50 пияни гръцки фермери решават, оттатък няма държава!

Московски: Гърците не отстъпват, но и нашите няма да отстъпят
19 фев 2016 07:00, Елка Василева
125
50 пияни гръцки фермери решават, оттатък няма държава!
Снимка: Reuters

Близо месец продължава блокадата на границата ни от страна на гръцки фермери, струпали там стотици трактори.

“Оттатък границата няма държава. Гръцките власти не могат да приберат 50 пияни фермери, които блокираха международен европейски коридор и доведоха до бедствено положение хиляди превозвачи.” Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски в сряда вечерта на ГКПП Кулата-Промахон. Той пристигна, за да разговаря с областния управител на Серес и да го убеди да бъде вдигната блокадата на граничния пункт, пише "24 часа".

Стачкуващите гръцки фермери не допускат преминаването на тирове през границата. Като контрапротест пък нашите превозвачи също затвориха от българска страна пункта и не пускат дори леки коли и автобуси. Така границата остана под пълна бокада от вторник на обяд.

Колоните от камиони и леки коли от двете страни са по над 20 км.

Още по темата

“Оказа се, че властта в Гърция трябва да пита фермерите си дали да отвори границата! Щом е така, нека нашите превозвачи да блокират всичко, аз съм зад тях. Край на дипломатичния тон с южната ни съседка. На практика там няма държава. Няма с кого да разговаряме. Гърция казва, че стачката била незаконна и вдига ръце! Решавали фермерите! Това е тотален отказ на държавните им органи да се справят. Все едно, че вече нямаме ГКПП-та с тях. Хората да минават през Македония”, категоричен бе Московски и остана през нощта с нашите стачници.

Те се заканиха, че няма да отворят пункта нито за Великден, нито през лятото.

“Никакво Бяло море, ще си ходим на нашето Черно море! Това заслужават гърците. Ще им провалим туристическия сезон. Да ходят да се оплакват на Меркел. Тя да вземе да дойде тук да види какво правят”, каза лидерът на контрапротестиращите Вангел Цилев.

Министърът допълни, че на колоните чакат камиони от 10 държави и сега вече ЕК ще се сети за блокадата.

“Като поседят 2-3 дни, чуждите превозвачи ще започнат да се оплакват на държавните си власти и тогава Европа ще чуе за проблема”, допълни Московски.

На полеви условия живеят дни наред блокирани хора от двете страни на пункта. По-тежко е положението от гръцка страна, защото там нямат храна и вода, а пътят е затворен от гръцката полиция на около 2 км преди границата.

“Тук сме като бежанци, само че на тях им осигуряват ядене, а на нас - нищо”, оплаква се наш тираджия, който стои от понеделник на колоната на гръцка територия.

Има само една каравана, на която се продават сандвичи по 2,5 евро. Тя е в началото на колоната, а тези, които са в 20-километровата опашка, са оставени да се оправят сами.

“Спим по колите. През деня, когато е по-топло, лягаме отвън на земята, за да се опънем, защото не се стои в кабината свит на две. Няма къде ръцете да си измием, да не говорим за баня. Няма тоалетни, обикаляме по храстите”, казват тираджиите, останал от гръцката страна на границата.

Стоката им се разваля в камионите и търпят огромни загуби. Вървят километри пеша, за да стигнат на наша територия и да напазаруват вода, храна и цигари и се връщат обратно, натоварени с чанти.

В четвъртък бе решено два микробуса да извозват блокираните от гръцка страна да идват за ядене на българския пункт.

Нашите стачници пропускат само семейства с бебета и малки деца, на другите препоръчват да минават през границата с Македония край Дойран.

Докато хиляди хора бедстват, 20-ина гръцки фермери стоят по караваните край гишетата на ГКПП. Оставили са две стари ремаркета на платната, инструктирали са своите гранични власти да не пускат никого и се веселят, чакайки да дойде пролетта.

Някои от тях искали да се прекрати блокадата, но колегите им бързо ги разубедили. Гръцкият бизнес също вече търпи сериозни щети от протеста на своите земеделци и нараства недоволството на едни гърци срещу други, казаха нашенци, които си идват оттам.

Никой не може да предвиди докога ще продължи бедствието по границата. Министър Московски каза: “Кой колкото издържи. Гърците не отстъпват, но и нашите няма да отстъпят.”

