Кой ще ми каже на мен кога да си варя ракията...

Производители отидоха при премиера, не искат законови промени
20
Кой ще ми каже на мен кога да си варя ракията...
Снимка: архив, БулФото

Производители на домашна ракия поискаха отново да отпаднат промените в Закона за акцизите и данъчните складове на среща с премиера Бойко Борисов и с финансовия министър Владислав Горанов.

Още по темата

След срещата Андон Андонов, съпредседател на сдружение "Българска домашна ракия", изрази оптимизъм, че разпоредбите ще бъдат отменени, защото насърчават сивия сектор, предаде БНР.

"По новия Закон за акцизите и данъчните складове от първи януари – идва човекът при мене, който иска да вари ракия, попълва съответната справка декларация, която е прошнурована и подпечатана от Агенция "Митници", и чак след 14 дена срок той ще дойде да вари ракия, когато аз уведомя митницата за съответното лице", обясни Андонов.

И хората казват: "Чакай, кой ще ми каже на мен кога аз да си варя ракията – когато искам аз, тогава ще си я варя". И така човекът си тръгва от мене и почва да търси алтернативни начини да си свари ракията – я в къщи, я в мазето, допълни производителят.

Ракията, от която починаха няколко души в Якоруда, не е варена в регламентирани обекти, заяви категорично Стоян Атанасов от Сдружението на казанджиите.

"Досега няма отровен човек от домашна ракия, изварена в селските казани. Хората, които в Якоруда се отровиха, са отровени от метилов дървесен спирт, разбъркан с есенция. За да се отровиш от домашна ракия, от метилов спирт, трябва да изпиеш шест литра ракия, за да стигнеш количеството на метиловия алкохол, който се съдържа в ракията.

Премиерът е обещал да обсъди въпроса със своите съветници и след седмица ще има нова среща. Производителите, от своя страна, заплашиха с национален протест, ако исканията им не бъдат приети.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: ракия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен тоав което си го писал е за теб заври си го отзад.малоунико ракия се варила с столетия и пак ще се вари никои не е в състояние да ми командва или да забрани
12
0
 
3
 
! Отговори
баба ванга преди 8 години
на който не му харесва кръчмарската ракия да пие спирт от аптекатаза по-изтънчените вкусове във всичко за 1лев има евтин одеколон тройны с боза става като baylys
11
0
 
15
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
Недомислията на нашите управници идва от тяхната алчност. Всичките се заклеват, че служат на народа . На дело обаче да има как по девет кожи да смъкнат от гърба на "чичо". Няма данък на хората само за това, че дишат. Как може във Франция да си вариш "о-дьо-ви" до 30 литра без пари, а от там нататък да плащаш някаква сума, а у нас плащаш и до 30 литра. Нагоре -- двойно по-вече.Във всяко учреждение за елементарен документ ти вземат отново някаква такса. Аман!! Това ли е Европа ??
10
34
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** за тъпaцитe, дето си варят ракия. Трябва да им се забрани да дишат, стига са разпространявали отрова.
9
3
 
24
 
! Отговори
Да си знаете преди 8 години
Много ви здраве и наздраве ... от Миньо Карнобатския и от Наско и Тонката Пещерските. Оттук нататък ще люскате само ментаци от тия охранени котараци.
8
3
 
29
 
! Отговори
Благун преди 8 години
Абе тия кратуни начело с най-кратунестия всичката им мара е втасала, та са се захванали с казаните и ракията на народа.
7
1
 
43
 
! Отговори
Казанджиев преди 8 години
В тая страна ракия се варила и по византийско и по турско и по комунистическо ... и ще се вари докато ни има като народ. Няма такава администрация, която да спре този кеф на народа. Това ще се случва във всякакви приспособления за казани, перални, тенджери и т.н. Защо само карнобатския и пещерския разбойник да могат да варят ракия ... а то тяхното ако изобщо е ракия.
6
15
 
13
 
! Отговори
black Sea преди 8 години
Баси простия народ. Живее в мизерия, бачка без пари, мърмори за еди к' во си ама го е стрaх да си потърси правата. *** щом е за ракия и цигари щял стачка да прави. Ха-ха-ха. Абсурд. Малко да бяха научили от гърците как се прави това. И за какво.
5
0
 
27
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Глупави управници въртят на празни обороти. Ако бяха мислили предварително, нямаше законите които гласуват да създават конфликти и да губят време и усилия на всички участници в процеса. Гласуват закон, недоволните ходят да се оплакват на Бащицата, той понеже е с добро сърце (като във вица за др. Ленин), еднолично се разпорежда законът да се промени. Отново се събира една група законотворци, внася се в парламента, 240 тулупа пилеят парламентарно време, за да ни разрешат пак да си варим ракията...
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има решение на проблема...всички пострадали от тази *** забрана да НЕ гласуват повече за Герб.
3
1
 
22
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До АнонименЕ то по тази твойта логика докъде мислиш че ще стигнем. Не е най-важна ракия, но е важно за определени хора и мисля че са прави. Ако почнем да протестираме за всички безобразия смятам че живота ни може да се подобри. В Румъния арестуват и бият депотати и вече дръпнаха много пред нас. Нека всеки си направи исканията за всеки проблем
2
3
 
18
 
! Отговори
хаах преди 8 години
кой па си вари ракията и се обажда на митниците , нали всеки сам си я вари и това е , какви са тези празни приказки
1
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бах ти простите българи.Толкова други неща има за дискутиране,те на крака ходят да му гъделичкат егото.