12
 
! Отговори
тя преди 8 години
Забравихме хубавите български и руски песни , аман от английски крясъци!
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До El TurcoА ти и каруцар не си, просто дармоед, пpoшляк, на чужда трапеза.
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за 46Със знака *** е заместена думата БYЛГAPИCТAH (бюлгapиcтaн), както нарича официално страната ни въпросният държавен мъж. А със знака * са заместени две думи, наподобяващи характерно произношение - "чokляk" и "xoxpяк", неизвестно защо е тази цензура. От сянката си ли се пазим? Срамно е! Значи нас може тенденциозно да ни наричат, както си искат, а ние пазим прашинка да не падне върху нaxaлни политици. Що за ... психика!
33
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До пешоА ти си "пример" за образование, здрав труд, честност, емпатия и солидарност, ха-ха, особено за ЕМПАТИЯ, ха-ха, чуло, не разбрало, тръгнало терминологични фасони да продава, ха-ха. Село, село-о, измий си цъpвyла,та после давай акъл. Пушо-о-о-о-о....
32
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До dpМа много си гневен бе. Точно затова трябва навсякъде - по улиците, по площадите, в транспорта, в магазините, в кафенетата - НАВСЯКЪДЕ! да звучат български патриотични песни, ДА СЕ ГОВОРИ НА БЪЛГАРСКИ, а не на *, ТУК Е БЪЛГАРИЯ, А НЕ ***, както предизвикателно говори един смешен с маниакалността си комшийски президент. Всички вие, които ядете български хляб а правите групи срещу България трябва да знаете това! Ако не - марш от тук! Само вреда от вас, принос никакъв!
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До всек луд с номера сиА, значи това е твоят номер. Трябваше веднага да си покажеш книжката и родното място. На какво окончава името ти - "-стан", "-мер", "-уф", хитрецо!
30
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поклон на този Велик българин!!!А на # 41,мога да кажа,че ако на такива, глобалистични изчадия, не им харесва такава музика в градския транспорт,да си ходи пеша,или да се качи на джипа на някой дебеловрат,от който гърми *** чалга,или *** рап!!
29
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на човека!
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пешооо
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Koito naricha shoferite prosti - ami karaite edin den edin avtobus, da vidite kolko e prosto. Prosta rabota niama.
26
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не пуска само песни, но и стихотворения. Онзи ден си порецетирахме с една приятелка Опълченците на Шипка. Беше доста приятно, но все пак беше събота, нямаше много хора. В делничен ден и в тъпканицата следобед някак не е много приятно да слушаш пуснати до дупка рецитали на патриотична поезия. С всяко нещо трябва да има мярка.
25
5
 
17
 
! Отговори
Мина преди 8 години
Някой хора не могат да разберат какво значи да обичаш родината си, да си истински патриот и дори да умреш за родината си. Това чувство, или го имаш, или го нямаш, ако го имаш си готов и в битка да се хвърлиш и да умреш за България, както са го правили нашите български герои. Знаете ли колко войни са се водили и колко хора са измрели в името за Родината, а сега отиват да се бият за пари. Колко от вас, ако има война ще отидат да се бият за България, но този човек ще отиде, защото е патриот.
24
4
 
12
 
! Отговори
onz преди 8 години
бас трошим че ако пусне шуми марица ще го уволнят.и ура-патриотите ще кажат "случва се" .
23
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сещам се само за един човекоподобен вид, на който това би му пречило.
22
4
 
10
 
! Отговори
Херцог Трън преди 8 години
RASPLAKAG SA
21
21
 
28
 
! Отговори
пешо преди 8 години
статията е пълна с лъжи. последно чух чалга в автобус преди 15 години. оттогава - само комерс пускат. колкото до патриотичните песни в автобуса... малко абсурдно ми се вижда. нека пуска бг музика, но ако ме кара да слушам записи на по един век с маршови песни... еми не мерси. а националистите веднъж завинаги трябва да разберат, че само с викане българи юнаци не става. трябва образование, здрав труд, честност, емпатия и солидарност, за да си оправим живота.
20
10
 
17
 
! Отговори
Пропаганда преди 8 години
Много работи в момента пропагандата и руските опорни точки. Стига с това робство не хора. Хайде да си решим проблемите. От нас зависи. Петко каквото е могъл го е направил.