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
5
 
1
 
! Отговори
До Васо преди 8 години
Всичко това е довело до размислите на Раковски за руската политика на балканите и постепенното му превръщане в русофоб. Ако не знаеш да знаеш, че почти всички възрожденци и революционери са русофоби даже и Левски. Не забравяй "Който ни освободи той ще ни зароби". Не забравяй, че след освобождението до 9.9 1944 г. отношението БГ Русия са крайно враждебни. Не към народа а към политиката. Чети момко.
87
4
 
2
 
! Отговори
До Васо преди 8 години
Гърция са я освободили руснаци и Англичани. Чети история. През 1829 г. руската войска достига до Одрин и подписва мир с О.Турция. Една от клаузите е свобода за гърците. По това време пашата на Янина почти е размазал гръцкото въстание. Огромен натиск оказва и Британската империя. Британския флот навлиза в Бяло море и се насочва към Истанбул. В БГ се вдига въстание което е смазано от ... руснаците. Българската земска войска от около 30 000 доброволци вдига народа но плановете на Русия са други.
86
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европейски съюз - Глутница вълци. По силния изяжда храната на по слабия. Всеки оцелява сам за себе си. Слабите са нон стоп недохранени и гладни. Започват и те борба по между си. За сеир на по силните, които в момента си имат проблем между тях си. Англия иска, други са против. Кой ти гледа, че има проблем тука на границата или че някоя държава е нахлула и завзела друга...............
85
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това си е точно демокрация в действие. А от тази страна явно разбират дьржава народ, който си трае и послушно изпьлнява всичко което група оядени олигарси му обяснават , че е правилно
84
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България - на три морета.
83
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само дрогата и бежанците минават границата
82
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 8 години
пеевски май сдава властта,а.
81
2
 
21
 
! Отговори
аз преди 8 години
Трябва да сме единни като народ.Отворете банкови сметки-10 милиона не са толкова много пари.Нека покрием загубите на превозвачите,да останат по границата като постоянно присъствие по 5 стари ремаркета на пункт и да блокират периодично движението-за 3ти март,за великден,за лятото за коледа и т.н.Така се печели уважение.другият начин е с огън и меч,*** нали вече сме културни.не става.
80
3
 
10
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Нали знаете кой е най-добрия грък...?
79
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така се прави. Евала на гърците - народ с достойнство, а не наведени тиквени лакеи.
78
7
 
8
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 8 години
ЗАЩО НЕ НАСТОЯВА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТТЕЛСТВО В БРЮКСЕЛ - ВЧЕРА И ДНЕС ВСИЧКИ СА ТАМ !!! По телевизията тук нищо не се споменава, България не съществува за Меркел и Со. САМО СИЛНИ НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИ ПАТРИОТИЧНИ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ ЩЕ ЗАДЕЙСТВАТБРЮКСЕЛ ! Браво на ВИШЕГРАД - ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИМ КЪМ ТЯХ !!!
77
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашите да нападнат през ноща докато ония спят, по един куршум в тиквите и да им вземат тракторите и да отпушат патя. Напред!
76
3
 
4
 
! Отговори
Злостър преди 8 години
До боянза такива като теб, един човек, Петко Р. Славейков му е името, е казал: Не народ, а ***!Сам си прави изводите, Боянчо...
75
0
 
3
 
! Отговори
Злостър преди 8 години
До ГелетоТи май дори ЕДИН линк не можеш да изпратиш като хората, май, а?!
74
3
 
31
 
! Отговори
Що преди 8 години
Що да им обявяваме война? Щот ни лишават от дървени домати и пластмасови краставици ли? Олимпус е хубаво мляко, ама все пак най-добрите майстори на киселото мляко сме ние българите. Маслини внасяме и от Испания. Въобще не видя повод за бепокойство.
73
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако сте мъже обявете война де, ама не сте.
72
25
 
12
 
! Отговори
доктора преди 8 години
Да бе , да , ще ходя аз на нашето *** Черно море , да пълня джобовете на мутрите , вместо да си почивам спокойно на някой гръцки остров и да хапвам пресни риби и октопод.Ако трябва ще мина и през Италия.
71
21
 
28
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Г-н Московски да прочете историята за да узнае, че гръцка държава има от 1830г. И при това със свобода постигната със собствени усилия. А това, че в момента има затруднения и народа, и води битка за запазване на жизнен стандарт не е за подигравки. Да се смеем на себе си, че сме се оставили на шайка бандити да ни докарат до плачевно и срамно състояние пред цяла Европа. Тази Европа дето е била изумена от българския дух и воля за победа в началото на миналия век.
70
0
 
0
 
! Отговори
Гелето преди 8 години
До боянЕто, работи:archiman.livejournal/598998.html
69
1
 
7
 
! Отговори
До Боян преди 8 години
Дет щял да оди в ХърватияГлупак. Светът омаля и все по малко стават ъгълчетата за криене. Що не кажеш, че ще ходиш на море в Турция? - Щот става напечено, нали?Що не идеш на море на Кос? Оди, бе! Знайш колко са добри гърците в туризма. Не го казвам саркастично, добри са.А хърватите са си запазили крайбрежието, защото не са разсъждавали като теб, че ще оставят простаците да се вихрят, а те ще почиват в Гърция. Ако и да им е толкова близо.Да оставим настрана, че всъщност си измисляш.