Да сведем глави! Да се преклоним пред Апостола

Възпоменателни събития за 143-ата годишнина от гибелта му
Обновена: 19 фев 2016 08:32 | 19 фев 2016 08:30, Елка Василева
53
Да сведем глави! Да се преклоним пред Апостола
Снимка: архив, Булфото

Възпоменателните събития по повод 143 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски ще има днес в цялата страна.

Васил Иванов Кунчев (Левски), наричан още Дякона или Апостола, е роден в град Карлово на 18 юли 1837 г. Васил Левски е идеолог, организатор и ръководител на българското национално- освободително движение.

Убеден демократ, Левски вярвал в силите на българите сами да извоюват своята свобода, защото "който ни освободи, той ще ни зароби".

Проповядва идеята за "свята и чиста република", за общество и държава, в която всички "да бъдат напълно свободни там, гдето живее българинът - в България, Тракия, Македония".

В цялата страна се организират възпоменателни церемонии, на които ще бъде почетена паметта на Левски.

Президентът Росен Плевнелиев ще участва във възпоменателната церемония по повод 143 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Плевнелиев ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Васил Левски в София.

В 12.00 часа в Борисова градина, алеите около паметника на Васил Левски ще се отбележат 143 години от гибелта на Апостола на свободата. В негова памет Спортен клуб Левски, Столична община, Клуб „Левски – спорт за всички“ и Лекоатлетически клуб „Левски“ организират Традиционен лекоатлетически крос.

В 18.00 часа пред Паметника на Васил Левски ще се състои тържествена церемония и поклонение по повод 143-годишнината от гибелта на Апостола на свободата.

В Бургас в 18.18 часа ще бъде организирано факелно шествие. Шествието ще тръгне от площад "Тройката" и по главните улици ще се насочи към паметника на Апостола, намиращ се в Морската градина.

В Благоевград от 11.00 часа ще се проведе ритуал по полагане на венци и цветя на благоевградската общественост пред бюст-паметника на Дякона, намиращ се на бул. „Васил Левски”.

Във Варна от 11.30 часа на паметника на Васил Левски в Морската градина ще се състои заупокойна молитва и полагане на венци с военен ритуал.

Във Видин от 09.30 часа в катедралния храм „С. Димитър Солунски” ще бъде отслужена заупокойна молитва, а от 10.00 часа пред бюст-паметника на Васил Левски ще се проведе поклонение.

Във Враца от 11.00 часа пред паметника на Васил Левски в центъра на града по повод 143-тата годишнина от гибелта на Апостола ще се проведе кратка художествена програма. Панихида за Йеродякон Игнатий ще бъде отслужена от Траянополския Епископ Киприян. Пред паметника ще бъдат поднесени венци и цветя.

В Гоце Делчев в 11.30 часа в Общинския исторически музей ще бъде открита фотодокументална изложба, посветена на живота и делото на Апостола. Изложбата е под надслов „Всичко, което сторих, сторих го за Отечеството” и чрез нея в Гоце Делчев гостува Национален музей „Васил Левски” – гр. Карлово.

В Карлово от 09.00 часа в храм „Св. Богородица” ще бъде отслужена Архиерейска Света литургия и панихида в памет на Апостола на свободата. От 11.00 часа на пл. „Васил Левски” ще се проведе възпоменателен митинг.

В Кюстендил от 11.00 часа на паметника на Васил Левски ще бъде отбелязана годишнината от неговата гибел.

В Пазарджик в 11.00 часа ще бъде отслужена панихида в храма „Света Богородица” в памет на Васил Левски. В 12.00 часа пред паметника на Апостола, на пл. „Васил Левски”, ще се извърши поклонение. Младежки организации от Пазарджик ще почетат Левски с факелно бдение в 18.00 ч. отново пред паметника.

В Разград от 11.00 часа пред бюст – паметник на Васил Левски в двора на ОУ „Васил Левски” ще се състои отбелязване на 143 години от смъртта на Васил Левски.

В Симитли от 11.30 часа по традиция обществеността в Симитли ще преклони глава пред великия подвиг на Апостола. Церемонията ще се проведе пред бюст - паметника на Левски в мемориалния парк в центъра на град Симитли. В 14.30 часа в библиотеката на читалище „Св. Климент Охридски” с ученици от втори клас ще бъде проведена викторина по повод 143 години от обесването на Апостола.

