Умираме си от обездвижване

Най-страшната болест на 21 в. убива 500 000 европейци на година
Обновена: 16 фев 2016 07:15 | 15 фев 2016 22:14, Анисия Иванова
9
Умираме си от обездвижване
Снимка: Bulgaria On Air

Обездвижването причинява смъртта на половин милион европейци всяка година. Това показва доклад на Световната здравна организация (СЗО). На практика четирима от всеки пет жители на Стария континент страдат от новата болест.

Обездвижването е най-страшната болест на XXI век. В това са единодушни лекари, учени и експерти по физическата активност. Заседналият начин на живот може да доведе до болести като диабет, високо кръвно и дори рак. И тук не говорим за затлъстяване, макар че обездвижването понякога води и до това.

Заседналият начин на живот води и до психически проблеми. Всъщност е една от най-честите причини за депресия.

От обездвижване страдат най-вече работещите на компютър хора в офис от 9 сутринта до 5 следобед. Ето го и примерът – ако работещ в магазин човек изразходва по време на работния си ден 1500 калории, този зад бюрото изгаря най-много хиляда.

Най-тревожната част от доклада на СЗО е, че независимо от това колко килограма сме и дали спортуваме два-три пъти в седмицата - обездвижването пред компютъра по 6-7 часа на ден увеличават вероятността от по-ранна смърт почти двойно. Освен сърцето, най-много се увреждат бедрата, гръбначният стълб, врата, главата и раменете. Дългото седене разрушава целия ни организъм.

Притеснени от тревожната информация, наскоро холандски учени направиха историческа възстановка на парк и набраха актьори, които да пресъздават живота на австралийски заселници от 1850 година. В разстояние на една седмица актьорите правели всичко - от сечене на дърва до търсене на храна. Учените сравнили техните нива на заетост с тези на съвременните офис-служители. Резултатът: актьорите се движели дневно от 6 до 12 километра повече, отколкото прикованите към бюрото служители.

Липсата на движение може да убие два пъти повече хора в Европа, отколкото наднорменото тегло. Изследователи от университета в Кеймбридж твърдят, че 676 000 смъртни случая годишно се дължат на обездвижване, в сравнение с 337 000, причинени от затлъстяване.

Дори да работим на компютър в офиса, не е задължително да станем част от тази черна статистика. За да избегнем обездвижването, ни трябва съвсем малко. Достатъчно е да се разхождаме поне по 20-30 минути на ден пеша, например след работа.

Докато сме на работа е добре да се изправяме, докато говорим по телефона. Да се изкачваме и да слизаме повече пеша по стълбите, вместо с асансьора В обедната почивка да ходим и до по далечни заведения за хранене, извън тези в офиса.

И на последно място, но не по значение – хубаво би било поне два пъти седмично да оставяме колата в гаража и да използваме градския транспорт. Ако в добавка на тези неща спортувате малко - поне два пъти в седмицата, дори и вкъщи, обездвижването няма да е част от вашия живот.

По темата вижте и видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
41
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Проблема идва от дългите часове работа които са и една от основните причини за усещането за нещастие и неудовлетвореност. Когато човек работи много няма време, енергия и желание да се движи и спортува. В Дания където хората са едни от най-щастливите средното време прекарвано в работа е 33 часа а доходите са високи, имат време за семействата си и да излизат на развлечение и да спортуват, обичат да се придвижват и с колела.
3
4
 
17
 
! Отговори
4 преди 8 години
Страхотна статия.
2
10
 
17
 
! Отговори
бежанец с нагон преди 8 години
Да му мислят европеидите , ние сме в спорта форма и идваме бързо!
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До2 аз пък съм *** охохох олекна ми..