60 000 българи поемат към Гърция на 3 март

Цените през лятото няма да скочат с 50%, твърди Румен Драганов
Обновена: 16 фев 2016 07:06 | 16 фев 2016 07:00, Александър Попов
75
60 000 българи поемат към Гърция на 3 март
Снимка: Reuters, архив

60 000 българи ще изберат Гърция като дестинация в предстоящите четири почивни дни около 3 март, прогнозира в интервю пред "Монитор" Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

"На първо място ще са посещенията при близки и приятели. Обикновено при дълъг уикенд хората предпочитат да се приберат при роднините си. Тогава пътуват над 300 000 българи. Някои от тях ползват хотели, търсят спа услуги, също така и планинските курорти, които предлагат различни развлечения. Други ще отидат в чужбина, основно в Гърция. Покрай 3 март около 60 000 българи ще пътуват в Гърция, но всичко зависи от обстановката там, стачките", заяви Драганов.

По думите му, зимният сезон у нас е стартирал успешно и очакванията са за ръст 4-5,5% в сравнение с миналата година.

"По време на коледните и новогодишните празници легловата база в планинските ни курорти беше напълно заета. Падналият сняг по Нова година и началото на януари, както и добрите снежни условия за ски допринесоха за добрата почивка на туристите. През месец декември в страната ни влязоха над 440 000 чужденци, а през януари - 370 000. Февруари е малко по-слаб, но показва, че сме се радвали на около 310 000 чужди туристи. Със същото темпо ще се движат месеците март и април", прогнозира Румен Драганов.

Най-много туристи у нас са дошли от Гърция, Македония, Сърбия и Румъния, а от европейските пазари - най-много посетители имаме от Англия.

"Много популярни станаха нововъзникналите туристически атракции, свързани с богатото ни историческо наследство. Става дума за Белчин, крепостта Кракра, Трапезица край Велико Търново, Перперикон, Созопол. Този туризъм е много силен и в началото на зимния сезон, но и след Нова година. Например това се забеляза особено при пренасянето на мощите на свети Серафим в столицата. Такива събития предизвикват голям интерес", каза още Драганов.

Покрай празниците Трифон Зарезан и Свети Валентин най-търсените оферти са били балнео, СПА и улнес хотелите, луксозните стаи са били предпочитани за подарък към любимия човек.

Драганов коментира и появилите се информации, че цените по морските ни курорти ще скочат драстично това лято.

"Не се очаква значително увеличение на цените в рамките на 50%, както беше тиражирано. Като цяло хотелиерите по Българското Черноморие договориха цените още през миналата година. Няма някакъв значителен ръст. Почти цялата база е договорена от туроператорите, това е обичайна практика. Ако има новопостроени хотели, които ще отворят врати през този сезон, могат да предлагат услуги на такива цени, но те нямат сравнение с миналогодишните. Много голямо е търсенето на легла от страна на туроператорите, като в това число имам предвид и руските. Дори ще има затруднения при намирането на свободни легла, ако се търсят оферти в последния момент. Що се отнася до индивидуалните пътувания, цените могат да бъдат всякакви".

Според него най-големият проблем през лятото ще са дублажите - когато туристи са закупили ваучери и не могат да бъдат настанени, защото стаите не са били освободени.

Хроничен проблем остава и персоналът.

"Тук става дума за персонал, който се наема само за около 60 дни – най вече от 1 юли до 30 август. Няма как за този кратък период да намерим толкова много професионалисти. Това е константен проблем, който няма да бъде решен скоро. В същото време трябва да отчетем, че в Турция се продават над 1800 хотела, някои от тях няма да работят това лято вследствие на кризата. Несигурната обстановка там може да окаже влияние и аз дори очаквам, че ще има намаление на пътуванията на българи към Турция", допълва Румен Драганов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
29
 
! Отговори
Вот дю Фак преди 8 години
Март ако е хубаво времето идете на село да видите руините на бащината къща , заведете децата да видят подбалканските градчета , идете в Родопите или македонския край и сложете цвете на някой от гробовете на загиналите за единството на България , лятото е дълго и ще имате време да обиколите византииско и новоотоманската империя
29
6
 
14
 
! Отговори
VARNA преди 8 години
Вчера оня чалгар божинов казал че би искал да се е родил в сърбия ?! Ето за това е казано "Не сме народ а ***" ! Липса на капка достойнство , *** работа ...
28
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а защо не ??? каде да отиде човек на златните или слънчев бряг или на планина ??? аз предпочитам да отида в гърция да ме псува симпатична сервитьорка с усмивка от колкото тука да ме гледат на кръв за бакшиш и да ми плюят в храната. да не говорим за хигиената. помня за един скандал от миналата година как в един обор /или нещо подобно/ се произвеждаше леда за полвин слънчев бряг и да не говорим за ефтиния алкогол менте. е после какда не отиде човек в гърция?????????????????????????????????????????
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То и до Куба има самолетни билети.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самолетни билети до къде? До Корфу? До Тасос? До закинтос? До Родос?
25
2
 
17
 
! Отговори
ах Морето преди 8 години
Как искате да получите добра услега, кото камериерката е също гладачка, градинарка, бояджийка и т.н и т.н?!
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще отидат ако е отворена границата...
23
2
 
10
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
Важното е, че другарката Бокова е втори мандат шеф на ЮНЕСКО!Виждам пълно е с културни туристи, които стоят на опашка да разгледат старините ни.
22
3
 
9
 
! Отговори
морски преди 8 години
Пука им на нашите мутри за туристите!В хотели, ресторанти и т.н. се перат милиони и милиони.Вие чЕкайте добро обслужване...
21
8
 
10
 
! Отговори
аиде нема нужда преди 8 години
До Не трябва да ходимА ти искаш на нашите мошенници да си оставяш парите ли?Бай *** не може да прави туризъм, щото трябва първо да иска!
20
6
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
Аман от продажници!
19
4
 
20
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
Това е "отмъщението" на българите за затворените от Гърция граница.Не сме народ а ***.
18
5
 
14
 
! Отговори
Съюз на превозвачите преди 8 години
Ние пък баш тогава ще затворим на свой ред граничните пунктове.Да видят гърците какво е икономически загуби.
17
2
 
7
 
! Отговори
До1 преди 8 години
На приказки сме богати! 700 лева за консерви с копърка, малко трудно!
16
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямате пари, ?А през почивните наводнявате комшийските курорти ;)У нас и аз не почивам, пари на лъжци вече не давам.Ама поне не ревете, че няма пари българина ;)
15
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И чий ще го дирят у Византия!?
14
8
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
До здрасти: Евала. Каза им го направо в очите. Това е празник, който трябва да се чества в България, а не в Чужбина.
13
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
3 март денят на Лъжата , сглобена много добре по време на Комунизма
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гръцките РОМИЗИРАНИ си ги обичаме
11
9
 
18
 
! Отговори
варненец преди 8 години
Хах ,няма такова просто животно като софиянеца! Маляките им праят икономическа блокада , а те отиват и парички да им дадат отгоре аахахахаха авно за тях Паисий е написар "О неразумни юроде" ...