Поредна безизходица за наркозависимите

Закриването на психодиспансерите ще ги остави без помощ
28
Поредна безизходица за наркозависимите
Снимка: Булфото, архив

Възрастовата граница на децата, които посягат към наркотиците спада и вече се наблюдава системна употреба на марихуана от 14-годишни.

Още по темата

В Русе регистрират бум на непълнолетни със зависимост от дрога. Част от тийнейджърите употребяват нов вид марихуана, която предизвиква пристъпи на агресия. Отделението за зависимости в Центъра за психично здраве е препълнено, а лекарите са притеснени от идеята за закриването на Психодиспансерите и превръщането им в отделения към болниците.

Наркозависимите също не знаят какво ще правят, ако останат без помощта на лекарите в психоцентровете.

Млада наркоманка призна пред bTV, че е започнала да употребява наркотици още като тийнейджърка и вече два пъти идва за лечение в Центъра за психично здраве.

Разказва, че е започнала да взема дрога под влияние на приятеля си.

"Оттам тръгна всичко, какво да направя. Аз лично мога да намеря на всяко едно място, на всеки един квартал, и ако тръгна от Паметника до Альоша, определено ще си намеря и трева, и бяло, и всичко", разказва Хриси.

Подобна е историята и на Константин от Силистра, който по свое желание е дошъл в центъра.

"13-годишен съм почнал марихуаната, амфетамини, метаамфетамини, после почнахме по-твърдо, хероин… отидохме в Гърция, там седем години не вземахме, върнахме се тук и продължихме пак", казва Константин.

Наркотиците стават все по-опасни, но вече се наблюдава системна употреба от 14-годишни деца.

"Имали сме интоксикации, но не сме имали зависимост към наркотици на такава възраст. Това, което се увеличава в последно време, е изключителна агресия и разрушителни действия. Всичките случаи са доведени с полиция, много пъти дори се налага да им се слагат белезници. В първите часове много от тях извършиха разрушителни действия към нашето имущество, даже камерите ни бяха изтръгнати , бюра бяха счупени", споделя д-р Теменужка Матева, управител на Център за психично здраве в Русе.

Тестовете показват, че агресията е предизвикана от нов вид марихуана.

"Такива агресивни прояви не са типични за една употреба на нормалната така марихуана. Много други примеси има, които не могат да ги регистрират нашите тестове и самият употребяващ не знае това, което му се предлага, какво е по химичен състав. Казват това е добро, вземи го, ще те вдигне, и това крие риск", коментира д-р Светослав Иванов, началник на отделението по зависимости.

За момчета и момичета със зависимости Центърът за психично здраве е единственото място, където могат да намерят помощ. Те се притесняват, че закриването му ще сложи край на опитите им да се излекуват от зависимостта. Закриването на центъра поставя проблем за рехабилитацията на психично болните. В момента в Русе близо 110 пациенти се занимават с трудова и арт терапия към Психодиспансера, която им помага да се чувстват полезни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На 22Изобщо "твоят" Бойко не блее в небитието. Напълно съзнателно дирижира пагубния за населението процес. Изпълнява нареждания чрез протежето си, д-р Бепо, развихрило се във вампирски танц на влъстта. Сега му е паднало. Друг лекар никога не би го направил. А този сам е за психодиспансер. Сигурно затова ги закрива да няма къде да го сложат. На такива хора съвест не може да се търси.
15
0
 
1
 
! Отговори
Фалек преди 8 години
Измислени и изсмукани от пръстите данъци и такси се въвеждат, винетки се увеличават въпреки че поддръжката на пътищата е калкулирана в акциза на горивата, цени се вдигат заплати пълзят. Такива некадърници и по-важното хора които да не мислят за народа и да не правят почти нищо за подобряване на положението му рядко може да се срещнат в историята.
14
0
 
