50 пияни гръцки фермери решават, оттатък няма държава!

Московски: Гърците не отстъпват, но и нашите няма да отстъпят
19 фев 2016 07:00, Елка Василева
125
50 пияни гръцки фермери решават, оттатък няма държава!
Снимка: Reuters

Близо месец продължава блокадата на границата ни от страна на гръцки фермери, струпали там стотици трактори.

“Оттатък границата няма държава. Гръцките власти не могат да приберат 50 пияни фермери, които блокираха международен европейски коридор и доведоха до бедствено положение хиляди превозвачи.” Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски в сряда вечерта на ГКПП Кулата-Промахон. Той пристигна, за да разговаря с областния управител на Серес и да го убеди да бъде вдигната блокадата на граничния пункт, пише "24 часа".

Стачкуващите гръцки фермери не допускат преминаването на тирове през границата. Като контрапротест пък нашите превозвачи също затвориха от българска страна пункта и не пускат дори леки коли и автобуси. Така границата остана под пълна бокада от вторник на обяд.

Колоните от камиони и леки коли от двете страни са по над 20 км.

Още по темата

“Оказа се, че властта в Гърция трябва да пита фермерите си дали да отвори границата! Щом е така, нека нашите превозвачи да блокират всичко, аз съм зад тях. Край на дипломатичния тон с южната ни съседка. На практика там няма държава. Няма с кого да разговаряме. Гърция казва, че стачката била незаконна и вдига ръце! Решавали фермерите! Това е тотален отказ на държавните им органи да се справят. Все едно, че вече нямаме ГКПП-та с тях. Хората да минават през Македония”, категоричен бе Московски и остана през нощта с нашите стачници.

Те се заканиха, че няма да отворят пункта нито за Великден, нито през лятото.

“Никакво Бяло море, ще си ходим на нашето Черно море! Това заслужават гърците. Ще им провалим туристическия сезон. Да ходят да се оплакват на Меркел. Тя да вземе да дойде тук да види какво правят”, каза лидерът на контрапротестиращите Вангел Цилев.

Министърът допълни, че на колоните чакат камиони от 10 държави и сега вече ЕК ще се сети за блокадата.

“Като поседят 2-3 дни, чуждите превозвачи ще започнат да се оплакват на държавните си власти и тогава Европа ще чуе за проблема”, допълни Московски.

На полеви условия живеят дни наред блокирани хора от двете страни на пункта. По-тежко е положението от гръцка страна, защото там нямат храна и вода, а пътят е затворен от гръцката полиция на около 2 км преди границата.

“Тук сме като бежанци, само че на тях им осигуряват ядене, а на нас - нищо”, оплаква се наш тираджия, който стои от понеделник на колоната на гръцка територия.

Има само една каравана, на която се продават сандвичи по 2,5 евро. Тя е в началото на колоната, а тези, които са в 20-километровата опашка, са оставени да се оправят сами.

“Спим по колите. През деня, когато е по-топло, лягаме отвън на земята, за да се опънем, защото не се стои в кабината свит на две. Няма къде ръцете да си измием, да не говорим за баня. Няма тоалетни, обикаляме по храстите”, казват тираджиите, останал от гръцката страна на границата.

Стоката им се разваля в камионите и търпят огромни загуби. Вървят километри пеша, за да стигнат на наша територия и да напазаруват вода, храна и цигари и се връщат обратно, натоварени с чанти.

В четвъртък бе решено два микробуса да извозват блокираните от гръцка страна да идват за ядене на българския пункт.

Нашите стачници пропускат само семейства с бебета и малки деца, на другите препоръчват да минават през границата с Македония край Дойран.

Докато хиляди хора бедстват, 20-ина гръцки фермери стоят по караваните край гишетата на ГКПП. Оставили са две стари ремаркета на платната, инструктирали са своите гранични власти да не пускат никого и се веселят, чакайки да дойде пролетта.

Някои от тях искали да се прекрати блокадата, но колегите им бързо ги разубедили. Гръцкият бизнес също вече търпи сериозни щети от протеста на своите земеделци и нараства недоволството на едни гърци срещу други, казаха нашенци, които си идват оттам.

Никой не може да предвиди докога ще продължи бедствието по границата. Министър Московски каза: “Кой колкото издържи. Гърците не отстъпват, но и нашите няма да отстъпят.”

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
18
 
! Отговори
ДА преди 8 години
Организирайте храна ,вода и каквото трябва на българите отсам и оттам границата и не мърдайте!!Тия византийци да си блокират вътре в страната магистралите,не границата!И така до Великден!Да ги видим какво ще правят без българските туристи!Не разбрах,блокирана ли е границата им с Турция?
47
11
 
22
 
! Отговори
Гелето преди 8 години
Скъпи българи! Колко милиона евро изляхте миналата година на любимото бяло моренце, за фрапенце, ципурка и рецинка? И то на хора, които очевидно е че ни ненавиждат и мразят! И тази година ходете пак. Айде живи и здрави!
46
0
 
14
 
! Отговори
Гош лош преди 8 години
До КажетеТурция не иска да блокира границата, тя иска да я махне.
45
2
 
9
 
! Отговори
Х преди 8 години
До АнонименДа, гръцките войници никога не са могли да удържат гръцката граница толкова дълго.
44
1
 
