Социалната бомба цъка: Деца раждат деца

Лекари искат наказателна отговорност за родилки под 16 г.
14 фев 2016 10:00, Александър Попов
117
Социалната бомба цъка: Деца раждат деца
Снимка: Булфото, архив

Все по-често ставаме свидетели как деца раждат деца. По данни на социалното министерство у нас има над 3000 майки под 16 години, а тези под 18 са над 5000.

Не е ясно дали те се увеличават през годините, но е видима тенденцията все по-малки момичета да забременяват.

Най-неочаквано русенски лекари подеха инициатива за намаляването на невръстните родилки, като предложението е драстично.

"Трябва да се обърне внимание на законотворците да инкриминират подобни случаи и под ударите на закона да попаднат и непълнолетните и малолетни майки", заяви русенският лекар д-р Георги Хубчев пред Нова тв.

"Те се нуждаят от помощ. Агенцията работи за ограничаването на този процес, а и се предприеха законови мерки за това. Като заменянето на паричните помощи със стоки в помощ на отглеждането на бебето. Около 3300 майки под 16 години получават социални помощи, тревожното е, че все повече малолетни раждат", заяви Детелина Котевска от Агенцията за социално подпомагане.

"От чисто правна гледна точка тази идея е малоумна. Заплахите със затвор и концентрационни лагери никога не са работели", заяви адвокат Николай Хаджигенов.

Според него единственото решение на проблема би могла да бъде ясна и последователна държавна политика, чрез която момичетата да се образоват сексуално и да разбират какво ги очаква след евентуално ранно раждане.

Според социалния министър Ивайло Калфин няма как ранното родителство да се сложи в графа "престъпления".

Сегашното законодателство е инкриминирано по отношение на бащата, ако той е пълнолетен.

Според адвокат Хаджигенов проблемът е толкова голям, тъй като прокуратурата рядко завежда дела с такъв казус. А политиците пък не предприемали необходимите мерки, тъй като малолетните майки най-често са от малцинствата, а те са важни при провеждането на избори.

Най-често пък непълнолетните родители се разминавали с условни присъди и глоби до 1000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
6
 
! Отговори
Боряна преди 8 години
А за българските майки помощи няма, защото получавали 300 лв. заплата което било под "минимума". После тези родители си изучават децата и ги пращат да дирят по-добър живот в чужбина, а *** продължават да си правят деца без да им пука ще стават ли хора от тях или не, защото определени политически сили се нуждаят от гласовете им винаги на избори. За това и тази порочна практика няма да спре, за това и български деца ще се раждат в чужбина с с чуждо самосъзнание и няма да знаят къде е България.
41
0
 
7
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Не социялна, а по скоро демографска бомба цъка..
40
0
 
8
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 8 години
Ей *** много Ви е страх от тази дума със звездичките....те и затова се множат...
39
1
 
15
 
! Отговори
До Тя (46) преди 8 години
Точно така.Но малолетната, ако е навършила поне 12 г., е невинна, само ако е изнасилена против волята й.А какво да кажем за всички тези момичета, които чудо правят, за да се омъжат колкото е възможно по-рано? Не сключват брак, а заживяват с мъж, само и само да родят - целта са парите и другите видове помощи.Мястото на тези кандидат-булки е в изправителен дом - да учи професионален техникум и поне по 4 часа дневно да работи, за да изплаща издръжката на бебето си в социален дом.
38
1
 
10
 
! Отговори
За тях това е бизнес преди 8 години
Николай Хаджигенов,Ти говориш като ***!Законите се променят според нуждите на обществото!Какви разяснения?! В някои среди момиченцата още от 10-годишни мечтаят да станат булки и да започнат да раждат, за да получават пари - самите те го казват, когато ги попита репортер. Семействата им ги поощряват, защото "женихът" плаща за булката.Изнудват, нас - данъкоплатците, и са нагли!РЕШЕНИЕТО:-Спиране на помощите;-Наказателна отговорност;-Отнемане на децата от непълнолетните родители!
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека да се променят социалните помощи. Да ги има, но след това родителите да ги изплащат с труд! И ако бащата има регистирани 2 или повече случая на забременяване на малолетна, да бъде стерилизиран! В момента няма друг начин. Най-добре ще е малките да се образоват, но това отнема време и ср отнася за новото поколение. За сегашните неграмотни, чакащи на помощи, само строги закони и глоби!
36
0
 
