Япония дари топлина на старите хора от дома в Кула

Добрината на един видинчанин кара Коидзуми да върне жеста
19 фев 2016 10:07,
18
Япония дари топлина на старите хора от дома в Кула
Снимка: Нова тв

Японското посолство направи дарение на Дома за стари хора в Кула, който тъне в мухъл и мизерия.

В Япония, в домовете за стари хора, освен нормални условия за живот има и роботи, изобретени специално да успокояват възрастните.

В дома в Кула няма роботи. Доскоро там нямаше и нормални легла, бани и тоалетни без мухъл. Старите хора си нямат и някой, който да им дава любов.

"Една майка може да отгледа пет деца, но пет деца не могат да изгледат една майка", плаче възрастна жена, настанена в дома.

Когато съпругата на японския посланик у нас вижда репортаж от мрачните картини в Кула, си спомня за българин от Видин, помогнал след земетресението във Фукушима.

"Помня един човек, възрастен човек, който живее във Видин. Той е пенсиониран и може би получава 150 лева. Той изпращаше по 2 лева до Японското посолство всеки месец. Няма да го забравя", заяви пред Нова тв Томоко Коидзуми, съпруга на посланика на Япония в България.

Така и никога не разбира името му, но помощта на непознатия видинчанин днес я кара да върне жеста.

"Гледах тези хора, които по време на предишния режим са се трудили, отгледали са деца и си помислих - сега е време да живеят по-спокоен живот. Имат право на това, а живеят в такива тежки условия", заяви Коидзуми.

Тогава от Япония пристига писмо от съпругата на бившия посланик на страната у нас. И тя иска да помогне. Така двете заедно с международна женска благотворителна организация събират средства за ново удобно легло и топло одеяло за всеки в дома в Кула.

"Надяваме се, че тази малка помощ ще доведе още хора с възможности тук, които искат да помагат", заяви Томоко Коидзуми. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
на др миков да му е неудобно той е от кула и можеше от субсидията да оправи понетоалетните
10
0
 
15
 
! Отговори
ТОТО преди 8 години
Гледах сутринта репортажа, съпругата на японския посланик беше научила и си говореше с възрастните хора.Жената говореше по-добре от много хора, родени в България и зовящи се българи.За доброто й сърце- нямам думи.Респект, г-жо Коидзуми!И сърдечни поздрави на великата Япония...
9
0
 
4
 
! Отговори
Стефанов преди 8 години
До Безпристрастен -5 - не разбираш ли, че става дума за съпричастност, емпатия, съчувствие на отделния човек, не на институциите? Или тези думички за тебе нищо не значат? А ако говориш така, защото си вярваш - много ми е жал за тебе, защото си ощетен от човешкото, тогава няма начин да ме разбереш.
8
3
 
3
 
! Отговори
8 преди 8 години
Я ВИЖ ТИ КОЛКО МНОГО ПЛЮСЧЕТА СТЕ МИ СЛОЖИЛИ!НЕ ОЧАКВАХ,ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА ТОЛКОВА МНОГО "БЛАГОДАРНИ"НА РОДИТЕЛИТЕ СИ ДЕЦА,КОИТО СА ГИ ЗАХВЪРЛИЛИ В НАЙ-СКАПАНИТЕ СТАРЧЕСКИ ДОМОВЕ!БРАВО БЪЛГАРСКИ ДЕЦА!САМО ПРОЧЕТЕТЕ ПРИКАЗКАТА ЗА ДЪРВЕНАТА КОПАНКА,ЗА ДА ВИДИТЕ КАКВО ВИ ЧАКА И ВАС!
7
0
 
8
 
! Отговори
Nobody преди 8 години
Какво да говорим, японците са от друга вселена просто....
6
0
 
11
 
! Отговори
xph преди 8 години
г-н Борисов, има ли шанс да се похвалите с нещо смислено... прочетете статията и вижте как живеят хората които ни отгледаха за да можем сега да сме ОК, и какво прави държвата за тях?!
5
17
 
2
 
! Отговори
8 преди 8 години
КАКВО ЗНАЧИ 5 ДЕЦА НЕ МОГАТ ДА ГЛЕДАТ ЕДНА МАЙКА?!А НИЕ ЛИ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ГЛЕДАМЕ МАЙКИТЕ ИМ,КОИТО СА ДАЛИ ВСИЧКО ЗА ТЯХ?!НЕ СТИГА,ЧЕ ПЛАЩАТ САМО ЧАСТ ОТ ПЕНСИЯТА СИ В ДОМА,А ОСТАНАЛИТЕ ПАРИ СЕ СЪБИРАТ НА ВЛОГ И ,КАТО УМРЕ ВЪЗРАСТНИЯТ ИМ РОДИТЕЛ,ТЕ ПРИБИРАТ ПАРИТЕ.НАСТРАНА ТОВА,ЧЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО СА ИМ ВЗЕЛИ АБСОЛЮТНО ВСИЧКО,КОЕТО СА ИМАЛИ.НЕ!АЗ НЕ ЖЕЛАЯ ДА ГЛЕДАМ НИЧИИ РОДИТЕЛИ!5 ПАРИ НЕ ДАВАМ ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ ЖИВЕЯТ В ДОМА!
4
40
 
0
 
! Отговори
Безпристрастен преди 8 години
Япония събира помощи? Страната с брутен вътрешен продукт като половин Европа?Верно ли?Тези ако искат за два месеца ще построят нов град на местото на старческия дом, я стига лицемерие
3
3
 
6
 
! Отговори
Плевела преди 8 години
Ние ще дадем дом на всеки бежанец
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дай и ще ти се върне стократно, ама тъй е дал че е останал и в тайна.
1
2
 
45
 
! Отговори
Да преди 8 години
Миков е родом от Кула, защо той не направи нещо?Нали е соц?