Достъпен съм! Дали е чистачка или съдийка - все тая, рече Борисов

Настоял пред Ципрас да се намеси за блокадата на границата
Обновена: 19 фев 2016 21:16 | 19 фев 2016 18:57, Веселина Йорданова
143
Достъпен съм! Дали е чистачка или съдийка - все тая, рече Борисов
Снимка: архив, БулФото

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е спряна обществената поръчка за почистването на летище София от външна фирма, след като чистачка от аерогарата се е свързала с него.

Още по темата
"Първо, това е голяма поръчка. Второ, се подготвят документите за концесия. Трето, заплатите на стотина души поне ще паднат наполовина, а в същото време аерогарата и РВД в момента, заради огромния трафик са на много добри печалби", допълни той от Брюксел.

Достъпен съм, дали е чистачка или съдийка - все тая, уточни Борисов. По-късно той разговаря с почистващия персонал на летището по Skype и заяви, че нищо не налага почистването да става от външна фирма.

Заради отлагането на заседанието на Европейския съвет министър-председателят не успя да се прибере тази вечер в София. Чистачките му подариха метла, с която да измете всички корупционни схеми. Борисов се пошегува, че имал много метли, но колкото и да мете, все остава боклук, затова трябва да минава и с парцал.

Пред журналисти в Брюксел премиерът потвърди, че може да има нови спрени поръчки, ако има съмнение, че не са направени както трябва. Той съобщи, че е възложил на вицепремиера Томислав Дончев да бъде направен регистър на търговете както с европейско, така и с национално финансиране.

"Целта на спирането (на търговете) не е да унижим някоя фирма или да посочим някои хора с пръст. Точно обратното – да е убедено обществото, че е прозрачно", подчерта той.

В отговор на журналистически въпрос за промяната в акционерната собственост в "Булгартабак", след като днес депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че излиза от компанията, Борисов заяви, че той носи отговорност за наемането след конкурс на банката за приватизационната сделка. "От там нататък, като частни търговски дружества кой какви акции има и как ги търгува, не е наша отговорност", заяви премиерът.

Борисов благодари на парламента, че днес с такова голямо мнозинство е потвърдил, че "нищо по-добро от това правителство не може да се направи". Премиерът визира вота на недоверие за здравеопазването, който днес не мина.

Той изказа благодарност и за декларацията на Народното събрание във връзка с блокадата на българо-гръцката граница, като посочи, че не може вътрешно-политически проблеми на една страна да се решават за сметка на други държави.

"Положих огромни усилия да убедя Ципрас да се намеси повече, опозицията да се изкаже в интерес на България, Юнкер, Туск, канцлерът Меркел – всички колеги до един", каза той.

Борисов определи като тежко заседанието на Европейския съвет, тъй като трудно може да се намери консенсус. Относно темата за Великобритания премиерът посочи, че крайната цел е да се запази единството на ЕС, което е много важно и за България.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е настоял пред своите колеги от Европейския съвет за затварянето на външните граници на ЕС.

Сега говорим само за войната в Сирия, а в Египет какво ще стане, колко милиона мигранти чакат да дойдат - казват около пет милиона. Колко чакат от Африка - от Мароко, Алжир; от Иран, Ирак, Афганистан. Накрая идва моят въпрос - вместо да се страхуваме, да ни страхува някой, както е модерно да се каже, защо не затворим границите и да допускаме онези, които са преминали по процедурите и правилата, коментира премиерът пред български журналисти.

Борисов потвърди, че на 5 март предстои нова среща на европейските лидери по въпросите на миграцията. Всъщност няма технология, никой не иска да се замисли върху технологията, поясни той. По неговите думи технологията е нещо просто - за да работи машина или организъм, или завод - има главен технолог.

Зададох въпроса, след като не се съгласявате на моето предложение отпреди година, вече всички на практика се съгласиха с това, но не го приемат - че трябва незабавно да затворим всички външни граници на ЕС, да останат само официалните ГКПП. Без да искат, колегите постепенно узаконяват беззаконието, кой в света приема нелегален имигрант; САЩ направиха ограда с Мексико заради подобно нещо, посочи премиерът.

След като узаконяваме темата нелегален мигрант, за моите колеги вече се счита абсолютно нормално всеки откъдето иска да влиза в която иска държава от Европа - на практика ние това узаконяваме. Не че съм съгласен, но колективът така реши, заяви Борисов. Премиерът е попитал защо "горещите точки" трябва да бъдат в ЕС, а не извън Общността. Ако има КПП и твърди граници, тези, за които няма място, ще чакат отвън. Ние сега ги вкарваме в ЕС и започва спор между държавите, кой колко от тях да вземе, добави Борисов.

