Две болници връщат психично болен, нямало места

Кристиян тежи едва 40 килограма, отказва да се храни
16 фев 2016 11:44,
18
Две болници връщат психично болен, нямало места
Снимка: Нова тв

10 дни една майка не може да настани сина си в болница, тъй като няма места. Младият мъж е болен от шизофрения. Връщат го вече от две болници.

В същото време младежът едва стои на краката си, тежи 40 килограма, защото отказва да се храни.

26-годишният Кристиян е с диагноза шизофрения. Не осъзнава, че е болен. Вместо това вярва, че някой се опитва да го отрови и отказва да яде.

"Има дни, в които той нищо не яде... пие сокове и вода", разказва майка му Диляна Петрова пред Нова тв.

Безсилна, на 4 февруари майката решава да го настани в болница. С Бърза помощ го откарват до Центъра за психично здраве в София с полиция, защото младежът не е съгласен.

"Оттам отказаха хоспитализация поради липса на свободни легла и ни изпратиха в Александровска болница. Там ни посрещнаха по същия начин – няма свободни места", разказва отчаяната майка. Така минават 10 дни, в които Кристиян дори отказва да се изправи.

"Той с всеки ден се влошава. Допреди няколко дни поне ставаше", обяснява майка му. Криястиян повръща и малкото храна, която приема. Майката се страхува от анорексия.

"Детето си отива. Снощи беше в такова тежко състояние, че аз само го проверявах дали диша. Не му стига въздухът. А очите му... гледат жално, все едно си отива!", разказва през сълзи майката.

На единайсетия ден Диляна се обажда за пореден път на Бърза помощ. Екипът е категоричен, че младежът има нужда да бъде под лекарско наблюдение. След дълго убеждаване от страна на майката, Кристиян все пак се съгласява. Но от Бърза помощ имат лоша новина - в Александровска болница отново няма място.

Затова Кристиян и майка му отново се озовават в Центъра за психично здраве, там където не ги приемат преди 10 дни. Места и този път няма.

След няколко часа на Кристиян все пак е намерено легло в центъра. Макар и за една нощ. Днес трябва да бъде преместен в болница.

"Аз не обвинявам болниците, апела ми е към Министерство на здравеопазването, да се решат проблемите за психично болните, те имат нужда от специални грижи", завърши майката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Юридически погледнато той не се храни по собствено желание. С това вреди на себе си, но не и на околните. Полага му се лечение, но в София (защо ли) все няма места, ако нямаш връзки. Може ли сега някой да ми разясни защо алкохолиците, които вредят и на околните, не се натикват принудително за лечение? Можело да се лекуват само по тяхно желание - че къде е разликата, нали все е болест?
10
1
 
8
 
! Отговори
Не Хуманно преди 8 години
Кажете може ли такова безхаберие към един тежко болен човек ? Това е престъпление към човечеството ! Съгласете се това е човек , ако беше животно е друг въпрос !
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kade e onaja velik moskov deto darfori i Rita topla priatela na boiko gorkoto mom4e saschto da ne go priemat besobrasie moskov Jade i pie a maikata na bolnoto mom4e se ma4i
8
5
 
6
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Редно е партията на хората с психични заболявания в България Атака да се бори сериозно за подобряване на психиатричната помощ и за откриване на нови заведения, ако е необходимо.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До това се стига с професионално управление на европейска модерна държава. Между другото има много хора които имат нужда да са в болница за психични птклонения, тъй че правилно ще е да се увеличат местата в тези отделения
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За шизофренията си има лекарства. Хоспитализацията ще му помогне временно. Това не е момиче-анорексичка, а човек с увреден на физическо ниво мозък. Лечението е доживот.
5
16
 
1
 
! Отговори
без преди 8 години
Гладът лекува шизофрения. така всъщност са установили лечебните свойства на глада. Много важно обаче е да се прояиства организма (клизми). И като прояде да не се наяде наведнъж, че...
4
5
 
8
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
***,лекари с изкривено съзнание,това е днешна българия,просто там всичко е безнадеждно,всеки чака срещата със създателя!!!!Това е днешна българия!!!! Който може навреме да се спаси,решението е само едно да се махнеш от там,аз вече го направих!!!!
3
3
 
26
 
! Отговори
До 3 преди 8 години
Че тогава защо плащаме здравни?
2
2
 
38
 
! Отговори
Е - Ник преди 8 години
Който не се е сблъсквал с това - нищо не знае! Имам син на същата възраст и със същото заболяване. Сташно е! Животът свършва и започва една ежедневна борба с вятърни мелници! Няма надежда! Нямаш лично пространство - всичкото е заето с грижите за него - ден и нощ! А той - просто вегетира! Ако пък мине ден без кризи - смяташ се за щастливец! Молиш се само на господ, ама и той не ти помага...никой и нищо не помага...Просто чакаш края си със ясното съзнание, че след тебе не остава нищо - детето ти ще свърши като бито куче в някоя канавка. Страшно е!
1
6
 
31
 
! Отговори
отдавна казано преди 8 години
Живите ще завиждат на мъртвите.