2
 
! Отговори
Фалек преди 8 години
Това е резултат от нео-либералната доктрина провеждана от герб които явно целят да закрият държавата. Закриват се домове за сираци, психиатрии, парите за социални дейности се свиват. Бойко сякаш блее в небитието, взима неплатими по размер заеми които не обслужва своевременно независимо, че от митниците идва добър доход и само повтаря колко магистрали бил построил което никой не го интересува и колко евр0средства обръча от фирми е усвоил. А стандарта на живот става все по-лош.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 18Ми то по тази логика може да си купи алкохол и цигари. всичко е до възпитанието. Забраненото е най-сладко, колкото е по-забранено толкова е по-сладко.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Либертоносец от НПОвсе си мисля, че легализирането на леките наркотици, които не водят до физическо престрастяване няма да е грешна стъпка. Така поне хората, които искат да употребяват тях няма да имат контакт с диларите, които освен леки продават и твърди наркотици и тогава изкушението и възможността да залитнеш към спринцовката е много по-голяма, а там нещата вече стават сериозни и жалки
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Либертоносец от НПОто си е наркотик, но по тази логика цигари, комар и жени също са наркотик. И как се опазват децата от тях... Като не му даваш пари не правиш нищо, ако има желание ще си намери... ако е момче ще открадне, ако е момиче може за пари да си легне с някой и ще имаш не само наркоман, а и крадец и ***. Не е ли по-добре да има яснота кое какво е и да се говори по-открито и по-свободно за тези неща.
10
2
 
5
 
! Отговори
Либертоносец от НПО преди 8 години
До до 2Ей тревата си е трева - наркотик! Да не говорим ,че тревата която не е само трева а я кръщават с какво ли не уменно за услилване на мозъчните повреди и пристрастяване!Единствения начин да се унищожат наркокартелите е да си пазите децата далеч от дилъри и да не им давате пари!
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 1 окдори и да е надрусан ще му мине, а твоята неземна простотия ще те преследва до смъртта ти..
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАЩО ДА Е БЕЗИСХОДИЦА?ДА СЕ ХВЪРЛЯТ ОТ МОСТА ИЛИ ПЖД ВЛАКА И ТОВА Е!БОКАТА ВНОСИТЕЛ НА НАРКОТИЦИ ДА ГИ ЛЕКУВА С ОТКРАДНАТИТЕ СИ МИЛИАРДИ ОТ КОНТРАБАНДА НА ВСИЧКО!
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо наричате марихуана всякакви химии, които се внасят за без пари от Китай??!!!Наричат ги чай, билка спайс , и още как ли не. Истината е че това са отрови , които не изпробвани дори върху мишки и употребата им е като руска рулетка. Наричайте ги по друг начин, но не правете грешката да подвеждате под общ знаменател натуралните продукти и всякакви гадости, излезли от кой знае какви мръсни лаборатории. ......!!!!!
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това е марихуана колкото аз сам космонафт. Все едно да издълбаеш един ананас, да го напълнеш с водка, да му изпиеш съдържанието и да кажеш, че си се напил с ананас... и после да говорим колко вредни са ананасите
5
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 1 окКои ли? Ми нека помислим Италия Холандия САЩ. Когато говорите без да сте запознати така става. Но пък всеки има право на мнение било то и грешно.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде престанете да наричате тази тревиста маса напоена със синтетични наркотици - марихуана. Марихуаната е съвсем друго нещо като произход и действие. Така само се надъхват още повече хората, които не са много наясно. Нещо се цели с това нарочване на марихуаната или и тези, които правят изявления не са много наясно кое какво е. Което е нормално за нашата страна, всеки кой знае и кой не знае си дава "експертното мнение" по въпроси, по които не е компетентен.
3
4
 
5
 
! Отговори
Апостол преди 8 години
Исус Христос ще ги освободи от зависимостта. Не разбрахте ли, че с държавни институции не става. Хора, които искрено са приели служба в името на Христос могат да направят чудеса за хора от такива групи :)
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре бе нека умират на кой реално му пука?Важното е да го правят бързо и без щети за околните.според тоя доктор ако не лъже пушиш 2-3 пъти и тежка интоксикация.Значи би трябвало да умират след това ?Или всичко е сълзлив театър?Нещо май е второто.Обикновено щото са "много интоксикирани" ако не се утрепят в някое ПТП умират от пиене и пушене на 60-70.
1
7
 
10
 
! Отговори
до 1 ок преди 8 години
В кои нормални страни?. Според вас е нормално да се дрогирате?. Между другото на "какво" сте?. Може би сте нарко дилър?.