Според него с едно движение и с много по-малко пари може да се направят границите и на Финландия, и на България, и на Гърция. Премиерът е попитал и накъде ще се насочат мигрантите след въвеждането на патрулите на НАТО в Егейско море. Ще дойдат в България, как да се съглася с това. Помолих колегите, ако може някой да ми обясни как си го представя, ако дойдат 200 хиляди мигранти, какво ще ги правя, след като не искат да приемат предложението ми да не ги допусна да влязат. И те не ги искат. Стояхме нощес до 4.00 ч. българско време, приемаме точки, които взаимно са изключват, за да имаме решение, но отговор на технолога как ще става, няма, поясни премиерът.

Тревожен съм, защото от една страна всички разбират проблема, а от друга всеки иска да е надделял над другите и това е пагубно за колективен орган, коментира министър-председателят.

Разрешаването на проблема с мигрантския поток беше основа тема на разговора на министър-председателя Бойко Борисов с унгарския му колега Виктор Орбан, съобщиха от правителствената пресслужба. Двамата са провели двустранна среща в Брюксел в рамките на провеждащото се заседание на Европейския съвет.

Министър-председателят обърна внимание и на факта, че на фона на толерантността, която страната ни демонстрира спрямо Гърция относно мигрантската криза, вече месец продължава блокадата на границата ни от гръцки фермери и информира унгарския си колега за приетата днес единодушно декларация от Народното събрание.

Като продължение на разговора от края на януари, когато Виктор Орбан беше на посещение в София, двамата премиери отново са изразили задоволство от отличните двустранни отношения между България и Унгария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
17
 
! Отговори
Ззз преди 8 години
Много нагло парче
70
2
 
11
 
! Отговори
инж. преди 8 години
искам да съм чистачка ,работя си по специалността и заплатата ми е на половината на тия чистачки
69
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анонимна чистачкаПрава си - не само чистачките, всички сме хора. Но когато се оказа че тези от летището взимат по 1500 лева заплата на месец - се замислих за учителите които взимат по 400 - 500. И кой е по важен за тази нация и държава?
68
0
 
9
 
! Отговори
моля преди 8 години
Бойко измети най-крадливия кмет на Пловдив
67
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бати Боко и Велик!!!Само той може в едно изречеие да си противоречи! - "Второ, се подготвят документите за концесия. Трето, заплатите на стотина души поне ще паднат наполовина, а в същото време аерогарата и РВД в момента, заради огромния трафик са на много добри печалби"Значи - понеже е на печалба - да не се аутсорсва, нали? Но понеже е на печалба - да се даде на концесия (което си е аутсорсване)?Онова изцъкленото министърче дето се боцка надали може да даде подходяща диагноза!
66
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Европеец 80Няма как да има още един мандат за ГЕРБ защото в този държавата ще фалира а баце ще го трепат с камъни пред Народното събрание..И след 2-3 години няма да има България.Особено ако тръгне една война на южната граница ............олилийййй, не ми се мисли за плебса.
65
0
 
12
 
! Отговори
Вуйчо владика преди 8 години
И работата за чистачки е с протекции.
64
0
 
11
 
! Отговори
Благодарим преди 8 години
Това е. Вече сме благодарни, ако ни оставят чистачи.
63
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С чистачките говори един език (лош бтлгарски), а в Брюксел гледа като теле в железница. В момента пак дрънка глупости. Аман!
62
10
 
4
 
! Отговори
анонимна чистачка преди 8 години
За нас е чест да бъдем с Бойко.Един премиер да се сети.че и чистачките са хора.Че то без нас живи сте се умирисали
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анонимен 83Това и правим.Но когато този същият "народ" мизерува да не търси съчувствие и помощ.А казвам: М.рете пас-мина такава.
60
13
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
положението леко се запени.защо се ядосвате на Бойко.Народа щом гласува за него-вие пък идете другаде да живеете
59
1
 
22
 
! Отговори
9689 преди 8 години
След Лондон доста се чудиха как да го похвалят,избраха чистачките.Не забравяйте,че останалите са повече.
58
22
 
6
 
! Отговори
Европеец преди 8 години
Още един мандат за ГЕРБ! Мачкай Баце!
57
4
 
17
 
! Отговори
лош преди 8 години
Ние видим че си достъпен .То се види.........
56
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв народен съд те гони бе не доносче!Като му дойде времето ти ще бъдеш от първите ***!
55
2
 
12
 
! Отговори
от смешниците преди 8 години
Анонимен, най-добре ще покаже историята дали вием или плачем..... Образованието бе умишлено убито от такива, които величаеш.... историята я променят, такива които величаеш..... децата ни бягат, заради тия дето величаеш...... да се радваме ли??? Тъжно е в деня на Левски да говорим за политика....
54
7
 
3
 
! Отговори
а преди 8 години
Бойко строител на капитализма по нашиоте земи .Тепърва почва.Фердинанд е бил така преди войните са съсипят всичко и на практика БГ да олевее.Днес войни има само в Близкия изток и слава на Бога . Нека християните строим капитализма .А като вземем 700 милиарда като гърчолята нека почнем и ние да блокираме .
53
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам за държава в света където комунистите да са прокопсали!Само разруха след тях и много убити!
52
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така се облъчват глупаците !