Срещу 60 лв. си отличник по математика в УНСС

Точно толкова струва изпитът при първокурсниците
16 фев 2016 07:41, Александър Попов
26
Срещу 60 лв. си отличник по математика в УНСС
Снимка: Булфото, архив

Журналисти си направиха експеримент и купиха студентски изпит по математика в УНСС. И показаха липсата на контрол в университетите и преимуществото на социалните мрежи по време на теста.

В групата на първокурсниците в УНСС във Facebook има множество молби за помощ по време на изпит. Оказва се, че преписването с помощта на модерните технологии е масова практика, установи екип на Нова тв.

Каква е схемата?

Свързваш се с хора, които предлагат решаване на задачи срещу договорена сума в същата тази група. Тестът се снима, изпраща се на математиците, а те пращат решените задачи по същия начин. Има и указания.

Цената е 60 лева за шестица. Парите се превеждат и следва изпитът по математика.

"Минути преди началото на изпита става ясно, че услугата е на ниво. В социалната мрежа пък вече се публикуват вариантите на теста. Оказва се, че снимането по време на изпит е масова практика, а нужда от помощ имат мнозина. Вариантът, който се е паднал в изпитната зала по математика, е изпратен. Без изненада – първата решена задача идва три минути, след като снимката е изпратена. Останалите - 10 минути по-късно", разказват журналистите.

Оценката, която екипът получава обаче, е четворка, а първата задача се оказва грешна. Следва рекламация – математиците излизат честни и решават да върнат ресто.

От ръководството на УНСС отказаха коментар, а от Министерството на образованието и науката обясниха, че ще извършат проверка на случая, но напомниха, че по закон висшите училища се ползват с академична автономия.

"МОН няма правомощия да определя и контролира начина на провеждане на изпитите, а може само да препоръча на висшите училища да усъвършенстват вътрешноуниверситетските механизми на контрол, с които да се осигури невъзможност да се използват мобилни телефони и други електронни устройства по време на учебните занятия и на изпити", съобщиха от МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: математикаунсс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Ива преди 8 години
Колко ще е забавно да се използва заглушител на сигнала по време на изпит. Ужасените физиономиии ще са просто безценни!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бай Митре Хаджин...ов как действа? Освен че прави услуги на всекиго, от когото има някакъв келепир?Ама стана професор, нали?Та, значи, колко парички или услуги трябва да дадеш, за да вземеш диплома от УНСС?
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Срещу 60 лв. си отличник по математика в УНСС"Хич не вярвам на подобни "новини".
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както с всяка "новина", така и тук мнозинството овце се подвеждат по гръмките заглавия на "журналистите" от разни телевизии. Както сте платили, за да ви вземат изпита в УНСС, така може да платите за изпит във всеки друг български ВУЗ, в универститетите в провинцията да не говорим каква пародия е. Не са излъчили репортаж с подкуп на преподавател в УНСС, за да правите заключения как всички били корумпирани и никой не си взима съвестно изпитите.
19
3
 
4
 
! Отговори
Кон преди 8 години
Браво на младото поколение, че може да използва съвременни технологии за комуникация. Проблемът се решава много лесно - като се забранят телефони по време на изпит, с изгонване и 2 при залавяне. УНСС явно толерират преписвачите, все-пак толерират само по-умните от тях.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Първата задача се оказва грешна".....Родна българска картинка - некадърници продават некачествени услуги на други некадърници ....
17
7
 
5
 
! Отговори
Sando преди 8 години
УНСС е най-скапания университет в България. Не ходете там, на нищо няма да ви научат и ще ви скъсат нервите. Ако бях на същия акъл никога нямаше да отида там.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми то съвсем поевтинело, бе!Много са свалили гарда. Вероятно конкуренцията в продажба на дипломи у нас се е разрастнала прекомерно.
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам как така става, че УНСС вечно е напред в класациите на университетите, особено след израза с прасето ли сега това със 60те лв. Само защото е от София ли или какво? Един от най-посредствените университети, с позорно реноме.
14
0
 
8
 
! Отговори
ДВЕСТА МАРКИ И ЕДНО- преди 8 години
ДВЕСТА МАРКИ И ЕДНО ПРАСЕ ;) :D
13
2
 
2
 
! Отговори
дуди преди 8 години
По мое време цената на изпит варираше 30 та 40 лв. Га ти скъпотията. По този начин ще си загуби клиентелата.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето как се става даречем адвокат сидия та дори депутат благодарение на хора които искат да печелят пари от гарба на другия е те питат ли като вземат дипломата дали ще бъде така и в живота докога бе студенти ще продължава така значи вместо да учите вие си вартите далаверите и ваште близки си мислят че учите ама не е така те си остават заблудени първо кам родителите ако решите да пратите вашето дете да учи помислете си първо дали да го пуснете да учи или щте вади пари за него и то по лесният начин
11
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 8 години
продължение към 8:или народни представители, или министри
10
0
 
14
 
! Отговори
edin преди 8 години
А кой дава оценка и атестации на университетите?А кой определя финансовите дотации !?И кьм кое министерство е висшето ни образование!
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разкапана посткомунистическа ***!
8
0
 
50
 
! Отговори
дада преди 8 години
То да беше само там...Навсякъде в образованието е тотална каша! Работя като учител и знам какво говоря.Ако в миналото шестица се пишеше на ученик, който реши задачата, то сега се пише на този, който успее да я прочете. Не е далеч времето, когато шестица ще заслужава този, който познае в какъв час се намира...
7
1
 
6
 
! Отговори
панаир на суетата преди 8 години
да плащат, все пак по-късно може да им дойде акъла, когато приносителите на "диплома" от УНСС (съкратено от Утре Носете Съответната Сума) ги назначават за миене на посуда или да търчат като измислени сервитьори, или да продават на улична сергия и т.н.т., но с тапии.
6
10
 
7
 
! Отговори
един друг преди 8 години
"Вишу в БГ" - една смешка от селинджъри (професори) за други селинджъри (новософиянци). Нормалните хора отдавна не се занимават с глупостта наречена ВУЗ...
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Бойко БорецовЗаяждаш ли се? Или искаш да кажеш, че УНСС прави дъмпинг на другите университети, където да си отличник струва може би доста повече.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да учиш за меринджей че и да плащаш за меринджейска диплома е пълна загуба на време и пари.търсят се математици медици информатика физика химия биология инженерни специалности.