Таксата за "Невски" била за отопление и осветление

Доскоро храмът не е бил осветен, а отопление изобщо не е пускано
16 фев 2016 09:22,
23
Таксата за "Невски" била за отопление и осветление
Снимка: bTV

Туристическата такса от 5 лв. за посещение на храм-паметника "Св. Александър Невски", въведена от вчера, е за сметките за осветление и отопление на храма, обяви пред bTV председателят на църковното настоятелство архимандрит Дионисий.

Вчера стана ясно, че туроператорите ще внасят по 5 лв. на човек за организираните групи туристи за посещение в църквата.

Още по темата

Доскоро храмът не е бил осветен заради високите сметки за ток. "Той не се отоплява, защото турбините в четирите колони работят с ток и сметката за един месец ще набъбне до 25 хил. лв.", обясни архимандритът.

Дионисий е убеден, че нито една туристическа агенция няма негативно отношение към подобна такса, защото тя е за съхраняване на историческото наследство на България.

Експертът и анализатор на туристическия сектор Румен Драганов намира намерението на църковното настоятелство за туристическата такса за добронамерено, но смята, че то трябва да бъде организирано по друг начин – например чрез апарати за монети.

Той предупреди и за опасността храмът да се превърне в търговско дружество.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
1
 
! Отговори
Нема светлина преди 8 години
"Доскоро храмът не е бил осветен."Значи не е свещен, щом не е осветен според обичая. Нема светлина в християнството.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В европа не съм плащал нищо като влизам да разглеждам!Само някъде искат пари ако ще снимаш. А може и диск със снимки да си купиш.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези крадливи попове нямат наяждане!Църквата има хиляди имоти, които дава под наем, не се отчита на никого, а сега и такса за влизане искат.Кирил Варненски се возеше в луксозни коли, ама спомина нещо ...Само за пари мислят тияИ за хомосексуални забавления
15
2
 
2
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Редно е Бог да се грижи за осветлението и отоплението на своята собственост - храмът е божи дом. Също е редно духовниците да се молят по-усърдно за целта.
14
1
 
3
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Забравих че арменците имат пожелание за надежда което на армески звучи доста пикантно на български(хуйсмадур) е една дума и означава дай надежда.На ви.
13
2
 
1
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Оффф.Пак пари за невидимия,който ни обича всички толкова много че ако не варваме ще ни прати на вечни мъки щото ни обича.Шизофренията е абсолютна на тия църкви,джамии и други темподобни *** отвъни които са от 2000 години.Аре не ме занимавайте с тъпотии.Ако имаше господ щеше да си платити сам сметките или по-добро щеше да си отоплява и осветлява храмовете сам.Нали невидимия е всевишен?
12
0
 
2
 
! Отговори
извън темата преди 8 години
До Да прости Бог,: - но мустакатата попадия от снимката изглежда лукава...точно същото мислех да напиша, пък и по телевизията изглеждаше закачливо, а и името му, такова едно, многозначително... и като казваше - "да се изсипе благодат..." си мислех - дионисиева, за завършек.
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В чужбина навсякъде се плаща 10 евро, така че това е нормално.
10
1
 
8
 
! Отговори
7 преди 8 години
До Анонимен 12Айде не ми се прави на овчичка - църквата е фрашкана със земи и имоти, от които взимат десетки милиони дето потъват в нечии алчни джобове, отделно търговията със свещи. Не може да слагаш такса вход на храма - това не е търговско дружество! По-добре го затваряй, но не го приравнявай с някой бардак!
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сте пискали! На всякъде из Европа за да влезеш и да видиш плащаш! И не 5 лв., а доста повече. Подобна сграда си има своите нужди и за да пребъде в годините трябват пари за да се поддържа. А това, че е действащ храм е хубаво! И да ви питам последната година колко пъти влязохте в храма? Ако не се плаща този вход ще трябва да се вземат пари от друго място! Дали се сещате от къде?
8
1
 
9
 
! Отговори
7 преди 8 години
Исус Христос това нещо го е коментирал преди 2000 години - "Вън търгашите от храма!"
7
3
 
5
 
! Отговори
Да прости Бог, преди 8 години
но мустакатата попадия от снимката изглежда лукава и алчна.
6
3
 
1
 
! Отговори
65 преди 8 години
Попето е прав-щом има пари от Япония да дойде все ще намери из джобовете две евро и половина за да влезе в храма.А че от тия средства ще се плаща не само тока е друга болна тема.Та тук трябва и агнето да е цяло и вълкът сит
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хмм викате 25 хилки за отопление и ток за месец, 3 месеца в годината, ама то и там крадат като невидяли, не може да карат автомобили които са уникати в страната а пари за ток да няма....
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Барселона има вход за една катедрала 3 или 5 евро беше не си спомням и не става въпрос за Саграда Фамилия а за друга В Париж няма вход за Нотр Дам-явно е въпрос на вземане на решение на местно ниво
3
2
 
21
 
! Отговори
??? преди 8 години
Търговци в Храма?
2
4
 
25
 
! Отговори
Нещо не е наред преди 8 години
Абе Църквата е най-големия земевладелец и имотовладелец в България. Милионери са. Не разбирам как нямат пари за най-представителния си храм?!!
1
1
 
25
 
! Отговори
Ценител преди 8 години
А кога ще реставрирате *** стненописи? Кога ще осветите храма отвътре така, че да се види в пълния му блясък? Като гледам с тия 5 лв, май никога...