Левски няма да е светец, Синодът мълчи

В душите на хората Апостола отдавна е канонизиран
19 фев 2016 18:41, Анисия Иванова
200
Левски няма да е светец, Синодът мълчи
Снимка: БТА

Bече една година Светият синод на Българската православна църква не се е произнесъл дали ще канонизира Левски за светец.

Официалното запитване е отправено миналата година от група неправителствени организации в Пловдив, но и до днес от архиереите няма отговор, пише "168 часа".

През февруари 2015 г. в отворено писмо до патриарх Неофит Георги Найденов, председател на фондация "Помогни на нуждаещите се", Мария Василева, директор на Източен европейски образователен център, и йеродякон Петър Граматиков, секретар на православните журналисти към "Европрес" молят да започне процедурата. Досега обаче няма резултат от молбата им.

"Няма никакво развитие. Но в душите на хората той отдавна е канонизиран" казва Георги Найденов. 

"Изобщо има ли българин, който да не знае, че Апостола на Свободата е светец? Ако Левски бъде канонизиран, това ще е велик ден за България", смята отй.

Спорът относно църковното признаване на светостта на Апостола на свободата има дълга предистория.

През 1996 г. Комисията по канонизации под председателството на алтернативния пловдивски митрополит Борис извършва първата канонизация в демократична България - на дякон Игнатий (Васил Левски) и други личности от родната история.

Сред инициаторите са тогавашният кмет на София - Стефан Софиянски, писателят Николай Хайтов, както и мнозина свещеници от Алтернативния синод. Канонът е спазен - за светците са написани жития, молитви, тропари и са нарисувани икони.

Тогава този акт не е признат от Светия синод на Българската православна църква Владиците решават така, защото според устава на БПЦ канонизация на светии се извършва от синода в пълния му състав.

Незнайно защо обаче на 20 юли 2004 г. Левски отново е канонизиран, и то пак от алтернативния синод. А на 21 юли 2004 г. официалният синод анулира канонизацията

Все пак в годините след това църквата донякъде остави въпроса открит, а в изказванията си отделни нейни висши представители се застъпиха Дякона да бъде обявен за светец.

През 2011 г. на градска церемония Ловчанският митрополит Гавриил казва, че "заради своето мъченичество и любов към българския народ Васил Левски трябва да бъде канонизиран за светец"

Предложението на православния архиерей дойде след реализацията на идеята на Пловдивския митрополит Николай за канонизация на жертвите от Новоселското въстание и баташкото клане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе ти промития мозък има Документи които доказват че Левски е извършил Престъпления и то не 1 или 2 , а не че е бил Национален герой
37
0
 
6
 
! Отговори
Теди преди 8 години
Левски не е престъпник, а национален герой какъвто ти никога няма да станеш АНОНИМНИКО.
36
1
 
4
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
До 48Мъченик се нарича човек който е бил убит заради християнската си вяра. Изповедник е човек който е бил изтезаван и подлаган на мъчения за християнската си вяра, но е оцелял след тях.
35
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Левски е Престъпник има достачно Престъпление като Доказалство черно на бяло Документи , няма какво да коментираме Хипнотизирани Българеещи се роми(Дасикане Рома)
34
4
 
8
 
! Отговори
Теди преди 8 години
Чак и минуси ми сложили. Човек като Левски ,който се е борил за свободата на ХРИСТИЯНСКА България не е ли според вас светец?За мен обаче е!
33
3
 
12
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
До тоя с членоветеЦялата османска империя е една престъпна организация чиито закони са едно правно нищо, османската империя е била организирана престъпна група извършваща насилствено завладяване, заграбване, налагане на данъци и геноцид. османската империя трябва посмъртно да бъде съдена за престъпления срещу човечеството и режимът и да бъде признат за престъпен както други диктаторски и терористични режими.
32
5
 
3
 
! Отговори
до: 41 преди 8 години
Санстефанския мирен Договор е Продажба на Българския народ на Русия , не случайнo няма и един преставител от Българска страна при подписване на договора
31
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ZASHTO MI NATRAPVATE CE LEVSKI E NIAKAKAV SI GEROI S KRIMINALNO MINALO.KAKTO I OTBORA LEVSKI VSICKI SA ZELKI PROSTI.
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко в История на България е Манипулация и Дезинформация 100% Лъжи
29
1
 
1
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
До 31Сравнението ти е нелепо. Господа Иисуса Христа е въплатеното в човешко тяло Слово Божие Което е създало света и Което изпратено от Бога става спасение за всички повярвали в Него човеци.
28
5
 
2
 
! Отговори
чл. 174, ал. 2 преди 8 години
чл. 174, ал. 2 Който извърши убийство без предумисъл, се наказва с принудителна работа за 15 години. Престъплението се наказва със смърт, когато е било предшествувано, придружено или последвано от друго престъпление, или когато е било средство, за да се извърши друго престъпление. от имперския Наказателен закон.
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама нали и аз това ти казвам, търсени са членове по които да бъде обесен. По-късно Хаджи Пенчович назначен за съдия на Левски от квотата на българите лично от граф Игнатиев ще каже "На нас граф Игнатиев ни каза че Левски е разбойник и убиец пък то какво се оказа накрая че не било така"
26
5
 
3
 
! Отговори
чл. 66 преди 8 години
чл. 66 Който по площади, тържища и други публични места чрез речи, разпространение на ръкописни и печатни листа или по друг начин подбужда гражданите и жителите на империята да извършват престъпленията по настоящата глава, ще се наказва както извършителите на тези деяния.
25
7
 
4
 
! Отговори
чл. 56 преди 8 години
чл. 56 Който подбужда поданиците на Османската империя да се въоръжават един срещу друг или да вършат опустошения, кланета или грабежи в една или повече местности, се наказва със смърт, ако такива, са последвали или е имало начало на изпълнение.
24
5
 
2
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
До :)))))Мисията на Църквата е да учи на Слово Божие и да спасява души, това че има някои в Църквата които чиито морал е съмнителен не означава нищо. Бог ще изиска сметка от тях. А ти за какво се хилиш и с такава наслада нападаш Църквата? Освен това аз изповядвам християнството в неговия чист вид както е предадено на апостолите - ранното автентично апостолическо християнство и не непременно в православен стил защото в православието е смесено с езичество.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Б***х ти държавата слави бинев архонт левски никакъв?
22
2
 
2
 
! Отговори
чл. 55 ал. 1 преди 8 години
Обвиненията към Левски са по чл. 55 ал. 1 Който подбужда посредствено или непосредствено поданиците на Османската империя да се въоръжават срещу имперското правителство, се наказва със смърт, ако е последвало въстание или е имало начало на изпълнение
21
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой направи от Пръстъпника Наиционален Герой , кой Манипулира Българския народ
20
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Левски е обвинен за Извършени престъпления по чл. 55 ал. 1 , чл. 66 , чл. 174, ал. 2 , прочетете сами какво казват тези 3 члена
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТедиТеди, намо да го канонизират, защото Свети Сталин и Свети Путин няма да позволят.