Българите сред най-честите жертви на компютърни вируси

Поделяме пето място на засегнатите страни в ЕС в Малта
Обновена: 18 фев 2016 07:52 | 18 фев 2016 07:41, Красимир Ангелов
17
Българите сред най-честите жертви на компютърни вируси
Снимка: Reuters

Българите се нареждат на едно от челните места в Европейския съюз като жертви на разпространение на компютърни вируси сред обикновените потребители, твърди софтуерната компания CENTIO Professional IT Secuirty, позовавайки се на данни от Евростат.

Близо 28 на сто от българите признават, че са се заразили с компютърен вирус за последната година, показва статистиката. Петото място в класацията си поделяме с малтийците, където процентите са същите. По този показател страната ни е изпреварена от Хърватия (41 на сто), Унгария (36 на сто), Португалия (33 на сто) и Франция (29 на сто), съобщава БТА.

Като цяло един от всеки пет жители на ЕС е ставал жертва на компютърен вирус, сочат данните. Според тях все пак процентът на заразените с компютърни вируси у нас е спаднал почти двойно за последните пет години - от 58 процента през 2010 г. - до 28 на сто в края на миналата година.

Най-сигурната страна в Европейския съюз е Холандия - там едва шест процента от интернет-потребителите са били жертва на компютърна атака.

Статистиката показва, че заплахата от вируси е повече от реална. Дори и за българските потребители, които свободно пазаруват и банкират онлайн и споделят огромно количество лична информация без да ползват защитни програми.

Като цяло бизнесът определя заразяването със зловреден код като най-голямата заплаха за информационната си сигурност. Малко повече от половината анкетирани (53 на сто) споделят, че именно такива проблеми са им донесли сериозни главоболия през годината.

Социалното инженерство, измамите и фишингът се нареждат като втори основен фактор, притесняващ бизнеса с 48 на сто. Уязвимостите в софтуерните продукти и системите са на трета позиция с 39 на сто, показват данните от проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: компютърни вируси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знаех ,че съм хванал пневмония от компа,мамка му .
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
- Как трима програмисти могат да заформят бизнес?- Единият ще пише вируси, а другият антивируси.- А тpетият?- Опеpационни системи, под които да работи всичко.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То да е само това което изрежда bobi, но забрави и незнанието на езици и цъкането на всичко което мига
7
2
 
0
 
! Отговори
bobi преди 8 години
нормално, почти няма компютър, който да не ползва пиратски софтуер, сваляне на торенти и др. подобни.. Но със сигурност сме на последно място по реално нанесени щети в парично измерение, трябва да хакнеш няколко хиляди души тук, за да източиш някой лев, докато в западните страни и един хакнат човек е достатъчен
6
3
 
6
 
! Отговори
Чикън преди 8 години
Ако спазваме елементарна интернет-хигиена няма да е така. Не може да се отваря всяка сензационна новина във фейсбук от типа на "Вижте какво се случи в София преди 1 час. България е разтърсена" от измислени сайтове или да участваме за безплатен iфон. Не трябва да се отваря всеки линк, пратен от приятел, с който никога не сме си писали.А антивирусните са си бизнес, който трябва да се стимулира все пак.
5
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Русе знам за поне 20 компютъра ,чиито файлове са зашифровани от програма с искане за 500 евро за дешифриране. Ако до 168ч. / слагат ти часовник с обратно броене/не платиш ти се изтрива всичко на диска. Знам хора, които пострадаха по два пъти от този вирус. Знам за една фалирала фирма от него и за друга, която си е платила. Антивирусни програми не действат. Преди два дена в офиса на голяма фирма пред очите ми вируса блокира компютъра на счетоводителката.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нема пари за лицензиран софтуер
3
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
трябва да се отбележи, че новинарските сайтове у нас са един съществен източник на зараза с шпионски софтуер (malware). Докато се чете или пише нещо, в компютъра ви "скачат" гостенчета в изобилие. Има и други "приятелски" източници на такава зараза, но да не ги споменавам
2
2
 
1
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
"Поделяме пето място на засегнатите страни в ЕС в Малта"В ЕС или в Малта? Или как да го разбирам това? Поне в заглавията да нямате грешки по=добре ще е....
1
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, защото българинът пари за софтуер и филми не дава. Посещава всякакви сайтове за да дръпне нещо безплатно. На запад има закони и те следят какво теглиш. И сгавиш ли получаваш мило писмо от адвокатска кантора с приятна сумичка на него!