14
 
! Отговори
най-прясно... преди 8 години
25-годишен младеж от Банско получи 4 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок за това, че е заживял с 12-годишно момиче. Костадин З. се призна за виновен пред прокуратурата в Разлог и сключи споразумение, одобрено от съда. На 22 март м. г. той взел в дома си и заживял с малолетното момиче на съпружески начала. Съдът постанови, освен условната присъда, той да плати 190 лв. на ОД на МВР-Благоевград, направени като разноски по назначената експертиза по време на разследването.
35
4
 
4
 
! Отговори
трагично преди 8 години
СПОРЕД ЕВРОПЕЙСКАТА СТАТИСТИКА БЪЛГАРКАТА РАЖДА НАЙ-РАНО, НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА НАЙ-МАЛКО !!!
34
0
 
20
 
! Отговори
тя преди 8 години
Строги закони , нищо друго!
33
0
 
34
 
! Отговори
тя преди 8 години
Не може да води полов живот непълнолетна! Всеки , който прави секс с дете трябва да влиза в затвора! Какъв е тоя разврат още в детска възраст?
32
1
 
14
 
! Отговори
ТИКВО преди 8 години
ТИКВО, ТВОИТЕ ВНУЧКИ ДА РОДЯТ НА 16 ГОДИНИ.
31
0
 
22
 
! Отговори
ТИКВО СПРИ преди 8 години
ТИКВО, СПРИ ВСИЧКИ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ.
30
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Практиката сега е приемни семейства да са бабата,лелята,сестрата, прабабатаи пра пра пра бабата и те така. Та парите и "възпитанието" е същото.
29
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато искаш да решиш един проблем, търсиш решение. Когато не искаш - търсиш оправдания. Няма начин да няма начин да се прекрати тази порочна практика. Достатъчно е да стане икономически неизгодна. Отнемете децата и ги дайте на приемни семейства,явно и родителите на родилката не могат да бъдат отговорни родители. Спрете социалните помощи на "дядото и бабата" на родилката под формата на глоби.. И задължително осъдете бащата на ефикасен труд в каменоломна. С приказки проблеми не се решават.
28
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този контингент е под закрила точно на социалното министерство.Това са Ентегриралите се на Калфин за които се дават още 2 мил.лв.Даже Калфин изнася "опит" за Ентеграцията на тези в Европа чрез скоро посетила страната ни европейска делегация.
27
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Премахване на социалната система.Тя създава тунеядци ,мързели и паразитизъм.Пари само срещу труд.
26
4
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 18 год -непълнолетно лице -не плащаш данъци -следователно НЯМА ПРАВО на помощи за раждане защото не е пълнолетна жена --та като им спрат помощите тогава може да се намали професията ''раждане за пари '' /а не щото много обичат децата/ ....не става въпрос за морал -а за пари
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да но опитите ,упорито продължават ! Анонимен
24
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според социалния министър Ивайло Калфин няма как ранното родителство да се сложи в графа "престъпления".Искам и аз тогава да се оженя замалолетна ,но било педофилия за нас за тях не е!
23
2
 
59
 
! Отговори
Петкова преди 8 години
Решението е да няма никакви помощи - нито за малолетни, нито за пълнолетни, нито за самотни, нито за безработни, нито за работни. Съответно и данъците и осигуровките също трябва да се съкратят. Оставете хората да поемат отговорност за живота си. Който работи и мисли за живота си - ще има. Който е глупав и развратен - ще страда. И държавата трябва да го остави да страда. Така на някой може да му дойде акъла в главата. А не както е сега. Един си развява коня, друг плаща сметката.