В Сливен от 10.00 ч. пред ПМГ „Добри Чинтулов” ще започне „Урок по родолюбие”. От 11.00 ч. в катедралния храм „Св. Димитър” ще бъде отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски.

В Смолян  от 10.00 часа в обновената Спортна зала в Смолян ще се проведе традиционното състезание „Лъвски скок.”

В Търговище от 11.10 часа в храм "Св. Иван Рилски" ще бъде отслужена панихида по повод 143-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. От 11. 45 часа ще се състои общоградско поклонение и поднасяне на венци и цветя на признателност пред барелефа на Апостола на централната улица, носеща неговото име.

В Шумен от 11.00 часа пред паметника на Васил Левски на бул. “Славянски” ще се състои възпоменание и тържествен ритуал с полагане на венци и цветя.

В Ямбол от 12.00 часа в двора на Гимназия „В. Левски” с тържествено поклонение пред барелефа на Васил Левски ще започне програмата за отбелязване на143-та годишнина от гибелта на Апостола. На общоградско тържество пред барелефа на Левски в двора на едноименната гимназия ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към великия българин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Васил Левски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Сведете глави пред Левски, всички негови обругатели! Защото и вас е имал за човеци, макар се вие сами се отказвате от човешкия си образ! Вечна да бъде светлата му памет! Бог да го посели в райските селения!
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се свети името ти, вечна памет!!!Дълбок поклот пред теб!!!
19
0
 
1
 
! Отговори
Exit преди 8 години
Teroristite praznuvat dnes.Nie praznuvame rojdennia den na Levski.
18
1
 
1
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
Мултикултурализма е лъжа, интеграцията е лъжа, приемането на дивашки етноси да живеят до теб като съседи е лъжа. Истината е в етнически монолитната държава съставена само от един етн0с и пречистена от външни елементи. Това е разликата между националната държава и републиката.
17
6
 
1
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
Покланям се само на Всевишния и на Господа Иисуса Христа, не на хора, не на идоли-икони нито на каквото и да е друго. Уважавам Левски като воин и защитник на българския народ който е водил неравна борба за подтикване на народа към действие срещу османския поробител. Много хора обаче и тогава и сега мислят само как да печелят по нечестен начин и са владени от алчност. Революционерите от онова време обаче са били повлияни от грешните масонски доктрини за мултикултурна република. Това обаче е лъжа.
16
1
 
1
 
! Отговори
Невен преди 8 години
Статията защо не е водеща?
15
3
 
13
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Предадохте го ! Колко от вас споделят идеите му ?!? Да не говорим колцина продължават делото му ! Иначе се прекланяте ! Нация от поп Кръстьовци ! Държавицата ни загива, предават я и я продават тотално с участието на повечето от вас иначе се прекланяте ! Лицемери !
14
2
 
16
 
! Отговори
Божията милост. преди 8 години
Левски не е живял като светец за да принуждаваме сега някои насила да го правят такъв.И да му изписват икони да му се кланят тези които го и предадоха.Това не е за Левски.Той е народен герой и ще си остане такъв.Както живя така и умря.Като Иисус провесен на дърво.Затова и за Левски се отнасят думите от Писанието:Аз съм добрият пастир: добрият пастир полага душата си за овците;Няма по-голяма любов от тая, да положиш душата си за своите приятели
13
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като знам какви са били правилата на Левски - за предателство - смърт, за злоупотреба с народна пара - смърт, мисля си че ако беше сега жив и управляваше България, за няколко години щяхме да настигнем Германия. Вечна му памет! Гений!
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук се подвизават доста прекалили със сутрешната доза евроатлантици. Автора на статията пише, че Левски бил демократ, други пишат , че Русия мразела Левски а аз ще ви кажа. Що не си е...е майката евроатлантическа ***....ска. Левски е Български патриот, борец за "чиста и свята република" и предаден на турският поробител от антибългарин същивт като днешните антибългарски евроатлантици.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВАШИТЕ ИЗБРАННИЦИ ЛИЦЕМЕРИ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ВАСИЛ ЛЕВСКИ. КЪДЕ Е ЧИСТАТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА ЗА КОЯТО СЕ Е БОРИЛ ВАСИЛ ЛЕВСКИ? НИМА ДА СИ ПРЕДАТЕЛ НА СОБСТВЕНИЯТ СИ НАРОД И ДЪРЖАВА НА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ Е БОРБА ЗА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА? НЕ! ТОВА Е ПРЕДАТЕЛСТВО КОЕТО СЕ НАКАЗВА САМО И ЕДНИСТВЕНО СЪС СМЪ.Т. АКО ВАСИЛ ЛЕВСКИ ЖИВЕЕШЕ В НАШЕ ВРЕМЕ И ПОДСТРЕКАВАШЕ НАРОДА ДА СЕ БОРИ ЗА СВОБОДА СИ И НЕЗАВИСИМОСТТА СИ ВАШИТЕ ИЗБРАННИЦИ ЩЯХА ДА ГО ОБЯВЯТ ЗА ТЕРОРИСТ НОМЕР ЕДНО.
10
7
 
