Режат със 70% парите на УНГ пътеките, ще доплащаме

За чиновниците това са цифри, а не съдби, каза доц. Дойков
14 фев 2016 14:40, Илиян Велков
68
Режат със 70% парите на УНГ пътеките, ще доплащаме
Снимка: Dnes.bg

С близо 70% намаляване на парите за клиничните пътеки за "Уши, нос и гърло" предвижда Националната здравноосигурителна каса. Това предложение идва няколко седмици преди да се подпише Националния рамков договор.

По този повод от представителите на Университетските клиники по УНГ болести и от членовете на Борда по УНГ болести към Българския лекарски съюз излязоха с протестна декларация.

"Цялата оториноларингологична общност се възмути, когато разбра, че дейността по специалността УНГ и достъпността на пациентите до тази помощ се намалява със 70%. Нека да не се забравя, че УНГ специалността е една от най-спешните и нужни за обществото – колко ли време може да издържи без дихателен път едно дете или възрастен с чуждо тяло, с оток на ларинкса и т.н.", пише в декларацията на медиците.

Те отбелязват още, че във всички градове на страната недостигат УНГ лекари, а в някои области дори няма специализирани отделения. Столицата е единственото изключение по данните на Националната здравна карта.

Тази статистика показва,  че всички УНГ лекари са принудени да работят минимум на две места и няма пенсиониран УНГ лекар, който да не работи. В последните години няма желаещи да специализират УНГ болести, годишно възпроизвеждаме от 5 до 7 нови специалиста, част от които мигновено заминават да работят извън страната.

"Ние като гилдия, която е подложена на унижение и на изчезване, не приемаме съкращаването на средствата, с които да оказваме помощ на нашите пациенти, което ще доведе тоталното  унищожение на специалността!”, се казва още в декларацията.

"Досега Здравната каса е отделяла за дейността в тази специалност на година 26 милиона лева и 32 милиона заедно със специалността лицево-челюстна хирургия. Тези пари по една или друга причина са били разпределяни между лечебните заведения в държавата. Тази година този ресурс е намален като обща брутна стойност със 70%. Това означава, че на абсолютно всички пациенти ще бъде наложено ограничение до 70% на свободния достъп до специалността. Това би могло да рефлектира върху самите пациенти, които ще дойдат и никога няма да имат възможност да получат същата услуга като миналата година срещу подобна сума, защото тя е под себестойността", заяви пред Dnes.bg директорът на УМБАЛ „Каспела”-Пловдив доц. Илиан Дойков, който е и специалист УНГ болести.

"От наша гледна точка това е написано от някой чиновник в касата без да знае какво пише, защото те нареждат цифри, а тези цифри за тях не са съдби - нито на пациента, нито на колегите, които са в гилдията. Това е причината да седим и да алармираме, да направим всичко възможно да влезем във връзка с министъра, да влезем във връзка с шефа на Здравната каса и да предложим нашето виждане", подчерта още доц. Дойков.

Предложенията на гилдията за запазване на досегашните средства за тези пътеки са гласувани по време на национална конференция, а в момента НЗОК предлага намаляване на парите с три четвърти.

"Това означава, че трябва да се взимат пари от пациентите, които трябва да доплащат. Ние не казваме, че пациентите са готови да ги доплатят. Ние знаем, че това е един много тежък, челен сблъсък с пациентите на регистратурата при тази бедност. В момента на пациент, ако му кажеш 20 лева, той е готов да те застреля, ако му кажеш 200 лева - изпада в шок, а ако му кажеш 2000 лева, той е готов да си умре отпред на регистратурата. Той просто ги няма", каза още доц. Илиан Дойков.

От гилдията алармират, че чрез клиничните пътеки по "Уши, нос и гърло" се правят едни от най-тежките и мащабни операции, като в това число влизат вътречерепни усложнения от ушен и риногенен произход и големите туморни образувания в областта на шията и на ларинкса.

"Самите операции са мащабни, те са с много дълъг период на възстановяване в рамките понякога на 30 и дори 50 дни. Това, което е най-важно за вътречерепните усложнения е, че те се атакуват с много мощна терапия, която е антибиотична, където самите антибиотици са с много високи цени", заяви още специалистът.
 
По изчисления на медици, една операция с вътречерепно усложнение струва между 8000 и 9000 лева заради цените на силните лекарства, а не заради труда на лекарите.

Директори на болници от цялата страна ще разговарят в Пловдив в понеделник от 10 часа със здравния министър д-р Петър Москов за проблема със средствата в УНГ, както и за опасността в определени болници леглата за лечение да се съкратят драстично. Срещата ще се проведе в Областна управа.

"Ще се срещнем със здравния министър и с представители в Здравната каса. Ще направим  предложение от страна на нашата гилдия и точен разчет за това как да бъдат разпределени цените и обемите на изпълняваната наша дейност, така че накрая да се получи един ресурс от 26 милиона лева за цялата година за цялата гилдия или 32 милиона лева заедно с лицево-челюстната хирургия. Тъй като по начало нашата специалност е на дъното на класацията, няма специалност с по-малък ресурс от този на годишна база. Не съществува, да се знае. Дали ще е хирургия, дали ще е урология, неврология, инвазивна кардиология - всички те са над нас и ако сега се посегне на нас, които сме на дъното на класацията, за да се финансират други дейности, то това е просто престъпление", смятат от гилдията.