24
 
! Отговори
Грош преди 8 години
Имам познат тираджия, който кара за Гърция дърва. Даже не и що годе обработен дървен материал, да речем дъски, а дърва. Нашето правителство отказа да спре този износ. Преди време беше наложило няколкомесечна забрана, тя свърши и толкоз. Гръцките планини в голямата си част са едни огромни голи баири, дай сега да превърнем и нашите в пустини, а народът в ниското под сечите да се дави при всеки по-обилен дъжд.Та за всеки, който кара дърва, се радвам, че не го пускат.
43
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците искат да излязат от ЕС и да не връщат заеми. Гърците злоумишлено пропускат джихадисти през границата с Македония. ЕС не му пука, защото се е удавил в бюрокрация и мултищуротии. Да го духат само българите с магистралите си през ада!
42
2
 
14
 
! Отговори
Крум преди 8 години
До Да, амаНапротив, точно така се бутат пр***вителста и се сменят режими и променят радикално политики. Да давам ли примери как в Америка по времето на голямата депресия майки с деца излизат масово на улиците и вследствие всичко се променя или защо идва Хитлер на власт в Германия - защото германците са поставени в такова унизително положение от световните банкери, че Германия е буре с барут. Сега е същото с Гърция и гърците са готови да разбият държавата защото Ципрас ги предаде на банкерите.
41
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Питате се каква е разликата между българите и гърците? Разликата е там, че гърците протестират срещу своето правителство и за своите интереси с всички възможни средства, докато нашите протестират само за своите фирми и камиони. Дори през ум не им минава да започнат стачка срещу Бойко и правителството му.
40
3
 
20
 
! Отговори
Що нас? преди 8 години
Що нашта граница, бе. Не може ли да блокират пунктовете, където им стоварват ислямската вълна?Така най ще бръкнат в здравето на мути Меркел и сценаристите на цялото шоу.
39
2
 
10
 
! Отговори
Да, ама преди 8 години
До КрумДа, ама те не могат да го постигнат с тези средства. Не могат да избягнат срив подобен на българския с блокада на границата, стачки=масово неработене и пр. Ципрас нали се пени да ги спасява, а те се бунеха да го подкрепят и накрая договори същото, срещу което се бунтуваха, да не и по-лошо. Подобни действия могат само да изпуснат парата и да им създадат усещането, че нещо правят.
38
7
 
19
 
! Отговори
Мнеие преди 8 години
За съжаление трябва да отбележа, че ако ние тук в България искаме някаква промяна, ще трябва да вземем пример от гърците!!!
37
11
 
9
 
! Отговори
Крум преди 8 години
Нали все се оплакват някои, че българите не протестирали достатъчно и сочат за примери гърците и други. Ето сега гърците ефективно протестират а нашите мрънкат от това. Гърците ще блокират граничните пунктове, ще правят стачки и погроми защото се борят срещу икономическото робство наложено върху тях от МВФ и тоталния срив на стандарта на живот и социалната държава като резултат. Тираджиите за си търсят други маршрути и да не мрънкат, 90% от българите не изкарват толкова пари колкото те.
36
0
 
11
 
! Отговори
Да, ама преди 8 години
До Анонимен 53Да, ама аз искам да ям български домати.
35
9
 
16
 
! Отговори
Крум преди 8 години
Тези хора не разбират ли какво става? Явно не и трябва да им го обясня. Гърците блокират границата и правят стачки за да не им се случи нашия сценарий от 90-те години на срив на стандарта на живот, високи цени, ниски заплати, прив***тизации и целия комплекс от грабителски "реформи" който се дирижира от МВФ и Световна Банка. Защото сега им го прилагат на тях и живота им се срива, както нашия се срина и сме подложени на геноцид 25 години!
34
0
 
11
 
! Отговори
Грош преди 8 години
До Анонимен 49Ако наистина е така, тоест ако откъм Гърция сега не могат да ни внесат техните плодове, зеленчуци и месо, излиза, че гърците са *** и сами си вредят. Което не ми се вярва, те може да са хитрата сврака с двата крака, но не и ***. То ако е тъй, да се радваме на блокадата. Особено като се знае, че им изнасяме дърва.
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ____________________В момента тези, които се занимават със земеделие са едни от най-богатите хора в България!!!В земеделието обаче се набляга на зърнени и технически култури, производство на глозде за вино, тютун и фуражи за животни!!!Произвеждет се и зеленчуци в орънжерии но те излизат по-късно от произвежданите в страните от южна Европа!!!Ако нямаш земеделско производство няма да пазаруваш трактори, комбайни и друг земедески инвентар за стотици хиляди бройката!!!
32
4
 
15
 
! Отговори
кк преди 8 години
Огромна глупост правят гърците. Ний ако блокираме границата през великденските празници, ще се усетят.
31
4
 
18
 
! Отговори
____________________ преди 8 години
Защо и нашите земеделци не протестират?! Аааа, да, защоъо държавата ни се погрижи за тях и вече нямаме такива! Впрочем ако погледнем от друга страна - имаме земеделци! За нас работят турци, гърци, македоснци, испанци, италиансци и др.... Те се занимават със земеделието ни, защото според нас това е *** и недоходоносна работа и за това сме я връчили на тях! Ние се занимаваме само с високодоходоносни бизнеси , като далавери, усвоявания и присвоявания....
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гръцкия народ? Да, бе да! Гръцкото правителство е подбудите и помагам. Какво правеше гръцкия народ по време на военната хунта там? Затваряш граници? Стачкуваше?
29
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тира ми е там от понеделник вечер, пълен е с плодове и зеленчуци. И от двете страни , никои не го интересува какви загуби ще понесат хората. Нашите превозвачи които блокираха кулата са с празни камьони затова са толкова серт, а тези в гърция са пълни , кои са плодове , кои с месо . И трябва колко фирми да фалират за да се оправят нещата , кой да съдя ... БГ или ГР. Не сме по -различни от гърците