Левски няма да е светец, Синодът мълчи

В душите на хората Апостола отдавна е канонизиран
19 фев 2016 18:41, Анисия Иванова
200
Левски няма да е светец, Синодът мълчи
Снимка: БТА

Bече една година Светият синод на Българската православна църква не се е произнесъл дали ще канонизира Левски за светец.

Официалното запитване е отправено миналата година от група неправителствени организации в Пловдив, но и до днес от архиереите няма отговор, пише "168 часа".

През февруари 2015 г. в отворено писмо до патриарх Неофит Георги Найденов, председател на фондация "Помогни на нуждаещите се", Мария Василева, директор на Източен европейски образователен център, и йеродякон Петър Граматиков, секретар на православните журналисти към "Европрес" молят да започне процедурата. Досега обаче няма резултат от молбата им.

"Няма никакво развитие. Но в душите на хората той отдавна е канонизиран" казва Георги Найденов. 

"Изобщо има ли българин, който да не знае, че Апостола на Свободата е светец? Ако Левски бъде канонизиран, това ще е велик ден за България", смята отй.

Спорът относно църковното признаване на светостта на Апостола на свободата има дълга предистория.

През 1996 г. Комисията по канонизации под председателството на алтернативния пловдивски митрополит Борис извършва първата канонизация в демократична България - на дякон Игнатий (Васил Левски) и други личности от родната история.

Сред инициаторите са тогавашният кмет на София - Стефан Софиянски, писателят Николай Хайтов, както и мнозина свещеници от Алтернативния синод. Канонът е спазен - за светците са написани жития, молитви, тропари и са нарисувани икони.

Тогава този акт не е признат от Светия синод на Българската православна църква Владиците решават така, защото според устава на БПЦ канонизация на светии се извършва от синода в пълния му състав.

Незнайно защо обаче на 20 юли 2004 г. Левски отново е канонизиран, и то пак от алтернативния синод. А на 21 юли 2004 г. официалният синод анулира канонизацията

Все пак в годините след това църквата донякъде остави въпроса открит, а в изказванията си отделни нейни висши представители се застъпиха Дякона да бъде обявен за светец.

През 2011 г. на градска церемония Ловчанският митрополит Гавриил казва, че "заради своето мъченичество и любов към българския народ Васил Левски трябва да бъде канонизиран за светец"

Предложението на православния архиерей дойде след реализацията на идеята на Пловдивския митрополит Николай за канонизация на жертвите от Новоселското въстание и баташкото клане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
9
 
1
 
! Отговори
dn13 преди 8 години
До Истината за ЛевскиЧе какво лошо има в това да се занимава с революционна дейност? Това, че някаква си църка не го признава или пък, че някакви *** тук във форума имат проблеми с него нямя никакво значение. И не виждам от какъв зор се опитват да накарат някакви изкукали попове да го признаят. Той е признат от цял народ, без *** разбира се, но това само още повече го издига.
97
7
 
5
 
! Отговори
Истината за Левски преди 8 години
"Отлъчен на епархийски съвет в Пловдив през 1864 г. Продължава да се занимава с революционна дейност. Основава революционни комитети в манастирите и привлича свещеници, за което е издирван от екзархийските власти през 1871 г." Ето го и вашия "светец". Верен роб на дявола. Който от когото е победен на него той е и роб.
96
3
 
4
 
! Отговори
Проблемите ни преди 8 години
Ето това е един от основните проблеми на България -величаенето на лъжегерои и упиването с лъжливи пропагандни идеи. Да величаеш един порочен човек и да го лееш като герой е голям грях и голямо зло. България е Православна държава - разбирай свещена. Когато народа нехае за духовност величае богоборци и грешници и даже иска да ги канонизира - ясно е защото сме в толкова лошо състояние.
95
7
 
7
 
! Отговори
Cъбуждане преди 8 години
Захари Стоянов, масон и революционер: Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския. Левски е псевдогерой на масонската клика с която е бил свързан. Русия прави за България всичко, дейността на Левски повече вреди отколкото прави нещо полезно.
94
4
 
5
 
! Отговори
Cъбудете се българи преди 8 години
От писмо на Левски до Филип Тотю: "Брате, ние не отказваме помощта и от дявола, но имаме си предначертание." Левски не е герой, не може да бъде светец, защото целия гние от грехове и е отлъчен от Църквата, има богоборчески разбирания и идеали, разделя напълно масонска идеология, пропагандиран като герой от масоните в българската власт. Наричането му на апостол-е също кощунствено и е грях.
93
0
 