"Искрено се надяваме, че в създалата се конкретна ситуация, ще се прояви здрав разум от страна на отговорните по случая органи на властта  в България и ще ни се даде възможност да запазим специалността по Ушно-носно-гърлени болести", пишат в декларация лекарите.


68
Още по темата: УНГдоц Илиан Дойков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
65 преди 2 години
ще ходим гъгнещи сополиви и глухи.Голяма работа,ние и сега ходим болни на работа и се самолекуваме за да не вземаме болнични да не ни уволнят.
41
0
 
2
 
! Отговори
vivian преди 2 години
с удоволствие ще спра да внасям здравни осигуровки.по-добре да си направя застраховка, поне знам, че при нужда парите ще отидат по предназначение и за мен.
40
0
 
19
 
! Отговори
някой преди 2 години
Да режат, що да не режат. Те ушите не ни трябват, и да оглушеем не ни трябват.
И гърлата и носовете не ни трябват. Нека режат. Накрая ще се хванем да си режем гърлата!
39
1
 
27
 
! Отговори
промяна преди 2 години
Да се отменят задължителните осигуровки за здраве - защо плащам, като нищо не се получава???? Който иска да си прави застраховка - и застрахователят при нужда да плаща, както е каското за колите. Сега шепа партийни другари прибират парите на здравната осигуровка, а получаваме глупости, както е всичко в тази скапана и разградена територия!
38
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече от 50 коментара, а компетентните мнения са 1-2.
37
2
 
14
 
! Отговори
тихомир томов преди 2 години
Правилен ход на управляващите ! Българите по -малко да слушат критики , да душат ГМО -та и други мръсотии и да не могат яко викат пред Парламента
36
3
 
20
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До 45 Кой го интересува че мразиш държавата и те е срам че си българин. Никой, застъпниците в парламента си продължават кражбите, нищо че ти ги мразиш, и че още хиляди ги мразят. И това ще е така докато мълчим и мразим по форумите. Не трябва да се срамуваме, че сме българи, трябва да се срамуваме от овчедушието си. Лично мен ме е срам, че се мълчи, че не се реагира, че имаме робска психика, от това ме е срам, а не че съм българин. Хайде да излезем като в Гърция, да видиш как ще напълнят гащите
35
1
 
24
 
! Отговори
НАРОДНА РЕФОРМА преди 2 години
москов трябва да бъде публично обесен за да се насее страх във бойко и компания.иначе оправия няма на да има
34
1
 
21
 
! Отговори
ощетен е народа преди 2 години
орязват здравето за да не налеят пари в бездънната каца на мвр.трябваше контрапростест на милиционерите.сега бойко ще ги прихвани от винетки.хражданска.данъци и здраве
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бай ганя само ракия трошия и гиобек го интересува.друго не го вълнува
32
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Москов не става за *** за зеле. Но пък ако заболяваемостта от УНГ сред населението намалява с 20% да кажем, то автоматично парите за такова лечение трябва да бъдат намалени и пренасочени към други заболявания, които се увеличават. И в крайна сметка излиза, че медицинската общност няма далавера ние да сме здрави, защото тогава ще губят пари. Баму и реформата, баму и чудото
31
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Половината дейност на УНГ отделенията може да се върши в условията на доболничната помощ.
30
2
 
4
 
! Отговори
до 43 преди 2 години
и кво. големи разсъждения имаш. сиреч на следващите, няма да от народа.
29
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как те мрразя, проокажена държаво, как само те мразя.
Срам ме е, че съм българин.
28
2
 
28
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 2 години
Москов, как е новият дилър? Хваща ли стоката му?
я кажи защо трябвало да си платя здравните осигуровки за 5 години назад иначе губя правото на БЕЗПЛАТНО лечение от държавата??? Кажи ти за овце ли ни взимаш? Гавриш ли се с нас? Кажи, бе!
27
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите докараха България до това положение и продължават нагло да стоят сочат с пръст другите . Ама така е, когато медиите са им подвластни, а голямата част от избирателите меко казано ограничени и лесно манипулируеми!
26
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има наводнение от такива материали за здравеопазването в навечерието на вота! Колко е трудно да се досети човек!
25
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реформата на Москов се свежда до 2 неща:
500 милиона за устройства за пръстови отпечатаци
и въвеждането на 2-ри пакет-услуги,защото при първия не получаваш нищо за парите,които даваш

С една дума си даваме парите на вятъра и ако не си доплащаш ОФИЦИАЛНО,умираш
24
2
 
14
 
! Отговори
до 34 преди 2 години
Недей така, ако се разболееш от нещо по-сериозно ме съмнява, че ще изкараш 200-300 хиляди лева веднага. Лесно се говори така когато човек е здрав.
23
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо избирате тези десни партии, бе хора? Не се ли научихте за 25 години? Теглене на кредити, раздържавяване и усвояване докато земята не се разцепи и последната риза на последния бедняк не е паднала! На един евтин популизъм, 100 км пропаднала магистрала и 15 срязани лентички се връзвате да пускате грешната бюлетина. Да му мисли, който е болен. Беден, изпр.остял народ. Не мога да кажа, че си го заслужавате, защото такава орисия на никого не пожелавам.