ГЕРБ надбяга с две обиколки БСП, останалите – подтичват

Движим се по лош път смятат 60% от българските избиратели
16 фев 2016 12:37,
174
ГЕРБ надбяга с две обиколки БСП, останалите – подтичват
Снимка: Reuters, архив

ГЕРБ запазва обичайната си преднина пред БСП в съотношение около и над 2 към 1 със съответно 24,1% и 11,9%. Това показва месечното проучване на Галъп, проведено в периода 29 януари - 4 февруари.

Третото място запазва ДПС с малко под 7%. След това се нарежда Реформаторския блок с около 5%. Патриотичният фронт са с 4%, Атака - малко над 3%. АБВ се движат около 2%.

Различните електорати имат различни способности да се мобилизират, част от електоратите пък по традиция "се крият", обясняват социолозите и обещават, че данните от следващите месеци ще покажат има ли укрепване при "Атака", какво ще е бъдещето на АБВ и как ще се разпределят гласовете в коалициите, ако в тях се задълбочат политическите различия.

Социологическото проучване показва, че засега в Реформаторския блок няма съществено разколебаване на подкрепата, но с утвърждаване на новия проект на Радан Кънев вероятно ще настъпи отцепване на част от електората.

Данните за доверие във властта остават на обичайното си за последната година ниво - около и под 30% положителни оценки за кабинета и за президента, и около и под 20% положителни оценки за парламента.

По традиция, негативните оценки към институциите у нас са повече от позитивните.

Доверието в правителство и парламент засега е сходно с това в напредналата фаза на първия мандат на Бойко Борисов – като стойности и като развитие във времето.  

Българите оставаме песимисти. Цели 60% отговарят с песимистичен отговор на въпроса: "Накъде върви България - към по-добро или към по-лошо".

Тези нива изглеждат сходни с нивата от предния мандат на Борисов и малко по-оптимистични в сравнение с управлението "Орешарски", отбелязват социолозите от Галъп.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
4
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Поредното цинично напомняне че няма никакви избори, че няма и партии, гласовете не се броят а си назначават който си искат. Кои? Евреите - чечено-хазаро-тюркски хибрид на служба на дявола.
99
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов като най-популярния и одобряван български политик. Той запази този си ореол и в ролята на опозиционен лидер, а властващите по това време БСП и ДПС всячески се опитваха да засилят усещането, че ГЕРБ няма алтернатива. Назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС бе най-крещящият пример, но далеч не единственият.
98
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Началото на края на БорисовДоскоро премиерът Борисов имаме безупречно тефлоново покритие. Но един въпрос и две събития от последните дни подсказват началото на края на ерата "Борисов
97
1
 
1
 
! Отговори
Доган милиардера преди 8 години
Русофили, гласувайте за ДПС, ние сме верните слуги на Москва!!!
96
4
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Склагайте един гриф на такива щуротии "Платена публикация" :)
95
2
 
7
 
! Отговори
DO DNES преди 8 години
PORUCHKOVI IZMISHLIOTINI
94
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не познавам никой, който гласува за ГЕРБ. Откъде се взеха тези проценти?
93
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България мафията си има държава в последните 26 години. Първо беше по-прикрито, а в последните години съвсем открито. Не разбирам що за хора са тези дето гласуват за мафията в най-мутренският й вид!
92
5
 
6
 
! Отговори
PINK FLOYD преди 8 години
BOIKO E POSLEDNOTO RAZOCHAROVANIE NA BULGARITE.BULGARIA PREZ PREHODA DO SEGA E IMALA SAMO EDIN CHESTEN POLITIK KOITO NE KRADESHE-JAN VIDENOV,NO S POMOSHTA NA VUNSNI I VATRESHNI priateli GO OTSTRANIHA.A NARODAT PAK NE E V CHAS.
91
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До опетков Я стига глупости. работите на държавната ясла и лапате от баницата , с която бацето ви храни. затова гласувате за него.Логично. Като прибавим и котараци, мутраци, всякакви другарчета, монополисти, тъмни играчи -около 1 милион електорат. А останалите????? Те не са по-малко от 4 милиона? Яки фалшификации и други изпитани способи! Това е отговорът!
90
2
 
10
 
! Отговори
До Зяпнал преди 8 години
Може да се изчисли приблизително, ако знаеш1/ Какъв е броят на хората, назначени на държавна или общинска служба след спечелени избори;2/ Колко са фирмите, които получават държавни поръчки и не им се забавят плащанията, които хазната им дължи; също и приблизително колко служители имат всички те?Като пресметнеш общия брой на всички тези хора и го умножиш поне по 3 или по 4 /защото те имат семейства/ и ще получиш броя на тези, които имат полза да си остане същата управляваща партия.
89
7
 
15
 
! Отговори
зяпнал преди 8 години
Заклевам се - не познавам НИТО ЕДИН човек, който ще гласува за герб ако има избори. От друга страна познавам доста възрастни хора, които от години си гласуват за бсп, така че тоя електорат си е там докато е жив. Откъде тия проценти , пълна мистерия :)
88
1
 
2
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
Както казва един мой приятел-не ме е.. батка!
87
3
 
5
 
! Отговори
Бацо преди 8 години
ПФ пред Атака!? Абсурд!
86
4
 
8
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Гъ-облизци.София не е България, бе ваш.....................
85
2
 
7
 
! Отговори
Бягат, ама преди 8 години
на празен хиподрум, почти без публика, освен родата и най-запалените фенове, подобни ги има и за най-смотания селски отбор. Останалите отдавна спряха да гледат нагласени гонки, които винаги им бъркат в джоба, без значение кой от бегачите печели.
84
3
 
15
 
! Отговори
Прави са тези, които преди 8 години
се оплакват, че искат да гласуват, но няма за кого.Аз се видях в същата ситуация на последните избори. И реших:Ще гласувам за онази политическа сила, която ще накара ромите да работят. Така ще бъде решен един много сериозен проблем, който тежи на България.-Никакви помощи на здрави пълнолетни хора, които не са навършили възраст за пенсиониране.-Никакви изкуствено създавани работни места /като "временна заетост"/ - и в селското стопанство, и в промишлеността има работа за хора без квалификация
83
6
 
21
 
! Отговори
Контра ГЕРБ преди 8 години
ЕС и НАТО застрашават националната сигурност на България, защото разрешават на турци и араби да изкупуват българска земя, имоти, банки и медии и да се заселват в България и влияят и така се променя етнически и религиозно България като българите са вече малцинство в страната.
82
11
 
19
 
! Отговори
Платена прогноза преди 8 години
ГЕРБ ще победи на изборите само,ако мутрата падне пред краката на Путин.Друга възможност няма,тъй като Европейския съюз е пред разпадане.Русия е велика сила.
81
4
 
11
 
! Отговори
л преди 8 години
Да не се окажат други резултатите ,че народа неща пак е насъбрал и ще накаже управляващата партия.Предвид ,че казаха няма да вдигаме данъци ,винетки а какво се оказа.Ще поживеем ще видим