8
 
! Отговори
питай патило преди 8 години
Ако се появи новия Левски, той ще бъде продаден от предателското племе!
9
3
 
7
 
! Отговори
vdch преди 8 години
До СОПОЛАН ПАСИ1. Хаджипенчович не е бил съдия да съди Левски и е бил там по принуда като част от комисията за Арабаконашкия обир. По време на процеса двамата не са смеели да се погледнат, а между другото Левски се е крил при него в Цариград. Не казвам че е бил чист като сълза, но ми е омръзнало от псевдоистория.Има една книга Хаджи Иван(чо) хаджи Пенчович. Мит и реалност, купи си я ако искаш
8
24
 
3
 
! Отговори
Доцент преди 8 години
Левски беше комунист. Почитател на Ленин и Сталин.
7
5
 
11
 
! Отговори
СОПОЛАН ПАСИ преди 8 години
До Анонимен 11 ВАСИЛ ЛЕВСКИ е осъден на смърт от БЪЛГАРИНА ИВАНЧО ХАДЖИПЕНЧОВИЧ след това същият става ДЕПУТАТ във ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.
6
2
 
5
 
! Отговори
Калина до 4 преди 8 години
Не си никакъв българин, а си платена турска ***!Затвори си (звздички) уста поне днес, "историко" неграмотен!===========И към онзи, със засекретените завети - ти откри топлата вода - ние винаги сме чакали някой друг да ни свърши работата, затова сме стигнали до тук - да се караме с кой поробител ще ни е по-добре!
5
2
 
19
 
! Отговори
без преди 8 години
Да си зададем въпросът, какъв народ сме, щом сме оставили двама от най-светлите българи да загинат - Левски са го водили 2 заптиета 3 дена през планините а Ботев един нашенец го е прострелял. И тук не е място за укор. Просто е време да се замислим за морала и ценностите на нашия народ. Как да стимулираме нормалните хора и да ограничаваме тези, които съсипват България.
4
1
 
9
 
! Отговори
М. на Образованието преди 8 години
Всекидневните ни убийства, потурчванията на грабнатите ни невръстни деца, обезчестяването на девойките и жените ни от турците са били всекидневно оплаквани с кървави сълзи пред европейските консули. На нашия прегракнал глас - никакъв отзив, отникъде помощ, напротив, стават учители против нас. Тогава где остава тяхното образование и човещина?
3
7
 
1
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Честит Празник!
2
11
 
5
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Турция премахва робството 1550 г. В Русия 1908 г идва навласт правителството наСтолипин. Той раздава земя на селяните и създава собственици. Комунистите го убиват 1914 г. Първата руска конституция-1908Първата турска-1839Излиза,че" освободителите" ни са си останали крепостни доста дълго след като са ни освободили от робските вериги.Не случайно Дяконът на въпрос какво ще прави след Освобождението отговаря,че ще отиде в Русия ,защото и там има още много робове. ....... Путеноиди и руски мекерета не са желани да почетат гибелта на Апостола. Апостола би се обърнал в гроба такива българо-преда