3
 
! Отговори
Cъбудете се преди 8 години
Цитат на Левски: "В младините си бях иеродякон Игнатий, напуснах службата в съзнание, че бях повикан да изпълнявам друга, по-належаща, по-висока и по-свещена служба към поробеното отечество, която ... дано!"
92
2
 
6
 
! Отговори
Събудете се българи преди 8 години
Левски нарушава всички тези постановления, а колко ли още нарушава. Затова е отлъчен от Църквата.Левски е тежък грешник.Само духовно паднал народ тънещ в незнание и грехове би искал да канонизира един голям грешник. Затова Църквата мълчи, защото ако ви каже цялата истина-би трябвало да припаднете. А не ви казва още, че Левски попада под масонско влияние-разбирай сатанинско. Масоните в лицето на Захари Стоянов решават да си създадът герой и се пуска пропагандната машина.
91
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Поразява ме духовната неграмотност и незнание на българите. Какъв светец бе хора ? Заслепени от многогодишна идейна пропаганда. Левски е отлъчен от Църквата. Затова, че самоволно я напуска хвърляйки расото, бръснейки брадата си и проливайки кръв. За проливане на кръв - няма значение каква-свещенослужителят се лишава от свещен сан.При приемането на свещен сан монаха дава обет, че няма да нарушава цялостта на брадата си.Отрязва волята си и става послушен на духовния си старец.
90
0
 
0
 
! Отговори
Demokrat преди 8 години
Селски, благодаря за поздрава!
89
0
 
0
 
! Отговори
Diktator преди 8 години
С този куплет поздравявам умното преносче DemokratИзвади парите, чиче, аз съм палаво момиче. Знам, че искаш ти със мене да се любиш дълго време. Знам, че, чиче, ти се иска, ала май че не ти стиска. Ще танцувам гола, боса, с тяло теб ще омагьосам. От зори до тъмен мрак двама с тебе ще танцуваме. Ако имаш друг мерак, цяла нощ ще го лекуваме.
88
1
 
0
 
! Отговори
Demokrat преди 8 години
С този куплет поздравявам всички платени или просто глупави недоносчета тука."О майко моя родино милазащо тъй жално тъй милно плачеш?Гарване и ти птицо проклетана чий гроб там тъй грозно грачеш?"
87
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СТОМИНРусия създаде Сан-Стефанкса България. Останалият свят който помагаше на Османската империя по-време на руско-турската война и изобщо не се беше трогнал от Левски, Ботев, Априлското въстание и т.н. се възползва от факта, че Русия беше изтощена от войната и превърна новосвободена България в автономна област в рамките на Османската империя.
86
3
 
4
 
! Отговори
Хелзинкски комитет преди 8 години
Терориста левски в разрушител на демокрацията.
85
5
 
2
 
! Отговори
s преди 8 години
Аз пък не мога да разбера защо въобще трябва да се пита БПЦ и да чакаме със "смирение" дали ще благоволи да го канонизира за светец. Аз съм патриот и се прекланям дълбоко пред личността на Апостола, на титана Ботев и цялата плеяда знайни и незнайни мъже и жени дали своят дан в борбата. Хич не ми и пука, какво мислят разните там намазани попове от днешно време.
84
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Левски е заклал дете. Убиец на деца не може да стане светец в никоя църква освен може би при сатанистите.
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СТОМИНСветът направи всичко възможно да не покрепи Русия и да и попречи. А с Берлинския договор убиха новороденото наречено България.
82
5
 
3
 
! Отговори
срам преди 8 години
Май БПЦ има определен лимит за определяне на светец. И сигурно остават няколко бройки-запазени за Ники ролекса, Киро Лимузината, Фори светулката и още някой емблематични "отци". Може пък да определят и поп Кръстьо за светец, що па да не? В заключение-радвам се,че нямам нищо общо с БПЦ-не им плащам за кръщене, за сватба, за литургия, не им давам потници, ащи, чорапи и кърпи, не давам на поповете вино, ракия и луканка. Тоест-сектант съм...според техния им канон!
81
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дядото на Путин е предал Левски!
80
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснак е предал Левски! Руснаците са турци!
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНещо май-работата с нефта се провали, а краварите ядат кьотека в Сирия, а?